TIRASPOLUL ANTICIPEAZĂ PENTRU 2015 ÎNTÎRZIERI LA ACHITAREA PENSIILOR

Întreprinderile din stînga Nistrului întîmpină probleme la procurarea materiei prime şi la exportul producţiei finite. Situaţia duce la micşorarea încasărilor în bugetul administraţiei transnistrene, condiţii în care Tiraspolul anticipează pentru 2015 întîrzieri la plata pensiilor şi altor alocaţii sociale.

Potrivit unui post de televiziune de la Tiraspol, în acest moment deficitul depăşeşte 37% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor la achitarea plăţilor sociale, aceasta chiar dacă veniturile bugetare au fost un pic mai mari decît cele planificate.

În acelaşi timp, administraţia transnistreană are datorii faţă de bugetari, pe care s-a angajat să le plătească pînă la sfîrşitul anului curent. Anterior, din cauza problemelor economice, bugetarii au fost trecuţi la un regim de muncă incomplet.

Liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a solicitat ca datoriile faţă de bugetari să fie achitate în primul rînd. Elena Gînjul, aşa-zisul ministru al finanţelor din regiune, a declarat că acum pot fi achitate parţial, în proporţie de 50%, datoriile faţă de bugetari pentru luna septembrie, iar pînă la sfîrşitul anului va fi achitată toată suma.

Surse: IPN