ȘTIRILE AMIEZII - POLITICI INTERNAȚIONALE - 29 AUGUST

NATO s-a reunit de urgență la nivel de ambasadori, Vineri dimineață, la Bruxelles, după informații asupra pătrunderii trupelor ruse în Ucraina. Reuniunea Consiliului Atlanticului de Nord /NAC/ a început la 9:00 /7.00 GMT/. Ea va fi urmată de o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, în timpul căreia cei 28 de ambasadori ai Alianței vor discuta cu omologul lor ucrainean.

* Miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor din Uniunea Europeană (UE) se reunesc, Vineri, pentru a discuta o serie de probleme stringente, printre care și escaladarea situației din Ucraina. 'Astăzi (Vineri) va avea loc o reuniune informală a miniștrilor de externe din UE. Avem o agendă sumbră: Ucraina, Irak, Siria, Gaza. Participarea UE este necesară', a scris pe Twitter șeful diplomației daneze, Martin Lidegaard.

* Un control ferm trebuie instituit la granița ruso-ucraineană, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, într-o conferință de presă susținută în Bali. Ban Ki-moon și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu escaladarea luptelor dintre armata ucraineană și rebelii pro-ruși. În opinia secretarului general al ONU, situația din zona graniței dintre cele două țări 'rămîne principalul obstacol în fața detensionării situației, în condițiile în care, potrivit ultimelor informații, muniții și arme grele continuă să pătrundă, fără a întîlni obstacole, în Ucraina dinspre Rusia'.

* Președintele SUA, Barack Obama, îl va primi pe omologul său ucrainean Petro Poroșenko la Casa Albă în data de 18 Septembrie, a anunțat, într-o postare pe Twitter, ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt. 'Președintele Obama îl va primi pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, la Casa Albă, Joi, 18 septembrie', a scris Geoffrey Pyatt.

* Forțele guvernamentale ucrainene sunt răspunzătoare de 'unele dintre victimele și pagubele provocate' de bombardamente nediscriminatorii din ultimele săptămîni asupra zonelor populate din Estul Ucrainei, relevă ultimul raport al ONU dat publicității Vineri, la Geneva. Totodată, raportul ONU menționează că aproape 2.600 de oameni au fost uciși după jumătatea lunii Aprilie în conflictul din Estul Ucrainei. 'Cel puțin 2.593 de persoane au fost ucise între jumătatea lunii Aprilie și 27 August', se arată în document.

* Trei grupuri tactice de luptă și două batalioane de tancuri ale forțelor armate rusești au intrat în Ucraina și acționează în principalele două direcții: în zona Novoazovsk și pe linia Amvrosievka-Ilovaisk, a anunțat coordonatorul grupului 'Rezistența informațională', director Centrului de studii militar-politice al Ucrainei, Dmitri Tîmciuk. 'Trupele rusești, în strînsă coordonare cu teroriștii, își continuă acțiunile intense pe două mari direcții: în zona Novoazovsk și pe linia Amvrosievka-Ilovaisk', a anunțat Tîmciuk într-o postare pe Facebook.

* Peste jumătate dintre americani percep tensiunile crescînde dintre Rusia și vecinii acesteia ca o amenințare majoră la adresa Statelor Unite ale Americii, printre alte temeri legate de securitate relevate de o anchetă de opinie recentă. 'Dat fiind că percepțiile opiniei publice asupra amenințărilor globale s-au schimbat, la fel s-a întîmplat și cu opiniile legate de rolul Americii în a soluționa problemele lumii. Mulți continuă să creadă că SUA fac prea puține pentru a rezolva problemele lumii', potrivit cercetătorilor.

* Răspîndirea virusului Ebola în Africa de Vest a arătat că Națiunile Unite, diversele organizații neguvernamentale de ajutor și alți actori nu dispun de pregătirea și instrumentele adecvate pentru a opri contagiunea, a declarat Vineri Brice de le Vingne, de la organizația caritabilă Medici fără Frontiere.

* Islanda a interzis Vineri traficul aerian deasupra Bardarbunga, după ce vulcanul a intrat în erupție în noaptea de Joi spre Vineri, fără însă ca, într-o primă instanță, să fie aruncată în atmosferă cenușă, a anunțat Protecția Civilă. Institutul meteorologic islandez, care supraveghează activitatea vulcanică, a ridicat nivelul de alertă la maximum, 'roșu', cod de alertă pentru traficul aerian deasupra vulcanului, fără ca acest lucru să atragă după sine închiderea aeroporturilor de pe insulă. (AGERPRES)

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39