ŞTIRILE SPORTIVE

FUF va contesta sancţiunea FIFA

FIFA a luat decizia de a sancţiona Ucraina după meciul de acasă cu San Marino, scor 9-0, jucat pe 6 septembrie, la Lvov. În timpul partidei, fanii au folosit torţe, petarde şi au scandat lozinci rasiste, însoţite de saluturi naziste. Federaţia Ucraineană de fotbal a reacţionat la cîteva zile după anunţul făcut de forul mondial, în care se spune că Ucraina va juca următorul meci de acasă cu Polonia fără spectactori. "Nu putem să fim de acord cu faptul cum s-au interpretat aceste incidente, dar nici cu sancţiunile de la FIFA. Noi am pregătit totul pentru a face apel acestei decizii", a precizat vicepreşedintele Federaţiei Ucrainene de fotbal (FUF), Serghei Storojenko. "Stadionul a fost arhiplin, în tribune erau 35 mii de spectactori şi s-au găsit trei idioţi care au făcut asta. Chiar FIFA trebuia să pedepsească 47 milioane de ucraineni?", s-a indignat Storojenko. Meciul din Grupa H, dintre Ucraina şi Polonia, este programat pe 11 octombrie, la Harkov. Ambele echipe au nevoie de victorie pentru a spera la calificarea la Mondialul din Brazilia. Înainte de partidele din octombrie, Ucraina este pe locul doi în grupa H, avînd cu un punct mai puţin decît liderul Anglia. Polonia este pe locul patru, cu 13 puncte.

Nadal, aproape să revină pe locul 1 în clasamentului ATP

Rafael Nadal va reveni pe primul loc în clasamentul ATP dacă va ajunge pînă în finala Openui Chinei, programată duminică. Această performanţă l-ar aduce pe prima poziţie lunea viitoare, chiar dacă actualul lider al clasamentului, Novak Djokovic va cîştiga turneul de la Beijing. "Îmi doresc mult să ajung pe prima poziţie. Acum joc la un nivel înalt de cîteva luni şi sper să reuşesc să fac asta săptămîna viitoare sau, cel puţin, săptămînile care urmează. Am avut un sezon superb. Este unul dintre cei mai buni ani din cariera mea. Din această cauză am şi obţinut ultimele succese", a declarat Nadal pentru site-ul oficial al ATP. Spaniolul a mai ocupat primul loc în clasamentul ATP de două ori: între anii 2008-2009, pentru 46 săptămîni, şi în 2010-2011, pentru 56 săptămîni.

Messi, indisponibil 2-3 săptămîni

Fotbalistul Barcelonei, Lionel Messi, va fi indisponibil 2-3 săptămîni după accidentarea la piciorul drept, aceasta însemnînd că va lipsi la meciul de marți cu Celtic Glasgow din Liga Campionilor, dar și la ultimele două meciuri ale Argentinei din preliminariile Campionatului Mondial 2014, echipa sud-americană fiind deja calificată, indiferent de rezultatele din respectivele jocuri. FC Barcelona are, însă, și alte probleme cu accidentările: lui Carles Puyol i s-au adăugat doi fundași, Javier Mascherano și Jordi Alba, care nu vor face deplasarea la Glasgow. În aceste condiții, Marc Batra va fi titular în centrul apărării, alături de Gerard Pique. Pentru Messi, care a suferit o afecțiune musculară, cel mai probabil ruptură, la piciorul stîng, cel de bază, la golul prin care a deschis scorul sîmbătă cu Almeria, din deplasare, aceasta este a doua accidentare din actualul sezon. Meciurile de la națională sînt cu Peru, pe 11 octombrie, și cu Uruguay, pe 15 octombrie, dar ar putea ca absența lui să continue și pentru partidele cu Valladolid și Osasuna.

Cine o mai poate opri pe AS Roma?

Cîştigînd cu 5-0 meciul jucat duminică seară pe "Olimpico", cu Bologna, AS Roma a ajuns la şase victorii la rînd în campionatul Italiei şi se află, singură, pe prima poziţie în clasament Serie A, la două puncte de Juventus şi Napoli, la rîndul lor învingătoare în etapa a 6-a (1-0 cu Torino FC, respectiv 2-0 cu Genoa). Echipa antrenată de Rudi Garcia i-a luat tare pe oaspeţi, iar după nici o jumătate de oră de joc scorul era deja 3-0, graţie golurilor marcate de Alessandro Florenzi '8, Gervinho '17 şi Mehdi Benatia '26. Ivorianul Gervinho şi-a mai trecut numele pe lista marcatorilor şi în repriza a doua ('62), iar ultima reuşită i-a aparţinut lui Adem Ljajić ('85). Roma deja a stabilit recordul celui mai bun start de sezon din istoria ei încă din etapa a 5-a, acum doar a dus recordul la 6 succese la rînd. Gruparea "giallo-rossa" are nu mai puţin de 9 jucători pe lista marcatorilor în acest debut de campionat. Roma are totodată cel mai bun atac, cu 17 reuşite, şi cea mai bună apărare - un singur gol primit. În etapa a 7-a, pe Roma o aşteaptă un meci greu, la Milano, cu Inter, un adevărat examen pentru echipa lui Garcia, care a mai trecut unul cu brio în runda a 5-a (2-0 cu Lazio în "Derby della Capitale).

RoPS Rovaniemi a cîştigat Cupa Finlandei

Echipa de fotbal RoPS Rovaniemi a cîştigat Cupa Finlandei, impunîndu-se cu 2-1 în faţa lui Kuopion Palloseura, în finala competiţiei. Eroul finalei a fost Aleksandr Kokko, care a marcat o dublă în numai două minute (78 şi 79), primul gol fiind din penalty. Jerry Voutilainen a înscris în minutul 90+2 golul de onoare al învinşilor, care au evoluat în inferioritate numerică din minutul 52, după eliminarea lui Dudu Omagbemi. Este al doilea trofeu obţinut de clubul din Rovaniemi, după Cupa Finlandei cîştigată în 1986. Formaţia, dintr-un oraş aflat aproape de cercul polar de nord, a ajuns pînă în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, ediţia 1987-1988. În urmă cu cîţiva ani, echipa finlandeză a fost implicată într-un scandal al meciurilor trucate.