Ucraina invadata, devastata si mutilata de rusi se apara eroic

Şeful Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Evril Haynes, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin încă încearcă să creeze o „punte de pămînt” între teritoriile ocupate temporar din Donbass şi Transnistria nerecunoscută, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 06.31 Problema penuriei de combustibil va fi rezolvată, dar nu pentru toată lumea. Potrivit lui Dmitri Leushkin, fondatorul grupului Primul, benzina poate să nu fie suficientă pentru vehiculele comerciale. Dacă aprovizionarea cu combustibil din Polonia creşte, problema cu deficitul acestuia  poate fi rezolvată pentru proprietarii de transport de pasageri, dar segmentul comercial probabil nu va simţi îmbunătăţirea situaţiei.

La rîndul său, reţeaua de benzinării WOG a spus că depun toate eforturile pentru a umple piaţa cu combustibil: „lucrăm în toate direcţiile posibile, nu doar în Polonia”. Întrebată despre consultările cu Ministerul Economiei, compania a spus că este deschisă comunicării cu toate ramurile Guvernului, comunitatea de afaceri şi publicul. „Aceasta a fost poziţia companiei înainte de război şi acum cooperăm deschis”, a spus serviciul de presă.

La sfîrşitul lunii Aprilie,  a existat o lipsă de combustibil la benzinăriile din Ucraina. Pentru a-şi rezolva deficitul, pe 29 Aprilie, Guvernul a majorat preţurile marginale la benzină şi motorină cu 40-43%.

UPDATE 04.48 Ocupanţii ruşi au lansat lovituri cu rachete asupra regiunii Sumy. În urma impactului, mai multe case şi clădiri au fost avariate. Acest lucru a fost anunţat de şeful OVA Sumy, Dmytro Jivytskyi, pe canalul său Telegram. Trupele ruse au lovit aşezarea cu două rachete, care au fost trase dintr-un avion rusesc în districtul Shostka.

Nu există victime în rîndul populaţiei locale. După cum a raportat anterior UNIAN, regiunea Sumy este în mod constant atacată şi bombardată de armata rusă. Ocupanţii trag cu mortiere, artilerie şi avioane.

UPDATE 04.15 Ocupanţii sunt cu cel puţin două săptămîni în urmă faţă de ceea ce a sperat preşedintele rus Vladimir Putin. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Departamentului de Apărare al SUA .

„Conform estimărilor noastre, el este cu două săptămîni sau mai mult în urmă faţă de locul în care se aştepta să fie în Donbass şi în Sud”, se arată în comunicat. Pentagonul crede că Putin nu şi-a atins obiectivele după ce luptele s-au concentrat pe Donbass. „Nici nu a fost luat încă Mariupolul. A mutat zece BTG-uri în Nord, dar mai are echivalentul a două BTG-uri acolo în Sud, unde încă bombardează Mariupolul pentru că rezistenţa la uzina metalurgică continuă. Adică nu a a obţinut nici un succes la care a sperat”, a notat Departamentul american.

Şeful Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Evril Haynes, a spus că preşedintele rus Vladimir Putin încă încearcă să creeze o „punte de pămînt” între teritoriile ocupate temporar din Donbass şi Transnistria nerecunoscută. El se pregăteşte pentru ostilităţi prelungite pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 03.47 Consilierul şefului biroului prezidenţial Oleksiy Arestovich a evaluat probabilitatea unui atac al Belarusului asupra Ucrainei, pe fondul declaraţiilor despre inspecţiile trupelor. Acesta a asigurat că nu sunt semne de pregătire pentru ofensivă. Arestovich a spus acest lucru într-un interviu cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin.

"Nu vedem nici un semn de pregătire pentru o ofensivă pe teritoriul ucrainean. Nu există nici o îngrijorare deosebită. Nu a funcţionat pentru prima dată, nu există nici o şansă să aibă succes acum”, a declarat consilierul şefului OPU.

El a subliniat că Belarus are un număr minim de trupe din Federaţia Rusă şi nici o grupare ofensivă.

UPDATE 01.38 Noua „ Chornobaivka ” a apărut într-un sat de pe Seversky Doneţ din regiunea Harkov. Aici, echipamentele ruseşti au fost distruse nu numai de Armata ucraineană, ci şi de ocupanţii înşişi. Consilierul şefului biroului Preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a spus acest lucru într-un interviu cu jurnalistul rus Mark Feigin. Potrivit acestuia, Armata ucraineană a făcut multe eforturi pentru a obţine rezultate scontate.

„Armata Federaţiei Ruse a încercat să facă un ponton pentru a traversa rîul. Dar artileria noastră a distrus trecerea cu fiecare nouă încercare. S-a ajuns la punctul în care ocupanţii au fost nevoiţi să-şi scufunde propriile tancuri pentru a uşura construirea unui pod de pontoane. Cu toate acestea, fără succes”, a spus Arestovich. El a subliniat că ocupanţii ruşi au scufundat mai multe tancuri pentru a construi o trecere, dar focul ţintit al Forţelor Armate le-a distrus planurile, iar echipamentul militar a rămas sub apă.

UPDATE 00.30 Administraţia militară regională Zaporizhia a raportat despre confiscările de cereale din regiune de către ocupanţii ruşi. Acest lucru este menţionat într-un mesaj pe canalul Telegram al OVA Zaporozhye .

"Cooperarea economică dintre teritoriile ocupate şi antreprenorii din Crimeea se intensifică. Ocupanţii se pregătesc să transporte în Rusia cereale şi seminţe de floarea soarelui pentru depozitare. În plus, mai multe camioane au fost încărcate cu cereale. Destinaţia finală a coloanei este Crimeea ocupată”, se spunea în declaraţie.

Se observă că, pe lîngă cereale, ocupanţii „exportă” legume furate din Ucraina, în Crimeea.

În plus, armata rusă fură maşini agricole şi grîu. Începînd cu 6 Mai, ocupanţii au blocat 90 de milioane de tone de cereale în porturile ucrainene.

La rîndul său, ministrul Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Mykola Solsky, a spus că trupele ruse au  exportat 400-500 de mii de tone de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei în direcţia Crimeii ocupate temporar.

UPDATE 00.17 Apărătorii Mariupolului au publicat fotografii cu soldaţii răniţi. Mulţi militari au răni deschise. Sunt în condiţii groaznice, insalubre şi fără medicamente. Apărătorii fac apel la ONU, Crucea Roşie şi întreaga comunitate mondială să ajute.