STOLTENBERG: RUSIA A TRIMIS IN ULTIMELE LUNI IN ESTUL UCRAINEI PESTE 1.000 DE UNITATI DE ECHIPAMENT GREU

Rusia a trimis în ultimele luni separatiştilor proruşi din estul Ucrainei peste 1.000 de unităţi de echipament greu, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru agenţia ucraineană Unian, cerînd Moscovei să-şi retragă trupele şi tehnica militară de pe teritoriul ucrainean.

«Aliaţii consideră că Rusia îi susţine pe separatiştii din estul Ucrainei cu forţe, echipament şi instruire. Acest lucru a fost confirmat de toţi cei 28 de miniştri ai apărării din statele NATO în declaraţia lor comună adoptată la reuniunea din mai din Antalya (Turcia). În ultimele luni, Rusia a trimis separatiştilor peste 1.000 de unităţi de echipament greu, incluzînd tancuri, artilerie şi sisteme de apărare antiaeriană avansate. Știm aceasta de la serviciile noastre de informaţii», a afirmat Stoltenberg.

El a adăugat că NATO urmăreşte cu atenţie informaţiile legate de escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei şi de folosirea armamentului greu în regiune, subliniind că singura cale către pace este îndeplinirea totală a acordurilor de la Minsk, semnate în februarie de părţile implicate în conflict.

În context, secretarul general al NATO a cerut Rusiei «să înceteze destabilizarea deliberată a situaţiei în estul ucrainean, să pună capăt susţinerii separatiştilor, să-şi retragă trupele şi tehnica militară din Ucraina şi de la frontiera ei».

NATO, a precizat Jens Stoltenberg, «nu doreşte o confruntare cu Rusia, ci o relaţie constructivă» cu această ţară. «Obiectivul nostru nu este izolarea Rusiei, însă o colaborare poate avea loc doar pe baza respectării graniţelor, a regulilor şi acordurilor încheiate. Facem apel la Rusia să revină la respectarea dreptului internaţional», a mai subliniat secretarul general al Alianţei în interviul pentru Unian.

Sursa: Agerpres