SECRETARUL GENERAL ANDERS FOGH RASMUSSEN ŞI-A LUAT RĂMAS BUN DE LA NATO

Anders Fogh Rasmussen şi-a luat rămas bun vineri de la NATO, al cărei secretar general a fost vreme de peste cinci ani şi pe care o părăseşte fără a-i preda ştafeta succesorului său Jens Stoltenberg, relatează France Presse.

În ultima sa apariţie publică în această calitate, Rasmussen a depus o coroană de flori la un monument dedicat memoriei soldaţilor căzuţi la datorie în timpul unor operaţiuni NATO, în curtea de onoare de la sediul bruxellez al Alianţei. Fostul premier liberal danez, care a fost însoţit de soţia sa Anne-Mette şi de fiica sa Christina, nu a făcut nicio declaraţie.

După aceea Rasmussen a prezidat ultimul său Consiliu Nord-Atlantic, ce îi reuneşte pe ambasadorii celor 28 de state membre, înaintea unei ultime întîlniri cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi membri de personal, civili şi militari.

Mandatul său, început la 1 august 2009, expiră în mod oficial marţea viitoare, la 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, 55 de ani, îşi va prelua funcţia în ziua următoare, la 1 octombrie. El va organiza o conferinţă de presă miercuri după-amiază.

Ultimele luni de mandat ale lui Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, cu privire la care a adoptat poziţii foarte ferme. La începutul lui septembrie, cu ocazia summitului NATO din Ţara Galilor, statele membre au decis să creeze o forţă ce va putea fi desfăşurată în cîteva zile în situaţii de criză şi să menţină o «prezenţă continuă» în estul Europei, aminteşte AFP.

Sursa: Agerpres