TRANSNISTRIA II CERE LUI PUTIN «PROTECTIE IN CAZ DE AMENINTARE»

Mai multe organizaţii civice din Transnistria, reunite luni la Tiraspol, au decis să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a cere «protecţie în caz de ameninţare», scrie gazeta.ru.

«În numele societăţii civile, ne adresăm preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, ca, în cazul unor eventuale ameninţări la adresa Transnistriei, el, ca garant al păcii pe teritoriul transnistrean şi ca parte în procesul de negocieri, să ia toate măsurile posibile: şi politice, şi diplomatice, şi economice, şi, desigur, în caz de pericol, şi altele», a declarat în cadrul reuniunii preşedintele Organizaţiei de Femei, Tatiana Dolişniaia.

Acest apel, semnat de reprezentanţii a 66 de organizaţii civice, survine în contextul în care parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a denunţat acordurile cu Rusia privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către trupele ruse staţionate în regiunea transnistreană, dar şi în condiţiile intensificării activităţilor NATO în Republica Moldova şi concentrării de tehnică militară din Ucraina la graniţa cu Transnistria, mai scrie gazeta.ru.

Ziarul Kommersant nota luni că, în urma deciziei legislativului de la Kiev, militarii ruşi au o singură posibilitate de a ajunge în mod legal în Transnistria - prin Chişinău. Autorităţile moldovene au anunţat însă, în ultimele zile, reţinerea pe aeroportul din Chişinău a doi militari ruşi care intenţionau să ajungă în stînga Nistrului.

Rusia are desfăşurate pe teritoriul Transnistriei, potrivit Kommersant, un contingent de forţe ruse de menţinere a păcii (un batalion de aproximativ 412 de persoane) şi unitatea militară N13962 (sau GOTR) compusă din două batalioane de circa 1.000 de persoane.

Militarii din cadrul GOTR asigură în principal securitatea depozitelor de muniţii din Colbasna, care au rămas aici după prăbuşirea URSS şi care nu au fost retrase de Moscova nici pînă acum.

Sursa: Agerpres