UCRAINA INTERZICE «ORICE FORMA DE PROPAGANDA COMUNISTA SI NAZISTA»

 

 

Parlamentul ucrainean a votat joi o lege care interzice orice formă «de propagandă a regimurilor totalitare comunist şi nazist», după luni de criză cu Rusia care au dus în prim plan moştenirea complicată a celui de-Al Doilea Război Mondial, a URSS şi a naţionaliştilor în Ucraina, relatează AFP.

 

Legea condamnă «regimurile totalitare comunist şi nazist în Ucraina» şi interzice «orice formă de negare publică» a «caracterului lor criminal», precum şi «reproducerea», «difuzarea» şi «utilizarea publică» a simbolurilor lor, cu excepţia cazurilor în care este vorba de obiective educative şi ştiinţifice sau de cimitire. Proiectul, în favoarea căruia au votat 254 de deputaţi, în contextul în care numărul minim de voturi necesar era de 226, mai trebuie promulgat de preşedintele Petro Poroşenko.

 

Lista elementelor interzise conţine drapelul şi imnul sovietic şi nazist, precum şi monumentele şi plăcile comemorative în onoarea responsabililor comunişti, şi chiar numele de localităţi, străzi sau companii care fac referire la liderii comunişti, la activităţile Partidului Comunist sau chiar la revoluţia bolşevică din 1917.

 

Organizaţiile sau partidele care încalcă această lege vor fi interzise, ceea ce pune sub semnul întrebării existenţa Partidului Comunist ucrainean.

 

Persoanele găsite vinovate de reproducerea sau difuzarea de simboluri sovietice şi naziste, în special intonarea în public a imnului sovietic, riscă pînă la zece ani de închisoare, conform noii legi.

 

Ucraina, care a devenit independentă în 1991 după căderea Uniunii Sovietice şi care a cunoscut în timpul URSS marea foamete din 1932-1933, soldată cu moartea a milioane de persoane, este în continuare plină de simboluri sovietice, printre care monumente ale lui Lenin sau străzi care poartă numele liderului revoluţiei bolşevice.

 

Sursa: Agerpres