Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

De pe 24 Februarie, peste 5,23 milioane de refugiaţi au fugit în ţările vecine. Refugiaţii includ în principal femei, copii şi persoane cu vîrsta de peste 60 de ani. Din totalul populaţiei refugiate, aproximativ 2,75 milioane sunt în vîrstă de muncă. Dintre aceştia, 43,5%, sau 1,2 milioane lucrau anterior şi şi-au pierdut sau şi-au părăsit locurile de muncă, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 09.57 CNN: Crime de război în Ucraina. Un videoclip identificat de CNN arată nişte soldaţi ruşi care au împuşcat şi au ucis doi civili ucraineni neînarmaţi în faţa unei reprezentanţe auto, pe 26 Martie, înainte de a jefui reprezentanţa. Una dintre victime era proprietarul, a cărui familie a refuzat să i se dea numele, iar cealaltă era Leonid Oleksiovici Pliats, paznicul în vîrstă de 68 de ani.

UPDATE 09.25 Zelenski: „Ucraina este o ţară europeană care respectă ţările UE şi doreşte acelaşi respect”.

Preşedintele Ucrainei a vorbit despre relaţia ţării sale cu UE şi NATO, dar şi despre posibilitatea de a purta negocieri cu Rusia pentru oprirea războiului. Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit într-o videoconferinţă, în faţa studenţilor de la Universitatea Sciences Po din Paris, despre incertitudinea în care se află ţara sa cu privire la aderarea la Uniunea Europeană.

"Ucraina este o ţară europeană de drept care respectă ţările Uniunii Europene şi doreşte acelaşi respect. A invita Ucraina într-o comunitate politică europeană şi, în acelaşi timp, a o ţine la distanţă, este ca şi cum ai fi invitat la o cină în familie, fără a ţi se oferi un scaun", a spus Preşedintele Ucrainei.

UPDATE 08.40 Metoda folosită de Rusia pentru a ascunde pierderile suferite în Ucraina.

Serviciul ucrainean de informaţii (SBU) a prezentat interceptarea unei convorbiri telefonice, în care un soldat rus vorbeşte despre metodele de mascare a pierderilor. SBU a prezentat pe reţelele sociale o convorbire despre care susţine că ar fi dialogul dintre un soldat rus aflat în Ucraina şi soţia sa. În cadrul acestui dialog, soldatul vorbeşte despre modul în care oficialii ruşi ascund adevărul despre morţii din război declarîndu-i dispăruţi. „Aduc mii de cadavre aici”, i-a spus soldatul soției.

UPDATE 07.41 Ucraina a propus Rusiei să elibereze prizonieri de război ruşi în schimbul evacuării soldaţilor ucraineni răniţi din oţelăria Azovstal din Mariupol, asediată, a declarat, Miercuri, vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, potrivit CNN.

"Deocamdată, este imposibil să ridicăm blocada de la Azovstal prin mijloace militare. Apărătorii Azovstalului nu se vor preda prizonieri. Este demn de respect. Ruşii nu vor să audă de extracţie. Aceasta este o realitate, dar, venind din partea ruşilor, nu este surprinzător", a scris ea.

UPDATE 07.15 Rusia acuză Ucraina că a bombardat Belgorod şi raportează pentru prima dată victime.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a afirmat că presupusele bombardamente ale Ucrainei s-au soldat cu un mort şi şase răniţi.

Autorităţile ucrainene nu au răspuns încă la acuzaţie, transmite The Kiev Independent. "Şase persoane rănite, o persoană a fost ucisă", a raportat guvernatorul. El a adăugat că printre răniţi se află şi un băiat de 14 ani, care primeşte ajutor medical la spitalul regional.

UPDATE 06.01 Aproape 800 de rachete balistice şi de croazieră au fost lansate asupra unor ţinte din Ucraina de la începutul războiului, la 24 Februarie, potrivit unei actualizări operaţionale a Statului Major al Armatei ucrainene, transmite BBC.

În actualizare, Statul Major a precizat că rachetele au vizat în principal Sudul şi Estul Ucrainei, deşi "au tras în mod repetat şi asupra altor obiecte de infrastructură critică de importanţă socială".

Într-o actualizare separată, Statul Major a declarat că luptele au continuat Miercuri în diferite părţi ale Ucrainei. În Harkov, Rusia îşi consolidează ofensivele pentru a opri o contraofensivă desfăşurată de trupele ucrainene, care au recucerit recent o serie de sate din zonă.

În Mariupol, Statul Major a declarat că forţele ruseşti continuă să lanseze lovituri de artilerie şi aeriene pe fondul rezistenţei continue la combinatul Azovstal.

UPDATE 05.24 Forţele Armate ale Ucrainei au aruncat în aer două  poduri de pontoane lîngă Belogorovka, regiunea Lugansk.

Încercările ocupanţilor ruşi de a traversa Seversky Doneţ au fost oprite din cauza aruncării în aer a podurilor,  relatează CNN. Compania de recunoaştere geospaţială BlackSky a publicat o fotografie care arată un pod rusesc cu pontoane traversînd rîul, pe 10 Mai, la scurt timp după ce artileria ucraineană a tras în zonă. Fum se ridică de pe malul de Vest al rîului Seversky Doneţ, la un capăt al trecerii. Fumul şi pîlniile pot fi văzute şi în Est, inclusiv în jurul echipamentelor militare care au traversat podul. UPDATE 03.55 Cinematograful Tampere situat în cartierul Solomianskyi al Capitalei Ucrainei a luat foc la Kiev. Acest lucru a fost raportat de canalele locale Telegram. În jurul miezului nopţii au apărut informaţii despre incendii. Direcţia principală a Serviciului de Stat de Urgenţă din Kiev nu a comentat încă incidentul.

UPDATE 02.05 În Donbass, pe 11 Mai, soldaţii ucraineni au respins 9 atacuri inamice. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de Forţele Aliate. Raportul spune că, în cursul zilei de 11 Mai, militarii Forţelor Aliate au respins cu succes 9 atacuri inamice şi au provocat pierderi ocupanţilor ruşi. Apărătorii ucraineni au distrus 8 tancuri, 6 vehicule blindate de luptă, 5 vehicule inamice şi un tun antiaerian. „Unităţile de apărare aeriană au doborît patru vehicule aeriene fără pilot Orlan-10 pe cerul Donbasului ucrainean”, se arată în comunicat.

UPDATE 01.43 În regiunea Harkov, un avion rus a tras o rachetă asupra unui tractor care lucra pe cîmp. Tractoristul, în vîrstă de 26 de ani, a fost rănit la ambele picioare. Poliţia din regiunea Harkov a raportat incidentul pe Facebook. 

"Incidentul a avut loc în apropierea satului Novy Merchyk. Un avion inamic a tras cu o rachetă asupra utilajelor agricole care cultivau pămîntul. În consecinţă, mecanicul a suferit răni grave la picioare şi a fost dus la spital", a spus Poliţia. Raportul spune că, la faţa locului, lucrează un grup de investigaţii al Poliţiei, iar oamenii legii înregistrează cu atenţie toate circumstanţele crimei comise de armata rusă.

UPDATE 01.16 Amfore antice datînd din aproximativ secolele 4-5 î.Hr. au fost găsite de militari în timpul lucrărilor pentru fortificarea Odesei. Acest lucru a fost raportat pe Facebook de militari din cadrul Brigăzii 126 Independente a apărării teritoriale a Odessei. Artefactele antice au fost predate personalului Muzeului de Arheologie din Odesa.

„Într-una dintre unităţile structurale ale brigăzii, în timpul lucrărilor de fortificare, militarii au găsit amfore antice datînd din aproximativ secolele 4-5 d.Hr.”, se spune într-un comunicat.

Se remarcă faptul că, prin decizia comandantului Brigăzii 126, artefactele antice au fost transferate personalului Muzeului Arheologic din Odesa al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei, care a promis să le adauge la colecţia muzeului.

UPDATE 00.51 În regiunea Harkov, ca urmare a bombardării de către ocupanţi, un depozit de produse agricole a fost distrus. Nu există pericol la sol pentru regiunea Lozova, dar există pericol de tir cu rachete. Primarul din Lozova Serghei Zelensky a raportat despre asta .

"Astăzi, a fost o zi tragică pentru comunitatea noastră. În urma atacurilor cu rachete, depozitul de produse agricole de pe teritoriul comunităţii a fost complet distrus, un civil a murit", a spus el.

UPDATE 00.16 Ocupanţii ruşi au blocat complet evacuarea la Mariupol. Procesele de evacuare blocate de ocupanţi îi obligă pe mariupoleni să se întoarcă în oraş. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andryushchenko, a raportat despre asta în emisiunea unui telemaraton de informare.

„Vorbim despre creşterea numărului de oameni din oraş. În primul rînd, asta se datorează faptului că procesul de evacuare a fost oprit, sunt blocaţi de partea rusă sub toate formele, aşa că oamenii sunt forţaţi să se întoarcă în oraş pentru că nu au unde să locuiască şi, ca urmare, există şi mai multă presiune asupra sferei umanitare şi chiar mai multe ameninţări şi noi provocări”, a spus Andryushchenko.

El a subliniat că în Mariupol nu există practic apă, hrană şi spaţiu de locuit. „Înţelegem că de fapt nu există locuinţe potrivite pentru a locui. Sunt nişte apartamente, cele mai puţin afectate, de fapt, aproape fără ferestre, fără apă. Apa potabilă, cu siguranţă, nu este suficientă. Se pun rezervoare, dar calitatea acelei ape care se livrează este foarte scăzută, pentru că este luată de la prima fîntînă istorică din Mariupol. Aceasta apă, cu siguranţă, nu este un plus pentru sănătate. Este o lipsă catastrofală de alimente”, a spus un consilier primarului din Mariupol.

Andriuşcenko a subliniat că pînă şi datele cu care se lăudau ocupanţii, care vorbesc despre distribuirea de truse de alimente către Mariupol, demonstrează că există o penurie catastrofală de alimente în oraş.