SE FORMEAZA O NOUA ORDINE MONDIALA IN CONDITIILE UNEI INSTABILITATI GLOBALE

Începe o epocă nouă, în care Rusia trebuie să-şi găsească ea însăşi locul în lumea multipolară, care se formează. Despre aceste lucruri a relatat Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politica externă şi de apărare din Rusia, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei cehe "Česká Pozice".

“Noi, ruşii, în primul rînd trebuie să ne recăpătăm caracterul european sub aspectul cultural şi psihologic. Negarea valorilor europene de bază arată ridicol. Rusia este o parte integră a Europei, iar acest lucru nu poate fi schimbat nici din exterior, nici din interior. Adevărata dilemă constă în altceva: în ce mod să îmbinăm orientarea culturală proeuropeană cu orientarea economică şi chiar politică spre Asia?”, se întreabă analistul.

Potrivit lui Lukianov, în prezent lumea traversează o perioadă de instabilitate globală. Ordinea mondială, bazată pe hegemonia SUA, a intrat în criză. Viaţa a demonstrat că un singur stat, fie chiar şi foarte puternic, nu este în stare să domine o lume întreagă. Anume încercările americanilor de a consolida lumea unipolară a şi condus la creşterea instabilităţii. Acest lucru este evident în Orientul apropiat, unde acţiunile SUA au avut efectul invers decît cel scontat. Va trebui să treacă un timp, pînă la stabilizarea situaţiei şi instalarea unui nou echilibru.

În ce măsură această situaţie avantajează Rusia? Kremlinul nu are prea multe variante de alegere – el este obligat să acţioneze. Evenimentele din anul trecut din Ucraina au surprins Rusia, astfel forţînd-o să ia măsuri pentru a atenua consecinţele. Este prematur să spunem dacă a acţionat corect sau nu, dar trebuie de înţeles că Moscova nu putea să nu reacţioneze la schimbarea puterii din Kiev.

În opinia lui Lukianov, un pericol subapreciat în regiune este islamizarea Europei. „Este necesar să conştientizăm ce poate urma, după ce tineri europeni pleacă să lupte în rîndurile statului islamic, apoi revin în Europa. În plus, valul de emigranţi din Orientul apropiat care invadează statele europene este un factor destabilizator”, afirmă analistul.

Partea paradoxală e că nimeni din statele puternice nu doreşte război, dar, în acelaşi timp, relaţiile se tensionează. Bunăoară, în mările din jurul Chinei se acutizează confruntarea, deoarece Beigingul consideră corect să-ţi extindă influenţa în apele proprii, iar SUA vede în asta o ameninţare pentru propriile poziţii dominante. Acest conflict poate fi „îngheţat” provizoriu, dar problemele rămîn nesoluţionate.

Revenind la problemele Rusiei, Lukianov consideră că aceasta urmează să-şi găsească locul său în noua ordine mondială. „Pe parcursul a mai multor secole Europa determina politica, astăzi situaţia e alta. Chiar dacă nu putem considera Europa drept o periferie, dar nici centru nu mai este. Iar Rusia, deşi trei pătrimi din teritoriu se află în Asia, trebuie să aibă o atitudine pragmatică faţă de Europa. Şi să depună toate eforturile pentru ca regiunea Euro-asiatică să devină un nou centrul de formare a ordinii mondiale.

Sursa: Česká Pozice