ŞTIRILE SPORTIVE

Man United a stopat seria pozitivă a lui Arsenal

După 9 meciuri fără eşec, tunarii s-au înclinat duminică pe Old Trafford în faţ a lui United, care s-a impus cu 1-0. Unicul gol al acestei partide, disputate în etapa a 11 din campionatul Angliei, a fost marcat de atacantul olandez Robin Van Persie. Vidic, accidentat şi înlocuit la pauză, a fost spitalizat după meci. Arsenal rămîne totuşi lideră după acest meci, cu 25 de puncte, în timp ce Manchester United (20 puncte) a urcat pe locul al 5-lea în clasament. Tot duminică, Manchester City a pierdut, surprinzător, scor 0-1 la Sunderland, ocupanta locului al 19-lea, iar Tottenham a fost învinsă acasă de Newcastle (0-1).

Juve a învins pe Napoli şi s-a apropiat de Roma

Juventus şi-a adjudecat mai uşor decît se aştepta derby-ul cu Napoli, jucat duminică în etapa a 12-a din Serie A. "Alb-negrii" s-au impus cu scorul de 3-0 şi s-au apropiat la un punct de lidera Roma, care a remizat pe "Olimpico" cu Sassuolo (1-1). La Torino, gazdele au deschis scorul în minutul 2, prin atacantul spaniol Llorente, aflat într-o poziţie suspectă de ofsaid. În minutul 74, "veteranul" Andrea Pirlo a executat magistral o lovitură liberă de la circa 20 de metri şi l-a învins pe Reina. Scorul a devenit 3-0 în minutul 80, cînd Pogba a trimis o "rachetă" din afara careului, mingea lovind bara înainte să poposească în poarta adversă. Juve are 31 de puncte în clasament Serie A Italia, cu unul mai puţin decît lidera Roma şi cu trei mai mult decît Napoli (locul 3, 28 de puncte).

Messi a jucat 20 de minute şi s-a "rupt"

Atacantul argentinian Lionel Messi s-a accidentat în minutul 20 al partidei pe care FC Barcelona, echipa sa de club, a cîştigat-o, duminică seară, scor 4-1, pe terenul grupării Betis Sevilla, în etapa a 13-a din campionatul Spaniei. Messi a suferit o accidentare la bicepsul femural, un loc sensibil al argentinianului, care l-a mai ţinut de încă trei ori departe de gazon. În locul lui Messi, a intrat Andrés Iniesta. Golurile catalanilor au fost marcate de Neymar (36), Pedro (37), Cesc Fàbregas (63, 79). Pentru gazde, a punctat Jorge Molina (90, pen.). În Clasament Spania Primera Division, Barcelona este lideră, cu 37 de puncte, fiind urmată de Atletico Madrid (34) şi Real Madrid (31).

Dinamo continuă sa adune puncte

Dinamo Moscova, echipă antrenată de Dan Petrescu şi Emil Caras, a obţinut, sîmbătă după-amiază, o victorie importantă, cu 2-1 pe terenul echipei Krîlia Sovetov Samara, într-un meci din etapa a 16-a din campionatul Rusiei. Acest succes îi permite echipei "Bursucului" să urce pe locul al patrulea în clasament, la 4 puncte distanţă de locul doi, care asigură participarea în Champions League. Dinamo Moscova a fost condusă de Krîlia cu 1-0 (Igor Siemszov min. 23) dar a revenit rapid şi a egalat prin Igor Denisov în minutul 29, apoi a înscris golul victoriei prin Christian Noboa în minutul 75. A fost a doua victorie la rînd obţ nută de echipa lui Dan Petrescu şi a patra în ultimele cinci meciuri. Tpt sîmbătă, formaţia Lokomotiv Moscova, ocupantă a locului al doilea şi aflată în luptă pentru titlu cu lidera Zenit Sankt Petersburg, a pierdut, surprinzător, cu scorul de 2-0, pe terenul grupării Tom Tomsk, aflată în luptă pentru evitarea retrogradării.

Stromsgodset şi Ventspils au cîştigat titlul de campioni

Echipa Strømsgodset IF a cîştigat titlul de campioană în Norvegia pentru prima dată după 43 de ani, după ce a învins cu scorul de 4-0, formaţia FK Haugesund, în ultima etapă. Strømsgodset IF a încheiat sezonul cu un punct mai mult decît Rosenborg Trondheim, care însă este calificată în finala Cupei Norvegiei unde o va întîlni, la 24 noiembrie, pe Molde FK. "Sînt un antrenor căruia îi place să joace ofensiv. Prefer să cîştig cu 5-4, decît cu 1-0", a spus Ronny Deila, tehnicianul noii campioane din Norvegia. Tromsø IL, echipă care evoluează în Europa League, şi Hønefoss BK au retrogradat în liga secundă, în timp ce formaţiile FK Bodø/Glimt şi Stabæk Fotball au reuşit promovarea în prima divizie.

Formaţia FK Ventspils a cîştigat campionatul Letoniei, după victoria obţinută în meciul cu FK Daugava Riga, scor 1-0. Marcatorul golului a fost Martinezs, în minutul 43. FK Ventspils a cîştigat campionatul pentru a cincea oară în istorie, ultimul titlu fiind obţinut în 2011.

CM-2022 nu poate avea loc decît în noiembrie-decembrie

Campionatul Mondialul de fotbal 2022 din Qatar, dacă va fi decalat în iarnă, nu va putea avea loc decît în noiembrie-decembrie, a declarat preşedintele FIFA, Joseph Blatter, în timpul unei vizite la Abu Dhabi. "Vom începe consultările pentru deplasarea Mondialului în iarnă", a declarat preşedintele Federaţiei internaţionale de fotbal în faţa jurnaliştilor, înainte de a preciza imediat că, în cazul schimbării, această Cupă Mondială "nu va putea avea loc decît în noiembrie-decembrie, şi nu în ianuarie-februarie". Joseph Blatter şi-a afişat preferinţa pentru un Mondial 2022 în iarnă încă din iulie anul acesta. "Este clar că nu se poate juca pe această căldură în plină vară, trebuie să ţinem cont de sănătatea jucătorilor", spunea el în iulie. După trecerea prin Abu Dhabi, Blatter va merge în weekend în Qatar, unde va discuta despre organizarea CM 2022 cu responsabilii din emirat. Ideea organizării Mondialului 2022 în timpul iernii a iritat sporturile pe zăpadă şi pe gheaţă, care se tem că fotbalul le va afecta concursurile. Această idee divizează în acelaşi timp şi lumea fotbalului, unele voci reproşînd Federaţiei internaţionale că a ignorat problema climei în momentul atribuirii Cupei Mondiale. FIFA a lansat o consultare a diferitelor componente ale familiei fotbalului pentru a se stabili dacă Mondialul poate fi decalat într-un alt moment. O decizie va fi luată după Cupa Mondială 2014, organizată între 12 iunie şi 13 iulie în Brazilia.