TURCIA: 251 DE ARESTARI IN OPERATIUNEA ANTITERORISTA IMPOTRIVA STATULUI ISLAMIC SI A REBELILOR KURZI

Poliţia turcă a arestat 251 de persoane în cadrul vastei sale operaţiuni antiteroriste lansate vineri dimineaţa în toată ţara şi care a vizat gruparea radicală Statul Islamic şi rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat guvernul de la Ankara.

«În total, 251 de persone au fost plasate în arest pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă», a precizat serviciul de presă al premierului Ahmet Davutoglu, menţionînd că operaţiunea a fost efectuată în 13 provincii ale Turciei.

La Istanbul, în cursul acestei operaţiuni, o militantă de extremă stîngă a fost ucisă într-un schimb de focuri ce a avut loc în timp ce poliţia încerca să pătrundă într-o locuinţă din cartierul Bagcilar, conform agenţiei turce Anadolu, preluată de AFP. Militanta făcea parte din Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C), o grupare marxistă care a comis numeroase atentate în Turcia.

Potrivit agenţiei Dogan, poliţiştii au vizat aproximativ 140 de adrese numai în oraşul Istanbul, unde pentru această operaţiune au fost mobilizaţi aproximativ 5.000 de poliţişti şi mai multe elicoptere.

Operaţiunea a intervenit la patru zile după atentatul sinucigaş de la Suruc (în apropierea frontierei siriene), soldat cu 32 de morţi şi peste 100 de răniţi. Atacul a vizat militanţi prokurzi şi a fost atribuit de guvernul islamo-conservator turc mişcării jihadiste Statul Islamic.

Tot vineri dimineaţa, Turcia, care a decis să-şi intensifice lupta împotriva Statului Islamic, a efectuat primul său raid aerian asupra poziţiilor jihadiste în Siria, după ce cu o zi în urmă au avut loc confruntări între armata turcă şi jihadişti la frontieră. Trei avioane de vînătoare F-16 ale forţelor aeriene turce au bombardat trei obiective ale jihadiştilor de pe teritoriul sirian.

Sursa: Agerpres