TOKYO 2020. STATELE UNITE AU PIERDUT SPRINTUL

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Statele Unite vor reveni acasă fără nicio medalie de aur cîștigată în probleme masculine de sprint. Iar acum sînt aproape să piardă lupta pentru supremație cu China

Jocurile Olimpice de la Tokyo sînt mai degrabă o ediție a dezamăgirilor pentru Statele Unite, care sînt foarte aproape să fie înfrînte de China în clasamentul pentru medalii. Și chiar dacă înotătorul Caeleb Dressel a adunat numai el 5 titluri olimpice.

 

După ce Simone Biles a eșuat la gimanstică, SUA au înregistrat eșecuri și mai mari la atletism

Rînd pe rînd, americanii au eșuat la cîteva discipline în care au erau văzuți mari favoriți. Primul moment de mare slăbiciune a venit la gimnastică artistică feminin. Simone Biles a venit în Japonia cu obiectivul de a obține 5 medalii de aur, dar a eșuat chiar de la prima finală. A clacat în plan mental, iar Statele Unite au fost detronate la echipe, după cîțiva ani în care și-au „distrus” concurența. După ce au dus gimnastica la un alt nivel. Pe aparate au luat un aur prin Jade Carey, plus altul la individual compus prin Sunisa Lee, dar rezultatele au fost oricum sub ce au estimat.

Fotbal feminin, cîteva finale la înot feminin, dar și la skateboard masculin, probă nou-introdusă în programul Jocurilor Olimpice, au reprezentat alte probe în care rezultatele au fost sub așteptări.

Dar cele mai mari dezamăgiri ale americanilor vin de la atletism și în special după probele masculine de sprint. Statele Unite au o bogată tradiție la acest capitol și, din punct de vedere istoric, au cîștigat medalia de aur la cel puțin un eveniment de sprint. La Tokyo, povestea este complet diferită. Potrivit NBC Sports, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, bărbații americani nu au obținut nici o medalie de aur la 100, 200 și 400 de metri, precum și la 110 și 400 de metri garduri.

 

Carl Lewis nu a suportat umilința de la ștafetă 4x100 de metri

Ziua a 13-a de la Tokyo a fost una a marilor eșecuri, după ce zilele trecute SUA au ratat titlurile la 100 de metri și 200 de metri, deși reprezentanții lor erau cotați principalii favoriți. Azi au ratat medalii de aur la 110 metri garduri și 400 de metri, dar cea mai mare înfrîngere a venit la ștafetă 4x100 de metri. Americanii nu au prins nici finala. A fost momentul care l-a iritat la culme și pe legendarul Carl Lewis, care a caracterizat actuala ștafetă drept o „jenă totală”.

Statele Unite s-au apropiat de normă la natație, unde au cucerit 30 de medalii, dintre care 11 au însemnat și titluri olimpice. Asta înseamnă 37,93% din aurul obținut de americani pînă în prezent la Jocurile Olimpice.

La atletism au urcat de 5 ori pe cea mai înaltă treaptă, fiind la mare distanță de rezultatul de la Rio 2016, cînd au încheiat cu 13 medalii de aur. Sigur, mai au cîteva șanse în ultimele zile în unele finale, dar oricum impresia lăsată de atletismul american a fost mai degrabă dezamăgitoare. Cît îi privește strict pe băieți, onoarea lor a fost salvată azi de Ryan Crouser, care a terminat pe locul 1 la aruncarea greutății, după o finală în care a doborît de 3 ori recordul olimpic.

 

Cine îi mai „salvează” pe americani?

În contextul în care atletismul nu a mers, în care înotul a adunat, totuși, mai puține titluri olimpice în raport cu Rio 2016, Statele Unite riscă să piardă bătălia pentru întîietate cu China. Asiaticii au un avans de 5 medalii de aur cu 3 zile înainte de închiderea Jocurilor Olimpice (34-29). Și asta după ce diferența a fost de 7 titluri cu o zi mai devreme. În plus, chinezii mai au cîteva șanse mari de a mai cîștiga niște medalii de aur, în cap de listă fiind titlurile încă nedecise la tenis de masă și sărituri în apă. Teoretic, ar ajunge la 37 de medalii de aur. Așadar, americanii trebuie să se gîndească încă la cel puțin 8 titluri pentru a trece în față avînd mai multe clasări pe locul 2 (35 vs 24).

Statele Unite ar putea fi „salvate” în final de cele două naționale de baschet și de baseball, unde au revenit în finală după o pauză de 21 de ani. În ceea ce-i privește pe baschetbaliști, aceștia au învins azi Australia cu 97-78 și vor lupta cu Franța pentru medalia de aur.

Autor: Marius HUTU

Sursa: We Love Sport