UCRAINA: RELUAREA CONFRUNTĂRILOR POATE DUCE LA O CATASTROFĂ ÎN TOATĂ REGIUNEA ŞI DINCOLO DE EA

Reluarea confruntărilor în Ucraina poate duce la o catastrofă nu numai în această ţară, ci în toată regiunea şi dincolo de ea, a avertizat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în contextul intensificării luptelor în estul teritoriului ucrainean.

''Întoarcerea la acţiuni de luptă poate duce la catastrofă în Ucraina, în regiune şi dincolo de ea'', a declarat Ban Ki-moon, potrivit ITAR-TASS.

Secretarul general al ONU a făcut apel la toate părţile implicate în conflict să respecte cu stricteţe obligaţiile ce le revin prin înţelegerile convenite la 19 septembrie în capitala belarusă Minsk şi menite să asigure o încetare a focului durabilă în estul Ucrainei. Ban Ki-moon a subliniat de asemenea necesitatea intensificării eforturilor politice şi diplomatice pentru atingerea acestui scop.

Confruntările în estul Ucrainei au crescut în intensitate începînd de luni, odată cu anunţul morţii a nouă soldaţi ucraineni şi a patru civili. Miercuri, zece persoane au fost ucise în bombardamente la Doneţk, bastion al separatiştilor proruşi, fiind cel mai sîngeros bilanţ în rîndul civililor într-o singură zi după intrarea în vigoare, la 5 septembrie, a acordului de încetare a focului încheiat la Minsk între Kiev şi insurgenţi, în cadrul unor negocieri cu participarea Rusiei şi OSCE. Joi, rebelii au început o ofensivă puternică împotriva trupelor ucrainene, baricadate în interiorul aeroportului internaţional din Doneţk. În bombardamentele de joi de la Doneţk a fost ucis şi un angajat elveţian al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, după cum a anunţat organizaţia într-un comunicat.

Sursa: Agerpres