UE VA OFERI 28 MILIOANE EURO ÎN CADRUL UNUI PROIECT PENTRU SOLUŢIONAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

Republica Moldova va primi o nouă tranşă de aproximativ 28 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru „consolidarea încrederii şi cooperarea sectorială între ambele maluri ale Nistrului”. Anunţul a fost făcut astăzi de şeful-adjunct al secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Danielle Keulen.

Potrivit oficialului, acest suport financiar va reprezenta o extindere a activităţii UE în Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

„Obiectivul nostru este de a spori conştientizarea populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă, dar şi beneficiile pe care le pot obţine după ce R. Moldova a semnat Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu UE”, a declarat Danielle Keulen.

Directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a menţionat la rîndul său, că „asistenţa tehnică şi financiară oferită de UE are obiectivul de a ajuta instituţiile din Republica Moldova să devină mai capabile de a se implica într-un dialog mai eficient cu omologii de pe ambele maluri ale Nistrului şi de a informa cetăţenii în legătură cu provocările care trebuie depăşite pentru a soluţiona conflictul transnistrean”.

Programul de asistenţă tehnică ce presupune facilitarea reglementării conflictului transnistrean a fost lansat în martie 2013 şi este implementat de Ecorys şi Institutul Suedez de Administrare Publică cu asistenţa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Sursa: Moldpres