TERORISM: ŞASE ŢĂRI EUROPENE VOR UN SISTEM DE COLECTARE A DATELOR PRIVIND PASAGERII

Miniştrii de interne din şase ţări europene (G6) reuniţi joi la Paris au căzut de acord să apere în faţa Parlamentului European sistemul de colectare a datelor furnizate de călători companiilor aeriene (PNR), în cadrul luptei antiteroriste, potrivit AFP.

Miniştrii de interne din Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia şi Spania au fost primiţi joi de francezul Bernard Cazeneuve pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului şi fluxurile de imigranţi. La reuniune au mai participat omologii lor turc şi canadian, precum şi miniştrii americani ai justiţiei şi securităţii interne.

În faţa reprezentanţilor presei din ţara sa, ministrul german Thomas de Maizičre a declarat că lucrul "cel mai important în Europa îl reprezintă schimbul de informaţii asupra persoanelor în pericol şi persoanelor periculoase şi un control efectiv al frontierelor noastre externe".

"Pe viitor, vrem să utilizăm tot ce este tehnic posibil pentru ca informaţiile să poată fi integrate în Sistemul de Informare Schengen, astfel încît fiecare ofiţer de frontieră să ştie dacă o persoană periculoasă intră sau iese din ţară", a spus el. "Nu este vorba numai de a împiedica revenirea, pentru a evita atentate în Germania şi Europa, dar şi de a evita exportul de terorism", a mai afirmat Thomas de Maizičre.

În legătură cu PNR (Passenger name record, datele din registrul cu numele pasagerilor) european, ministrul german a precizat că este vorba despre a suprapune "datele pasagerilor care intră în Europa cu fişele noastre de căutări".

Parlamentul European a respins o primă propunere, dar, în opinia demnitarului german, "este vremea să găsim un compromis".

"Vom iniţia un demers la Parlamentul European, pentru că PNR nu se poate face fără un acord european", a adăugat Bernard Cazeneuve, insistînd asupra faptului că "trebuie întărită cooperarea Schengen".

Sursa: Agerpres