ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 5 SEPTEMBRIE

Noile sancțiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi ridicate în cazul încetării focului în Ucraina, a declarat Vineri ministrul britanic de Externe Philip Hammond, la summitul NATO de la Newport. 'Cel mai rezonabil este să mergem înainte cu planul nostru de a impune noi sancțiuni.

Dacă apoi va exista o încetare a focului, dacă (acordul) este semnat și intră în vigoare, atunci am putea lua în considerare o ridicare a sancțiunilor', a declarat Philip Hammond.

* Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va acorda un ajutor de aproximativ 15 milioane de euro Ucrainei, a anunțat Joi secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, în finalul reuniunii Comisiei Ucraina-NATO la nivel de șefi de stat și de guvern la Newport, în țara Țara Galilor (Regatul Unit). 'Aliații vor acorda Ucrainei un ajutor de circa 15 milioane de euro', a indicat Rasmussen, într-o conferință de presă, specificînd că blocul Nord-atlantic va ajuta Kievul să-și întărească securitatea în domeniile cibernetic, logistic, comandă, control, comunicații și reabilitarea soldaților răniți în lupte.

* Fostul candidat la alegerile prezidențiale americane John McCain, cunoscut pentru criticile sale virulente la adresa Kremlinului, a făcut apel la Statele Unite ale Americii și la aliații lor să le livreze arme forțelor Kievului, în caz contrar Ucraina ar deveni o țară ''enclavizată''. Senatorul republican a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat desfășurarea a 4.000 de oameni și a unui mare număr de tancuri la frontieră pentru a-i ajuta pe separatiștii pro-ruși să stabilească o legătură terestră cu Peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o la teritoriul său în Martie.

* În capitala Republicii Belarus, Minsk, sunt programate Vineri negocieri de pace între Guvernul de la Kiev și separatiștii pro-ruși din Estul Ucrainei, negocieri la care vor participa și reprezentanți ai Rusiei și OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa). Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat Joi, la Newport, unde are loc summitul NATO, că există șansa unui acord la negocierile de la Minsk și că, în condițiile în care reuniunea din capitala belarusă are loc, el va ordona Vineri o încetare a focului pentru forțele armate ucrainene care luptă împotriva separatiștilor pro-ruși, deschizînd astfel calea pentru punerea în aplicare a unui 'plan de pace în etape'.

* Rusia se pregătește să ocupe Estul Ucrainei, iar după ultima întîlnire de la Minsk între președinții ucrainean, Petro Poroșenko, și rus, Vladimir Putin, situația doar s-a înrăutățit, a declarat Joi seara ambasadorul Ucrainei la ONU, Iuri Sergheev, făcînd apel la comunitatea internațională să împiedice orice scenariu expansionist al Moscovei în țara sa. 'Ultimele acțiuni ale Rusiei arată pregătirea unei operațiuni pe scară largă de trecere sub control rusesc, așa cum a fost în Osetia de Sud' (provincie secesionistă a Georgiei), a declarat diplomatul ucrainean, într-o conferință de presă la New York, unde se află sediul Națiunilor Unite.

* Statele Unite ale Americii sunt îngrijorate în legătură cu posibilitatea ca regimul sirian să nu fi declarat anumite arme chimice, care ar putea cădea apoi în mîinile extremiștilor, precum Statul Islamic (SI), a declarat Joi ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power. 'Statele Unite sunt îngrijorate cu privire la eventuale erori și de asemenea în legătură cu posibilitatea existenței unor omisiuni' în lista arsenalului chimic pe care Damascul l-a transmis OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice), a mai spus Samantha Power.

* Drapelele vor fi coborîte în bernă în Florida Vineri în memoria jurnalistului american Steven Sotloff, a cărui familie locuiește la Miami în Sud-Estul Statelor Unite, a anunțat Joi guvernatorul Rick Scott. "În onoarea și memoria lui Steven Sotloff, ordon ca toate drapelele americane și ale Floridei să fie coborîte în bernă" în acest stat, a precizat Scott într-un comunicat. Jurnalistul Steven Sotloff, 31 de ani, a fost decapitat de jihadiști ai Statului Islamic, potrivit unui videoclip difuzat Marți, la două săptămîni după execuția similară a confratelui său James Foley.

* Fostul ministru de Finanțe francez Pierre Moscovici, propus pentru funcția de comisar european pentru Afaceri economice și monetare în noua Comisie Europeană, a promis că nu va fi 'ambasadorul unei țări sau al unui partid'. 'Eu nu voi fi ambasadorul vreunei țări sau al vreunui partid. Eu voi fi membru al Comisiei Europene și voi reprezenta interesul european. Acest lucru înseamnă că vom respecta toate regulile și că ne vom ține de acestea', a dat asigurări Moscovici.

* Ministrul american al Justiției, Eric Holder, a anunțat Joi deschiderea unei noi anchete federale asupra practicilor poliției din Ferguson, oraș situat în centrul SUA, unde un tînăr negru a fost ucis în 9 August de un polițist alb. 'Estimăm că există motive bune pentru ca Ministerul Justiției să deschidă o anchetă pentru a stabili dacă responsabilii poliției din Ferguson au recurs la practici care încalcă Constituția americană sau legislația federală', a declarat ministrul Holder în cadrul unei conferințe de presă. (AGERPRES)

 

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39