ŞTIRILE SPORTIVE

Uruguay şi Mexic, cu un pas la Cupa Mondială

Naţionalele Uruguayului şi Mexicului sînt ca şi calificate la Cupa Mondială din 2014, după ce au cîştigat categoric, aseară, prima manşă a barajului de calificare la acest turneu final. Uruguay s-a impus în deplasare, cu scorul de 5-0, pe terenul Iordaniei. Golurile sud-americanilor au fost marcate de Maxi Pereira 22, Christian Stuani 42, Nicolás Lodeiro 69, Cristian Rodríguez 75 şi Edinson Cavani 90. Mexicul a cîştigat cu scorul de 5-1 disputa de pe teren propriu cu Noua Zeelandă. Au marcat pentru gazde Paul Aguilar 32, Raúl Jiménez 39, Oribe Peralta 48, 80 şi Rafael Márquez 84, în timp ce pentru oaspeţi a punctat Chris James 85.

Manşa a doua se joacă săptămîna viitoare.

„Vreau să fiu decisiv la barajul cu Ucraina”

Mijlocaşul ofensiv al naţionalei Franţei, Frank Ribery, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului L'Equipe, că doreşte să fie decivis la dubla manşă de baraj cu Ucraina pentru calificarea la CM 2014. Primul "act" din această confruntare este programat vineri, în Ucraina. "Am 30 de ani, am ajuns la o maturitate fotbalistică. Sînt unul dintre cei mai vechi componenţi ai naţionalei şi vreau să fiu decisiv la acest baraj. Sînt într-o formă bună. Trebuie să ne calificăm la Cupa Mondială", a spus Ribery. A doua manşă a barajului Ucraina-Franţa se joacă marţi la Paris.

„Meciul tur din Grecia va fi decisiv”

România este "un adversar competitiv ce a regăsit fotbalul bun care i-a făcut reputaţia în trecut", iar şansele în barajul cu Grecia "sînt de 50/50", a declarat pentru site-ul FIFA selecţionerul naţionalei elene, Fernando Santos, înaintea meciului tur din barajul pentru Cupa Mondială 2014, programat vineri. "Meciul tur din Grecia va fi decisiv. Le cer oamenilor să creadă în această echipă şi să creadă în noi. Sper că stadionul va fi plin ochi, iar suporterii ne vor susţine la maxim", a afirmat Santos. Tehnicianul portughez a spus că se simte grec atunci cînd se află pe pămînt elen. În opinia lui, criza pe care o traversează Grecia poate fi "o sursă de motivaţie" pentru jucătorii săi. "Vorbim de o ţară în care şomajul ajunge la 30 %. Asta vrea să spună că situaţia este grea pentru toată lumea, inclusiv pentru nu puţini oameni din jurul nostru. Ştim mulţi prieteni şi multe familii care se confruntă cu dificultăţi. Trebuie să încercăm să ne calificăm la Cupa Mondială ca să atenuăm, în măsura posibilului, durerea poporului nostru", a spus Santos. Meciurile de baraj pentru turneul final al Cupei Mondiale 2014, dintre Grecia şi România, sînt programate pe 15 noiembrie, de la ora 21:45, pe stadionul "Giorgios Karaiskakis" din Pireu, şi 19 noiembrie, ora 21:00, pe "Arena Naţională" din Bucureşti.