SINDROMUL STOCKHOLM AL MOLDOVENILOR PRO-RUȘI

Ziua Independenței Rusiei și patimile Republicii Moldova

Autor: Mihai CONȚIU

În fiecare an, începînd cu data de 12 Iunie 1990, este consemnată Ziua Independenței Rusiei. Ca de fiecare dată, și anul acesta liderii politici moldoveni pro-ruși s-au înghesuit să felicite Rusia, să invoce ”relațiile fraterne tradiționale trainice dintre moldoveni și ruși, să pomenească despre respectul reciproc avantajos dintre Federația Rusă și Republica Moldova, să solicite reconsolidarea relațiilor profunde cu Moscova prin abandonarea integrării europene” și multe alte astfel de absurdități servile și lipsite de demnitate națională.

Eludînd conștient adevărul istoric și memoria colectivă, pro-rușii moldoveni se plasează în categoria celor afectați de Sindromul Stockholm, în care victima ajunge să fraternizeze cu călăul ei. Absolut întîmplător, internetul mi-a reamintit că, în urmă cu un an, mai exact pe data de 16.VI.2023, am publicat în Moldova Suverană un articol intitulat astfel: ”În loc să-și ceară iertare de la Moldova, Kremlinul o amenință”, cu subtitlul ”Ziua Independenței Rusiei – ziua deportării în Siberia a peste 20.000 de moldoveni”.

Pentru că mi se pare semnificativ și extrem de actual și astăzi, voi relua cîteva pasaje din articolul pomenit.

<În noaptea de 12-13 Iunie 1941, rușii criminalului Stalin au declanșat cele mai cumplite atrocități împotriva populației civile pașnice din actualul teritoriu al Republicii Moldova. Atunci, barbarii ruși au demarat deportarea a peste 20.000 de moldoveni în Siberia. Comportamentul criminalilor ruși de atunci a fost cam de aceeași cruzime ca și cel cu care operează acum în Ucraina. Intelectualitatea a fost decimată masiv prin aceste deportări, familii tinere au fost smulse de lîngă părinții lor bătrîni și neajutorați, au fost și copii rămași orfani după ce părinții lor au fost ridicați și multe alte atrocității inimaginabile.

Numai în noaptea de 12 spre 13 Iunie au fost aruncați în 1.315 vagoane de tren oameni din întreaga Basarabie și Bucovina de Nord. Potrivit supraviețuitorilor, deși norma oficială era de 20 de oameni într-un vagon de tren, în realitate au fost între 70 și 100 de oameni înghesuiți în fiecare vagon de marfă. Bărbații în putere au fost separați de familiile lor și trimiși în lagăre de concentrare, iar ceilalți membri de familie au fost expediați în regiunile Karaganda din Kazahstan, Omsk și Novosibirsk din Siberia Centrală. Este greu de estimat numărul celor ”dispăruți pe trasee”.

Ulterior, în anii 1946-1947, ”poporul sovietic eliberator” a declanșat cutremurătoarea foamete organizată. Ca să-i hrănească exclusiv pe ruși, ”eliberatorii sovietici” le-au confiscat moldovenilor totul – porumbul, grîul, fructele animalele, păsările și absolut tot ceea ce constituia hrană elementară. Atunci moldovenii au murit pe capete, ajungîndu-se chiar și la cazuri de canibalism, potrivit mai multor mărturii absolut credibile.

Ca o coincidență sinistră, după destrămarea ”imperiului răului” (URSS), Federația Rusă își sărbătorește ziua națională pe data de 12 Iunie. Firește că toți rușii sărbătoresc această zi… rusește, cum altfel? Astfel, în această dată, spre seară, cînd mulți ruși sunt bine euforizați… patriotic, moldovenii erau deportați și mulți dintre ei mureau pe drum. Cum să-i spui ”La Mulți Ani!” unei Rusii care nici pînă acum nu și-a cerut iertare de la moldoveni și de la celelalte națiuni pe care le-a decimat? Cum să-i spui ”La Mulți Ani!” unei Rusii care a declanșat un genocid umanitar înfiorător în Ucraina după modelele criminale experimentate începînd cu anii 1940-1941? Pentru Kremlin, ”identitatea Moldovei și a moldovenilor, cultura și tradițiile lor sunt rusești, nicidecum latine și europene. Adevărul istoric despre Moldova este cel proclamat de către Kremlin. Ieșirea de sub tutela Moscovei înseamnă nimicirea Moldovei prin euro-asimilare”, proclamă Kremlinul>.

Am reprodus aceste rînduri ca să înțelegeți și mai bine cine sunt în realitate acești lideri politici moldoveni pro-ruși care s-au înghesuit să felicite Rusia, să invoce ”relațiile fraterne tradiționale trainice dintre moldoveni și ruși, să pomenească despre respectul reciproc avantajos dintre Federația Rusă și Republica Moldova, să solicite reconsolidarea relațiilor profunde cu Moscova prin abandonarea integrării europene”!