UCRAINA REVINE LA SISTEMUL VECHI. CORUPT

Preşedintele ucrainean a obţinut ceea ce a vrut: deja fostul preşedinte al Radei Supreme, Vladimir Groisman, a ocupat fotoliul de prim ministru. Însă acest lucru nu va contribui la depăşirea crizei politice din Ucraina. Chiar dacă parlamentul nu va mai fi dizolvat, aşa-zişii reformatori de la Kiev nu au ieşit învingători în lupta pentru putere.

După doi ani de la criza Maidan-ului, în Ucraina domină aceleaşi scheme netransparente. Programele politice contează mai puţin, are importanţă forţa şi funcţia.

Coaliţia largă de guvernare, compusă din mai multe partide (oglinda speranţelor segmentului social, orientat spre o Ucraină europeană) s-a destrămat. Cumătrismul şi jocurile din culise, dirijate de oligarhi, triumfă pe scena politică a Ucrainei.

Poroşenko este parte a acestui sistem. Fiind şef de stat, el pînă acum – în pofida promisiunilor – nu şi-a părăsit afacerile. Documentele din „Mapa panameză” încă odată îl compromit pe preşedintele ucrainean. Mulţumită lui Poroşenko, Groisman a devenit o figură politică importantă. Anterior Groisman era primar de Viniţa. De remarcat că anume în Viniţa se află una dintre fabricile de ciocolată a lui Poroşenko!

Tocmai Poroşenko l-a forţat pe ex-premierul Arseni Iaţeniuk să-şi dea demisia, făcîndu-l ţap ispăşitor. Acum, în fruntea guvernului e omul preşedintelui. Aşadar, nici un fel de scuze pentru eşecul reformelor!

Iar reformele ar trebui să fie serioase: descentralizarea puterii, care ar trebui să delegheze mai multe împuterniciri regiunilor. Reforma sistemului judiciar, pentru eradicarea corupţiei în justiţie. Sute de întreprinderi urmează să fie privatizate, pentru a atrage investitori şi astfel să completeze bugetul unei ţări aproape falite. Însă implementarea acestor proiecte se tot amînă, ca şi identificarea unui compromis pentru terminarea războiului în Donbas.

Noul premier nu prea are timp de meditaţii. Rezultatul crizei guvernamentale de mai mult timp este pierderea totală a încrederii politice. Occidentul se întreabă: pe cît de determinat este noul cabinet de miniştri să aplice reforme? Faptul că în componenţa lui nu au intrat reformatorii convinşi nu promite nimic bun.

După Deutsche Welle, Germania