Sfirșit de razboi in Irak

Coaliţia internaţională anti-jihadistă condusă de Washington şi-a „încheiat misiunea de luptă în Irak” şi s-a retras din această ţară înainte de sfîrşitul anului, aşa cum a fost programat, a anunţat Joi, pe Twitter, consilierul irakian pentru securitate naţională Qasim al-Araji, transmit Reuters şi AFP.

Potrivit oficialului irakian, forţele coaliţiei vor continua să joace un rol de „formare şi consiliere”.

Acordul încheiat în Iulie între Preşedintele american Joe Biden şi premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a stipulat ca misiunea de luptă a SUA din Irak să se încheie formal pînă la finele anului în curs.

Potrivit unor oficiali occidentali din sfera securităţii şi diplomaţiei, folosirea termenului de retragere este inexactă, întrucît nu au intervenit schimbări semnificative în privinţa numărului de trupe din Irak. SUA au menţinut din 2020 în Irak circa 2.500 de trupe, dintre care majoritatea, conform oficialilor citaţi, au deja de mai multă vreme doar un rol de pregătire şi consiliere.

Anunţul de Joi este în schimb important pentru Executivul irakian, care a promis această modificare de misiune confruntat cu ameninţările puternicelor facţiuni pro-Iran, care cer pur şi simplu plecarea tuturor forţelor americane din Irak.

Coaliţia internaţională condusă de Washington, căreia i s-au alăturat peste 80 de ţări, a fost creată în 2014 pentru a susţine ofensive în Irak şi Siria împotriva grupării Stat Islamic. Irakul a proclamat victoria împotriva jihadiştilor în Decembrie 2017, dar Statul Islamic continuă să lanseze atacuri asupra forţelor de securitate, mai mulţi combatanţi kurzi fiind ucişi în ultimele săptămîni în Nordul Irakului.