ŞTIRILE SPORTIVE

AS Monaco plăteşte 60 mln. euro pentru Falcao

Echipa AS Monaco, nou-promovată în prima ligă franceză de fotbal, a acceptat să plătească 60 milioane euro în schimbul atacantului coulmbian Radamel Falcao de formaţia Atletico Madrid, acesta fiind cel mai scump transfer din istoria Ligue 1, anunţă cotidianul sportiv L'Equipe. În vîrstă de 27 ani, Falcao se va deplasa în Principat, însoţit de impresarul Jorge Mendes, cel care îi reprezintă şi pe Joao Moutinho şi James Rodriguez de la FC Porto, primii doi jucători transferaţi în această vară de AS Monaco, în schimbul sumei de 70 milioane euro. După efectuarea vizitei medicale, Falcao urmează să semneze un contract pe cinci ani cu clubul monegasc, unde va încasa un salariu anual de 10 milioane euro net pe sezon, adaugă L'Equipe. Revenit în acest sezon pe prima scenă a fotbalului francez, sub comanda cunoscutului antrenor italian Claudio Ranieri, AS Monaco şi-a propus să revină rapid în elita fotbalului internaţional, beneficiind de puternica susţinere a miliardarului rus Dmitri Rîbolovlev. Următorul jucător aflat în vizorul lui AS Monaco este internaţionalul francez Steve Mandanda, portarul rivala Olympique Marseille.

Benitez a ales echipa Napoli

Antrenorul spaniol Rafael Benitez, aflat la final de contract cu echipa engleză Chelsea Londra, pe care a condus-o la victorie în Europa League, este foarte aproape de a semna cu formaţia italiană SSC Napoli, susţine presa din Peninsulă. Conform cotidianului Gazzetta dello Sport, Benitez şi-ar fi dat deja acordul să preia gruparea napolitană, unde îl va înlocui pe italianul Walter Mazzari. Tehnicianului spaniol i-a fost propus un contract pe doi ani, cu opţiune pentru un sezon suplimentar, iar Benitez este dispus să accepte, în condiţiile în care Napoli a încheiat sezonul pe locul 2 în Serie A, fiind calificată în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor. Fostul antrenor al echipelor CF Valencia, FC Liverpool şi Inter Milano se află şi în vizorul campioanei Franţei, Paris Saint-Germain, care caută un înlocuitor pentru italianul Carlo Ancelotti. Benitez nu pare însă tentat de oferta francezilor, în condiţiile în care PSG doreşte să-i ofere doar o înţelegere pe un an, în aşteptarea francezului Arsene Wenger, care îşi va încheia contractul cu Arsenal Londra în iunie 2014. În aceste condiţii, oficialii lui PSG se gîndesc să-l promoveze în locul lui Ancelotti pe actualul director sportiv al clubului, brazilianul Leonardo, ca o soluţie interimară pînă la venirea lui Wenger, conform L'Equipe.

Platini doreşte o "poliţie a sportului"

Preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Michel Platini, doreşte ca în Europa să fie înfiinţată o forţă specială de poliţie pentru sport, care să se ocupe de pariurile ilegale, corupţie, trucarea meciurilor, doping şi huliganism. Conform Associated Press, care a intrat în posesia unei copii a discursului pe care Platini îl va susţine în cadrul Congresului UEFA de la Londra, conducătorul UEFA dezvăluie că a propus încă de acum şase ani înfiinţarea unei "poliţii a sportului", însă nu a primit "niciun răspuns" din partea guvernelor europene. "Ţinînd cont de absenţa oricărei reacţii şi a lipsei de conştientizare din partea politicienilor, am reînnoit acest apel", precizează Platini, adăugînd că doreşte să le ceară celor 53 de naţiuni membre ale UEFA să introducă legi împotriva meciurilor trucate, care să ofere "instrumentele legale necesare pentru pedepsirea riguroasă a acestor trişori".

Scandal în fotbalul din Ungaria

Procuratura din Budapesta a acuzat 45 de persoane, între care jucători, arbitri, antrenori şi conducători de club, că ar face parte dintr-o reţea care truca meciuri, condusă de un cetăţean din Singapore, pe numele căruia a fost emis un mandat internaţional de reţinere. "Printre cei 45 de acuzaţi în acest dosar figurează jucători retraşi şi în activitate, arbitri, proprietari de cluburi şi antrenori", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Procuratura din capitala Ungariei. Acuzaţii unguri, conform documentului, s-au alăturat acestei reţele internaţionale, al cărei presupus conducător este singaporezul T.S. Eng, oferind informaţii în legătură cu meciurile care putea fi manipulate. Comunicatul precizează că pariurile se realizau în "birouri asiatice", iar trucarea jocurilor afecta partide din întreaga lume. Printre meciurile investigate se numără o partidă a selecţionatei Ungariei, adversara României în preliminariile Cupei Mondiale 2014, unsprezece din prima ligă ungară, o partidă din fotbalul italian, trei din campionatul finlandez, plus alte 16 meciuri. Acuzaţii, a căror identitate nu a fost dezvăluită, au negat participarea la această reţea, trei dintre ei fiind plasaţi în arest la domiciliu.