SECRETARUL GENERAL AL OSCE VA EFECTUA O VIZITA IN R. MOLDOVA

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut o întrevedere cu Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier, în marja celei de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

În cadrul discuţiei, şefa diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat recunoştinţa pentru cooperarea eficientă dintre autorităţile Republicii Moldova şi OSCE şi a subliniat rolul semnificativ al Organizaţiei în calitatea sa de mediator în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean.

Oficialul moldovean a vorbit despre stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană, fiind exprimat regretul în legătură cu stagnarea dialogului în formatul 5+2 şi remarcată necesitatea reluării necondiţionate a discuţiilor în cadrul procesului de negocieri. Viceprim-ministrul Natalia Gherman a reiterat poziţia Chişinăului privind necesitatea reluării şi finalizării procesului de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, solicitînd menţinerea acestei chestiuni, de rînd cu situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea de est a ţării, în topul priorităţilor Organizaţiei şi Misiunii OSCE de la Chişinău. În context, a fost accentuată necesitatea implementării prevederilor Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat cu UE pe întreg teritoriul ţării.

La finalul întrevederii, înalţii oficiali au convenit asupra organizării unei vizite a Secretarului General al OSCE în Republica Moldova pînă la sfîrşitul anului curent.