UCRAINA PRIMEȘTE O ALTERNATIVĂ LA ADERAREA RAPIDĂ LA NATO

Statele G7 vor oferi un acord de securitate pe termen lung

Statele membre ale grupului G7 urmează să ratifice un aranjament de securitate pe termen lung cu Ucraina la summit-ul NATO de miercuri, relatează BBC. Acordul va include ajutor militar cu echipamente de apărare, antrenament al trupelor și schimb de informații secrete cu Ucraina.

Prim-ministrul guvernului britanic, Rishi Sunak, a declarat că acordul va trimite „un semnal puternic” lui Vladimir Putin. Sunak a precizat și că aliații își accentuează „aranjamentele formale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

El vine după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat reticența NATO de a stabili un calendar pentru aderarea țării sale la alianță.

„Nu trebuie să mai vedem niciodată repetarea a ceea ce s-a întîmplat în Ucraina, iar această declarație reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că ea nu va mai fi niciodată lăsată vulnerabilă la tipul de brutalitate pe care Rusia l-a provocat”, a spus premierul britanic.

El a adăugat că susținerea „drumului spre NATO” al Ucrainei, dar și crearea de „aranjamente formale, multilaterale și bilaterale” între membrii NATO va trimite un mesaj clar dictatorului rus și că acestea „vor readuce pacea în Europa”.

 

Aliații oferă Ucrainei prima alternativă la aderarea rapidă la NATO

Guvernul britanic a transmis că Regatul Unit a jucat un rol principal în semnarea acordului, implicînd Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite. Mai multe detalii cu privire la conținutul acestui acord vor fi făcute publice, miercuri.

Anterior, președintele Joe Biden a sugerat că Ucraina ar putea să primească un acord similar cu cel pe care SUA îl are cu Israelul. Conform acelui acord, SUA sînt angajate să susțină Israelul cu ajutor militar de 3,8 miliarde de dolari pe an, pe parcursul unui deceniu.

Totuși, prin comparație cu statutul de membru NATO, un astfel de acord nu include și o clauză de ajutor militar imediat în cazul unui atac.

Anunțul din partea G7 vine după ce conducerea NATO a anunțat că Ucraina se va putea alătura doar atunci cînd „toți aliații sînt de acord” și după ce „toate condițiile au fost îndeplinite”, o amînare despre care Zelenski a spus că este „absurdă”.

Guvernul ucrainean spune că acceptă că nu poate să se alăture cît timp este în desfășurare războiul purtat de Rusia, dar vrea să se alăture imediat ce luptele încetează.

„NATO va oferi Ucrainei securitate, iar Ucraina va face alianța mai puternică”, a spus liderul ucrainean, marți, în capitala lituaniană Vilnius, la summit-ul alianței.

El a prezentat și un steag de luptă de la Bahmut, orașul pentru care s-au dus lupte grele în estul Ucrainei, posibil cea mai lungă și mai sîngeroasă luptă între ucraineni și ruși de cînd a început invazia lui Putin.

Anterior, Zelenski scrisese pe Twitter că „nesiguranța înseamnă slăbiciune” și că lipsa unui calendar agreat înseamnă că aderarea țării sale se poate transforma într-o piesă de negociat între aliați.

Conducerea NATO nu a făcut nicio precizare cu privire la momentul posibil al aderării Ucrainei, dar diplomații au subliniat că au stabilit un drum clar, iar că procedura a fost simplificată și scurtată semnificativ.

Ei spun că recunosc că Armata Ucrainei este tot mai „integrată politic” și mai „interoperabilă” cu forțele NATO, și au promis să sprijine reformele democratice și de securitate ale țării.

Diplomații au subliniat, de asemenea, crearea unui nou Consiliul NATO-Ucraina, care se va reuni pentru prima oară miercuri. Ucraina primește, astfel, posibilitatea de a convoca reuniuni ale întregii alianțe.

Unele state-membre ale alianței se tem că o aderare „automată” a Ucrainei la NATO ar putea să ducă la o escaladare din partea Rusiei și la o prelungire a războiului. Centrul atenției se mută, acum, pe ce NATO poate să promită Ucrainei ca o alternativă la aderarea rapidă.

În trecut, angajamentele de securitate occidentale nu au reușit să oprească două invazii rusești în Ucraina, iar aliații își doresc ca o a treia agresiune militară să devină mult prea costisitoare pentru Kremlin, ca urmare a răspunsului robust și explicit de acum.

 

Noi ajutoare

O serie de pachete de ajutor militar au fost, de asemenea, anunțate la summit-ul de marți.

O coaliție de 11 state vor începe antrenamentele pentru piloți ucraineni pe avioane americane de tip F-16 la o bază din România, în august.

În mai, SUA a aprobat furnizarea de către aliații occidentali a avioanelor de luptă avansate pentru Ucraina, inclusiv mult doritele F-16. Aceste avioane reprezintă o îmbunătățire semnificativă a capacității de luptă ucrainene de la avioanele de tip sovietic pe care le folosea pînă acum.

Ucraina a cerut în mod repetat partenerilor occidentali să o ajute cu avioane de luptă pentru a putea porni contraofensiva împotriva invadatorilor.

Totuși, experții spun că va dura ceva timp pînă ce piloții ucraineni vovr fi antrenați să piloteze avioane occidentale în mod adecvat.

Pe lîngă pactul de securitate G7, Regatul Unit a anunțat și că intenționează să livreze peste 70 de vehicule de luptă și logistică Ucrainei, menite să accentueze capacitatea sa militară în contraofensivă.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31