UE FINANTEAZA LUCRARILE DE RENOVARE A TREI SCOLI DIN STINGA NISTRULUI

Peste 800 de copiii din stînga Nistrului vor obține acces la educație în condiții moderne și sigure. Uniunea Europeană finanțează lucrările de renovare a școlilor din Nezavertailovca, Hlinaia și Chițcani, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Lucrările de reconstrucție a edificiului care găzduiește școala și grădinița din satul Nezavertailovca sînt în toi. Edificiul a fost dat în exploatare acum 52 de ani, în 1964. De atunci i-au pășit pragul mii de copii, însă nu a fost reparat temeinic niciodată. Cu timpul, din cauza sistemului defectuos de încălzire, procesul educațional a devenit o provocare pentru cei aproape 300 de copii și învățători. Frigul și igrasia le afecta sănătatea.

„Sistemul vechi de încălzire, pe care am încercat să-l reparăm de nenumărate ori, nu mai făcea față. După încheierea lucrărilor de renovare, sînt convinsă că procesul educațional se va îmbunătăți. Elevii vor fi mai motivați să învețe și astfel vom avea noi performanțe”, spune Olga Slobodzian, directoarea instituției.

nazavertailovka.jpg

Constructorii au montat deja un sistem nou de încălzire. Lucrările de renovare a blocului în care se află sala de festivități și atelierele sînt pe ultima sută de metri. Profesorii așteaptă momentul cînd școala va avea o nouă înfățișare și vor putea primi oaspeți din alte sate, inclusiv de pe malul drept al Nistrului.

Și la Hlinaia, sat cu cinci mii de locuitori, va fi renovată școala cu suport financiar european. Aici elevii așteaptă momentul cînd vor putea explora sala de sport și cea de festivități. Din cauza acoperișului spart, aici a putrezit podeaua, iar sărbătorile sînt organizate în antreul școlii.

„Sala de sport din școala noastră este printre cele mai mari din raion. După renovare vom putea organiza concerte, competiții sportive cu participarea echipelor din alte localități, nu doar de la noi din sat. Așa vom cunoaște mai bine tineri din alte localități și vom consolida tradițiile școlii”, afirmă Iaroslav Baboi, elev în clasa a 11-ea, membru al echipei de volei din Hlinaia.

În stînga Nistrului, cu bani europeni este renovată și școala din satul Chițcani. Uniunea Europeană a acordat finanțare în valoare de pînă la 150 mii de euro pentru renovarea fiecărei școli.

În total, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, UE a finanțat renovarea a 70 de obiecte de infrastructură socială pe ambele maluri ale rîului Nistru. Programul contribuie la sporirea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, a societății civile, comunităților de afaceri și altor părți interesate în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și renovare a infrastructurii.

Comunicat de presă