TURCIA/ALEGERI: UE PROMITE SA COOPEREZE CU NOUL GUVERN DE LA ANKARA

Uniunea Europeană a promis luni să coopereze cu viitorul guvern turc, după alegerile anticipate desfășurate duminică în Turcia și soldate cu victoria Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), al președintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

«Alegerile organizate duminică în Turcia, care au fost marcate de o rată ridicată a prezenței la vot, au reafirmat angajamentul puternic al poporului turc față de procesul democratic. Uniunea Europeană va conlucra cu viitorul guvern pentru a îmbunătăți parteneriatul cu Turcia și pentru a continua să avanseze cooperarea noastră în toate domeniile, în beneficiul tuturor cetățenilor», menționează într-un comunicat șefa diplomației UE, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politica de vecinătate europeană și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

Creditat înaintea alegerilor cu 40%-43% din intențiile de vot, AKP a răsturnat pronosticurile, obținînd majoritatea absolută în parlament, ceea ce îi va permite să formeze singur viitorul guvern. Pentru președintele Erdogan, aceasta este o revanșă după ce, în urma scrutinului din 7 iunie, pierduse controlul total pe care îl exercita de 13 ani asupra parlamentului.

În același comunicat, UE afirmă că «așteaptă cu nerăbdare luni primele concluzii ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ale ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, agenție a OSCE)».

Săptămîna trecută, UE și-a exprimat «îngrijorarea» după luarea cu asalt de către poliție a două canale de televiziune apropiate opoziției turce.

«Ca orice țară care își negociază aderarea (la UE), Turcia trebuie să se asigure că respectă drepturile omului, inclusiv libertatea de expresie», afirma un purtător de cuvînt al Comisiei Europene.

Sursa: Agerpres