SPIONAJUL RUSESC ÎN MOLDOVA

Serviciile secrete ale Rusiei sunt prezente peste tot

Autor: Mihai CONȚIU

Dacă portalul ”The Insider” nu ar fi scris că fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost, pînă recent, informator pentru Serviciul de Informații Militare al Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU) probabil că nici astăzi nu se știa, deși la ”nivele sensibile” îi erau cunoscute relațiile lui trădătoare cu GRU.

Amintim că, pe data de 5 Iunie, portalul The Insider a publicat corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan, cu „curatorul” său de la GRU, colonelul Alexei Makarov. Potrivit investigației, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din Republica Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean ai Apărării.

Presa a scris că SIS știa de mai mulți ani despre acțiunile acestui trădător, dar nimeni nu s-a atins de el deoarece ar fi fost protejat de oameni cu influență din conducerea Țării. Printre acești protectori s-ar fi aflat un fost ministru din garnitura lui Igor Dodon și fostul consilier pe probleme de securitate al fostului președinte Nicolae Timofti. E de la sine înțeles că rețeaua moldovenească informativă a lui Gorgan este mult extinsă, urmînd ca Procuratura și SIS s-o decapiteze.

Pentru unii poate că această dezvăluire a fost una șocantă, dar nu și pentru noi. Serviciile secrete rusești au acționat și operează în Republica Moldova cu aceeași agresivitate ca și la Viena. Diferența e că agenții ruși din capitala austriacă sunt monitorizați cu o mai mare strictețe de către serviciile secrete occidentale, care reușesc de multe ori să-i dezvăluie. În Republica Moldova, însă, spionii ruși sau moldoveni pro-ruși sunt prezenți cam peste tot – în Armată, SIS, Procuratură, MAI, Economie, Învățămînt, Sănătate, Cultură, sistemul bancar, partide politice, Parlament, Guvern, Primării, afaceri private de succes și multe altele.

Pentru serviciile secrete rusești, totul este important în plan informativ din absolut orice poate constitui o vulnerabilitate a Statului în domeniile arătate. Că există agenți pro-ruși cam peste tot, vă ofer doar un exemplu ”minor” – de unde credeți că are pro-rusul Renato Usatîi atîtea și atîtea informații sensibile din diferite instituții? Firește că de la agenți moldoveni pro-ruși!

Pe tot parcursul derulării negocierilor de aderare la UE, autoritățile responsabile ale Statului sunt obligate să-i prindă și să-i deconspire pe acești agenții prezenți peste tot sub diferite acoperiri. UE nu are nevoie de o astfel de vulnerabilitate în componența sa, așa cum este acum Republica Moldova. De ce credeți că Rusia și politicienii moldoveni pro-ruși se revoltă isteric față de fireasca și legitima consolidare militară în plan defensiv a Republicii Moldova? Instruirea ostașilor moldoveni și dotarea Armatei cu sisteme performante de apărare în cazul unei agresiuni rusești presupune și o epurare din sistemul militar a tuturor trădătorilor existenți. Rușii și politicienii moldoveni pro-ruși știu bine asta și se opun deoarece vor ca Republica Moldova să fie permanent vulnerabilă în fața unei Rusii agresive și dornică să-și refacă spațiul din vremea fostei URSS.