Un pas catre divort: Maia vs. Andrei la Jurnal tv.
Autor: Victor NICHITUŞ
Într-un interviu recent oferit de eurodeputatul Siegfried Mureșan presei din Republica Moldova, purtătorul de cuvînt al PPE a vorbit despre consolidarea dreptei extraparlamentare moldovenești. Mureșan a declarat că “forțele europene de centru dreapta ar trebui să fie unite”. Întrebat care sunt partenerii politici ai PPE în Moldova, eurodeputatul român a spus că „în momentul de față, doar PLDM este afiliat PPE”.
Și Iulian Chifu vorbește despre unificarea dreptei extraparlamentare. Analistul politic afirmă că „o consolidare a dreptei este așteptată să se manifeste de pe acum, prin formalizarea legăturilor politice, un program politic comun și angajamente comune”. Iulian Chifu vede alături un trio politic format din Viorel Cibotaru, Maia Sandu și Andrei Năstase.
Nu cred că acest trio politic este viabil. Afirm asta în ciuda rezoluției adoptate la cel de al doilea Congres al PAS, desfășurat la începutul lunii Septembrie, unde a fost anunțat un parteneriat strategic cu Partidul Platforma DA. Văd, mai degrabă, un duo format din liderul liberal-democrat Viorel Ciubotaru și președintele PAS, Maia Sandu.
Explic: cei doi sunt mai aproape ideologic unul de altul, ambii au făcut parte din echipa lui Vlad Filat și au afinități clare la valorile popularilor europeni. În schimb, ideologia lui Andrei Năstase este cea a răzbunării, fără politică. Această demagogie s-a văzut la mitingul comun din 17 Septembrie. Andrei Năstase nu a venit în fața simpatizanților cu idei politice noi, discursul a fost unul eminamente anti-Plahotniuc. Maia Sandu s-a lăsat purtată în acest conflict dar, în timp, a conștientizat că nu asta reprezintă agenda și problemele populației.
De aici reticența publică în fața propunerilor făcute de Andrei Năstase la emisiunea Cabinetul din Umbră din 28 Septembrie. Liderul PAS a declarat că ar putea lua în calcul o boicotare a alegerilor parlamentare.”Dacă va fi clar că alegerile nu pot fi cîștigate (…), vom putea lua decizia de neparticipare, pentru a nu legitima aceste alegeri.”
Adversitățile existente între cei doi politicieni moldoveni devin din ce în ce mai vizibile. Andrei Năstase îi reproșează Maiei Sandu faptul că nu a gestionat corect campania prezidențială, sugerînd că el ar fi reușit să cîștige în fața lui Igor Dodon. “Dacă am fi gestionat lucrurile puţin altfel, am fi putut obţine un 56%, care nu mai putea fi fraudat de Plahotniuc. (…) Acum nu mai avem timp şi nici dreptul să repetăm greşelile de la prezidenţiale”, a declarat Andrei Năstase.
Sunt sigur că, după cearta publică de la Jurnal TV, memoria instituțională comună va fi cea care va predomina. Vizita președintelui român al PNL, Ludovic Orban, a arătat preferința liberalilor români către o consolidare a dreptei moldovene în jurul echipei politice a PLDM, condusă în prezent de Viorel Ciubotaru. Purtătorul de cuvînt al PPE, Siegried Mureșan, a sugerat că accesul PAS și PPDA la PPE trece prin formațiunile politice deja membre, deci prin PLDM.
Maia Sandu, intelectual rafinat, a înțeles rapid că o agendă comună a PAS și PPDA nu are nimic comun cu necesitățile și nevoile cetățenilor. Și nici cu valorile politice ale popularilor europeni. Probabil că Maia Sandu știe că dreapta politică moldovenească ține de aderarea la o ideologie politică concretă, nu la o demagogie a răzbunării. Întîlnirile avute de Ludovic Orban la Chișinău au arătat acest lucru.
Lipsa de imaginație politică a liderului PPDA, obstinația cu care acesta își dorește să ajungă cu orice preț în Parlamentul moldovean, au pus-o, probabil, în gardă pe Maia Sandu. De aici adversitatea ei față de modul în care Andrei Năstase vede un viitor politic comun. „Singurul obiectiv pe care PAS îl urmăreşte este să maximizeze în aceste alegeri rezultatul forţelor autentic proeuropene şi antioligarhice”, a spus Maia Sandu. Este semn că Maia Sandu a conștientizat că partidul condus de Andrei Năstase este mai degrabă un vehicul politic prin care Victor și Viorel Țopa își doresc să obțină beneficii. O mijloc prin care cei doi vor să obțină profit. Orice fel de cîștig.
Cearta politică dintre Maia Sandu și Andrei Năstase este un pas către o distanțare ulterioară a PAS de PPDA și apropierea de familia politică din care, odinioară, a făcut parte. Cea a liberal-democraților moldoveni. Doar în acest mod PAS poate accede în PPE. Acolo unde-i este locul.