SUA NU AU CEDAT IN PRIVINTA UCRAINEI IN SCHIMBUL COOPERARII MOSCOVEI IN PROBLEMA NUCLEARA IRANIANA

SUA nu au făcut niciun fel de înţelegere cu Rusia în privinţa Ucrainei, în schimbul cooperării Moscovei în problema nucleară iraniană, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Kiev, Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, potrivit agenţiilor de presă Unian şi RIA Novosti.

«Statele Unite ale Americii nu practică niciodată acest tip de troc: unii în schimbul altora în relaţiile internaţionale», a subliniat Nuland, răspunzînd la întrebarea dacă sînt reale informaţiile despre existenţa unei înţelegeri între SUA şi Rusia în care Ucraina a fost folosită ca monedă de schimb pentru a obţine cooperarea Moscovei în dosarul nuclear iranian, urmînd ca problema ocupării de către Rusia a unei părţi din teritoriul ucrainean să fie împinsă la periferia politicii externe americane.

«Trebuie să vă spun că mi se pare jignitoare o astfel de întrebare», a spus oficialul american, după ce presa ucraineană a relatat joi că Nuland ar fi făcut presiuni la Kiev pentru ca preşedintele Petro Poroşenko să includă în proiectul de reforme statutul special pentru Donbas, care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse.

Referitor la programul nuclear al Iranului, secretarul de stat adjunct american a spus că SUA salută cooperarea cu Rusia şi China în acest dosar. «Nu poate fi vorba că Rusia a făcut un serviciu SUA sau oricui altcuiva. Ea a acţionat în propriile interese şi după cum ştiţi pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare», a adăugat ea.

Poziţia SUA este clară în privinţă Ucrainei, a menţionat Victoria Nuland, indicînd că Washingtonul cere atît Kievului, cît şi Moscovei să acţioneze în conformitate cu înţelegerile deja convenite în cadrul acordului de la Minsk, care prevede între altele acordarea unui statut special pentru «anumite teritorii din regiunile Doneţk şi Lugansk».

În acelaşi timp, preşedintele Petro Poroşenko a negat informaţiile apărute în presă privind includerea statutului special pentru Donbas în Constituţia ţării, în timpul prezentării proiectului de reforme privind descentralizarea. «În proiectul de modificare a Constituţiei, nu există nicio referire la procesul de federalizare, Ucraina a fost şi va fi un stat unitar», a declarat Poroşenko în cadrul sesiunii Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), la care au asistat şi subsecretarul de stat Victoria Nuland şi ambasadorul SUA la Kiev, Geoffrey Pyatt.

Parlamentul de la Kiev a aprobat joi trimiterea proiectului de lege care prevede o autonomie sporită pentru anumite zone din Lugansk şi Doneţk pe o anumită perioadă de timp către Curtea Constituţională, urmînd să-l supună la vot, în lipsa obiecţiilor, la toamnă.

Rebelii au criticat proiectul, afirmînd că acesta nu are nicio legătură cu acordurile de la Minsk. Insurgenţii au apreciat că schimbările făcute de Poroşenko în proiectul de modificare a Constituţiei nu sînt relevante şi nu elimină divergenţele dintre Kiev şi Donbas în problema reformei constituţionale.

Sursa: Agerpres