SIRIA: CEL PUTIN 220 DE CRESTINI, RAPITI IN ULTIMELE ZILE

Numărul creştinilor asirieni răpiţi în ultimele zile de gruparea extremistă Statul Islamic se ridică la cel puţin 220, a anunţat joi Observatorul sirian pentru Drepturile Omului.

«Cel puţin 220 de asirieni au fost răpiţi de gruparea Statul Islamic, în ultimele trei zile, în 11 localităţi» din provincia al-Hassakeh (nord-est), a precizat organizaţia menţionată.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului anunţa marţi că două sate creştine din nord-estul sirian aflate sub controlul forţelor kurde au fost atacate de jihadişti, aceştia răpind cel puţin 90 de localnici. Directorul organizaţiei, Rami Abdel Rahmane, preciza că este vorba de localităţile Tel Shamiran şi Tel Hermez, două sate asiriene din provincia al-Hassakeh.

Washingtonul, Parisul şi alte capitale ale lumii au condamnat miercuri răpirile de creştini din Siria, cerînd eliberarea lor imediată.

Potrivit directorului Reţelei asiriene pentru drepturile omului (cu sediul în Suedia), Oussama Edward, aproximativ 5.000 de asirieni au luat calea exodului în Siria, după aceste răpiri în rîndul comunităţii lor. Majoritatea celor răpiţi sînt femei, copii şi persoane în vîrstă, a precizat Oussama Edward.

Asirienii sînt una din cele mai vechi comunităţi indigene din regiune, rădăcinile lor fiind vechi de aproape 2000 de ani. Înainte de conflictul izbucnit în Siria în 2011, circa 30.000 de asirieni trăiau în această ţară, majoritatea în provincia al-Hassakeh.

Sursa: Agerpres