UNDE-I ÎNŢELEPCIUNEA MOLDOVENILOR?

Dacă furăm efectiv UE prin jocuri politice, ruşii ne vor dispreţui şi mai mult

Autor: Mihai CONŢIU

Recent, am călătorit pe drumul care duce din Chişinău spre Drochia, iar mai apoi am revenit pe varianta întoarcerii prin Soroca, Floreşti etc. Mai apoi, la scurt timp, am avut prilejul să mă deplasez la Floreşti în compania unor jurnalişti. În această companie agreabilă, în timp ce ne aflam în maşină, un cameraman de la TV7, Vlad Coroban, bun cunoscător al traseului, şi-a exprimat încîntarea formidabilă faţă de calitatea excepţională a drumurilor construite din finanţări nerambursabile oferite de Uniunea Europeană şi SUA.

Văzînd, la tot pasul, afişe pe care scria că unele şosele sînt finanţate de către poporul american, m-am întrebat legitim: Unde, mama dracului, există şi poporul rus, bogat şi puternic, iubitor şi dezinteresat, aducător de civilizaţie, cu astfel de gesturi generoase faţă de poporul moldovenesc? Ce oferă poporul rus al lui Vladimir Putin moldovenilor? Rusia lui Putin ne oferă:

a)     Uniune Vamală, care n-a sădit măcar un pom în Moldova, în semn de preţuire faţă de moldoveni.

b)    Embargou economic de şantaj, ca Moldova să intre în aceeaşi Uniune Vamală, care-i consideră pe moldoveni nişte idioţi şi robi predestinaţi.

c)     Armată de ocupaţie în Transnistria.

d)    Mercenari militari deghizaţi ca să-i ucidă pe moldoveni „dacă-şi permit” luxul de a se civiliza în context european.

e)     Îndobitocirea moldovenilor cu „cadouri electorale” ale spectacolelor oferite de scamatori politici ca Renato Usatîi sau Igor Dodon.

f)     Momeală electorală cu preţul mai ieftin la gaze.

g)    Pericolul expulzării moldovenilor care muncesc în Rusia etc.

Oameni buni, treziţi-vă!

Ruşii v-au trimis în Siberia bunicii sau străbunicii, vi i-au ucis şi v-au creat false iluzii, dispreţuindu-vă ca pe nişte slugi, v-au transformat în canibali în timpul foametei organizate tot de ei, ca să vă transforme în supuşi credincioşi doar pentru că se prefăceau că nu observă, executorii lor, că puteaţi să mai furaţi ceva din colhoz, deşi nu furaţi, pentru că era vorba despre produsul muncii voastre!

Ruşii v-au înşelat, făcîndu-vă să credeţi că limba rusă este un însemn al nobleţei cuceritorului blînd, nicidecum a unui invadator incapabil să producă sau să exemplifice semne ale civilizaţiei. Rusia lui Putin este impotentă, ea nu este capabilă decît de barbarisme. Uitaţi-vă nu doar la embargourile economice şantajiste, ci şi la modul mafiot în care Rusia lui Putin îi alungă pe moldoveni de acolo doar pentru că Republica Moldova vrea să se civilizeze în spirit european!

Rusia lui Putin îi vrea pe moldoveni la fel de înapoiaţi (fără să-i putem incrimina) ca pe ruşii care trăiesc şi acum în condiţii medievale. Rusia lui Putin se teme că moldovenii pot deveni exemple democratice şi de civilizaţie pentru ruşii simpli. De aceea a şi atacat Putin Ucraina! Ruşii îi dispreţuiesc pe moldoveni la modul cel mai real cu putinţă, unii, însă, li se închină servil pentru kopeika rusească pe care o convertesc în dolar sau euro.

Altădată, ruşii aveau rezerve de cadre pe care le trimiteau în Moldova ca să-i umilească şi să-i facă pe oamenii locului să înţeleagă că Puterea vine de la Răsărit. Unii moldovenii au şi căzut în această capcană, iar asta pentru că politrucii şi kgb-işti ruşi i-au făcut să se simtă „mîndri că sînt cetăţenii celei mai mari naţiuni de pe glob”. Occidentul, începînd cu 1989, i-a învins pe politicienii agresori ruşi. Acum, Rusia lui Putin crede că poate duce omenirea în fosta epocă a URSS prin metode criminale medievale.

Uitaţi-vă în ce hal s-a pomenit Rusia lui Putin dacă a ajuns pînă acolo încît să-şi timită agenţi electorali ca Dodon sau Usatîi! Întrebarea este următoarea: Îi crede Rusia lui Putin atît de imbecili pe moldoveni de le trimite, ca simbol electoral, un interlop ca Usatîi sau un agent ca Dodon? Oameni buni, Usatîi şi Dodon, merg pe drumurile construite din finanţări nerambursabile oferite de Uniunea Europeană şi SUA, spunîndu-le moldovenilor să-i voteze pe ei, pentru ca Republica Moldova să intre într-o Uniune Vamală aproape inexistentă, vrăjmaşă şi care, măcar de ochii lumii, să fi oferit acestei ţări măcar un kilometru de şosea, o şcoală sau spital renovat ori, de ce nu?, măcar un WC public.

La cît ne-a oferit UE în aceşti ultimi 5 ani, înseamnă că, votîndu-i pe Usatîi sau Dodon, vrem să furăm banii investiţi de UE, Germania, SUA etc. pînă acum. Pe banii UE, SUA sau ai Germaniei, Dodon şi Usatîi circulă cu maşini de lux, bineînţeles că tot din Occident, nu din Rusia, ca să-i convingă pe moldoveni să voteze mizeria primitivă numită Uniunea Vamală. Nu-i aşa că Rusia îşi bate joc de moldoveni, crezîndu-i proşti, prin propaganda celor doi, fără ca să demonstreze că a făcut măcar o minimă investiţie aici de dragul moldovenilor? Uitaţi-vă la cîţi bani aruncă, în stînga şi în dreapta, prin pomeni electorale sau de promovare a imaginii lor pe la televiziuni! Crede cineva că sînt banii lor? Îşi imaginează cineva că aceste pomeni şi concerte vor mai continua după ce i-ar vota moldovenii?

Întrebare finală: Oare moldovenii sînt atît de ignoranţi, nu văd cum sînt manipulaţi şi nu înţeleg că bunăstarea europeană presupune sacrificii şi răbdare, mai ales că beneficiile investiţiilor europene sînt la vedere? Chiar trebuie ca ambasadori din Germania, Statele Unite ale Americii, Polonia sau alte state europene, după ce ni s-au dat atîtea fonduri, să mai stea pe la televiziunile noastre ca să ne amintească cu delicateţe acest lucru? Nu ar trebui să vedem cu ochii noştri ce se întîmplă la noi acasă, nu cu ochii televiziunilor ruseşti?

Virginia Filip 20.10.2014 - 12:17

Interesant articol! astfel ar trebui sa vada toti moldovenii. am fost prea multa vreme orbiti de praful in ochi pe care ni l-au aruncat rusii si nu am vazut cu adevarat Uniunea Europeana. Da, intr-adevar, U.E. inseamna dezvoltare pentru tara noastra. Atunci, haideti sa deschidem ochii pentru ca valul bolsevic a trecut!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39