UCRAINA, PE AGENDA REUNIUNII CONSILIULUI SECURITĂŢII RUSIEI

Agravarea situaţiei din sud-estul Ucrainei a fost joi în centrul unei reuniuni a Consiliului Securităţii Rusiei, prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Ria Novosti.

«Reuniunea s-a concentrat asupra problemelor sociale şi economice şi dosarelor internaţionale, inclusiv înrăutăţirea situaţiei din Donbas unde forţele armatei ucrainene au încălcat acordul de încetare a focului (de la 5 septembrie) în mod repetat», a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al şefului statului rus.

Rusia a denunţat, prin vocea reprezentantului său permanent la OSCE, Andrei Kelin, încălcarea acordurilor de la Minsk şi de la Geneva de către Kiev pe fondul escaladării tensiunilor în estul Ucrainei.

«Am semnalat atacul lansat de o coloană de tancuri (ucrainene) în zona localităţii Iasinovataia», a declarat Kelin, acuzînd autorităţile de la Kiev de violarea acordurilor de la Minsk şi de la Geneva (17 aprilie), într-o reuniune a Comitetului permanent al OSCE. Joi, rebelii proruşi au anunţat că au respins un atac al armatei ucrainene în împrejurimile localităţii Iasinovataia, în timp ce forţele Kievului acuză rebelii de încălcarea repetată a armistiţiului.

«Am arătat fapte care relevă că Kievul a încălcat aproape toate prevederile protocolului de la Minsk», a afirmat diplomatul rus, potrivit căruia autorităţile ucrainene refuză să adopte o lege cu privire la amnistierea rebelilor şi intenţionează să anuleze lege ce acordă «statut special» anumitor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Subliniind că toate acestea duc la escaladarea conflictului din sud-estul Ucrainei, reprezentantul Rusiei la OSCE a declarat că puterea de la Kiev nu are niciun program de reconstrucţie a Donbasului. Dimpotrivă, a anunţat că nu va mai plăti salariile, pensiilor şi alocaţiile celor din zonele controlate de rebeli, a adăugat el.

Sursa: Agerpres