ŞTIRILE SPORTIVE

Africa: preliminariile CM-2014

Cote d'Ivoire, Egipt, Etiopia, Algeria şi Tunisia au obţinut biletele pentru meciurile din play-off contînd pentru zona Africii în calificările pentru Cupa Mondială la fotbal din 2014, în vreme ce Africa de Sud nu va mai ajunge în Brazilia.

Graţie victoriei lor cu 4-2 în faţa Tanzaniei, fotbaliştii ivorieni, fără vedeta Didier Drogba, au acum 5 puncte avans faţă de Maroc, care a învins cu 2-0 Gambia, la Marrakech, în grupa C, în care nu mai este de disputat decît un meci. În grupa G, Egiptul s-a impus cu 1-0 în Mozambic, avînd 8 puncte mai multe decît Guineea, care are un meci mai puţin, dar nu mai poate ajunge formaţia egipteană, chiar dacă cîştigă ultimele două partide. Totodată, în grupa A, Etiopia a spulberat visul Africii de Sud de a juca în Brazilia, după ce a cîştigat cu 2-1 la Addis Abeba. Etiopia, care nu a participat niciodată la o fază finală a CM, nu mai poate fi ajunsă de sud-africani, cu 5 puncte în spate înaintea ultimului meci, cu Botswana, un joc fără miză. Bafana Bafana au participat la 3 dintre ultimele 4 turnee finale, ultima oară, în 2010, pentru că au fost organizatori. În grupa B, Tunisia s-a calificat, de asemenea, pentru play-off, încheind la egalitate: 1-1, în Guineea Ecuatorială. Maghrebienii au 5 puncte avans faţă de Capul Verde, ultimul adversar din grupă, iar în grupa H Algeria şi-a adjudecat biletul pentru baraje, graţie victoriei asupra Rwandei (1-0), dar şi egalităţii făcute de Mali cu Benin (2-2), care i-a lăsat pe malieni la 4 puncte, astfel că algerienii sînt de neatins. Celelalte 5 naţiuni participante la play-offs vor fi cunoscute după ultima zi a fazei grupelor, în septembrie. În grupa Africii, cele 10 cîştigătoare de grupe sînt calificate pentru play-offs, unde 5 confruntări în meciuri tur-retur vor stabili pe cele 5 calificate în Brazilia.

Ovecikin, cel mai valoros jucător din NHL

Alexandr Ovecikin a devenit pentru a treia oară (după 2008 şi 2009) cel mai bun jucător al sezonului din NHL. Atacantul rus nu şi-a putut însă ridica trofeul pentru că echipa sa, Washington Capitals, a ieşit în vacanţă imediat după eliminarea din optimile Cupei Stanley. Internaţionalul rus i-a întrecut la voturi pe alţi doi hocheişti, Sidney Crosby, de la Pittsburgh Penguins, şi John Tavares, de la New York Islanders. În plus, Ovecikin este şi golgheterul sezonului, cu cele 32 de goluri marcate. Alexandr Ovecikin are 27 ani şi toată cariera din NHL a petrecut-o la formaţia din Washington. Acesta a ajuns la Capitals în 2004, iar de atunci a adunat 601 de meciuri şi a marcat 371 de goluri.

Ambrosini pleacă de la AC Milan

Căpitanul echipei italiene de fotbal AC Milan, Massimo Ambrosini, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că va părăsi clubul "rossonero" după 18 sezoane. "Aceasta este ultima mea conferinţă de presă ca jucător al lui AC Milan şi vreau să vă mulţumesc tuturor pentru 18 ani fantastici pe care nu-i voi uita niciodată", a spus mijlocaşul de 36 de ani, după ce clubul a decis să nu-i reînnoiască înţelegerea. "Îmi voi acorda cîteva zile pentru a scăpa de tristeţea inevitabilă pe care o simt, dar viaţa merge înainte. Încă mă simt ca un fotbalist şi voi continua să joc", a adăugat Ambrosini, care a jucat 489 de meciuri pentru Milan şi a marcat 36 de goluri, cîştigînd patru titluri de campion al Italiei, două trofee Champions League şi un campionat mondial al cluburilor. Fostul internaţional italian ar putea ajunge la Fiorentina, echipă căreia Milan i-a suflat locul al treilea, de Liga Campionilor, în ultima etapă a sezonului.

Schuerrle, primul jucător adus de Mourinho

Chelsea Londra a confirmat transferul atacantului german Andre Schuerrle de la formaţia Bayer Leverkusen, acesta fiind primul jucător achiziţionat de gruparea de pe Stamford Bridge după ce portughezul Jose Mourinho a preluat oficial funcţia de antrenor. Schuerrle, în vîrstă de 22 ani, este unul dintre fotbaliştii despre care se vorbea încă de acum cîteva luni de interesul celor de la Chelsea, iar transferul său la clubul patronat de Roman Abramovici este evaluat la 18 milioane lire sterline (20,8 milioane euro), conform presei britanice. Jose Mourinho a început săptămîna aceasta cea de-a doua sa etapă ca antrenor la Chelsea, pe care a mai antrenat-o între 2004 şi 2007, înlocuindu-l acum pe spaniolul Rafa Benitez, cel care a cucerit în acest sezon trofeul Europa League cu echipa londoneză.

Guardiola va apărea la Bayern pe 24 iunie

Ziua J se apropie, scrie presa germană. Anunţat ca fiind noul antrenor al echipei Bayern Munchen la jumătatea lunii ianuarie, tehnicianul spaniol Josep Guardiola va susţine prima conferinţă de presă la noua sa echipă pe data de 24 iunie, luni, la Allianz Arena. Primul antrenament îl va efectua cu noii săi jucători două zile mai tîrziu. Antrenorul de 42 de ani are o misiune dificilă, el ajungînd la Bayern după ce bavarezii au cîştigat tot ce se putea cîştiga îns ezonul 2012/2013: Bundesliga, Cupa Germaniei şi Liga Campionilor.

Valdes va juca în sezonul viitor la Barcelona

Portarul Victor Valdes va continua încă un sezon la FC Barcelona, pînă la 30 iunie 2014, dată la care îşi va încheia contractul cu campioana en titre a Spaniei, a anunţat preşedintele clubului catalan, Sandro Rosell. "Agentul lui Valdes i-a comunicat oficial directorului nostru sportiv, Andoni Zubizarreta, că Victor intenţionează să-şi ducă pînă la capăt contractul pe care îl are, lucru care ne bucură", a precizat Rosell. Internaţionalul spaniol, aflat în prezent în Brazilia cu naţionala ţării sale, pentru a participa la Cupa Confederaţiilor, a anunţat încă din luna ianuarie că nu doreşte să-şi prelungească contractul, lăsînd totodată să se înţeleagă, după ultimul meci din acest sezon, că ar putea pleca de pe Camp Nou chiar din această vară.