Scholz: Putin greseste cind afirma ca ceea ce se petrece in Donbas este genocid

Cancelarul german Olaf Scholz a contrazis o afirmaţie a Preşedintelui rus Vladimir Putin, care declarase anterior că ceea ce se întîmplă în Donbas (Estul Ucrainei) este genocid, relatează Marţi DPA şi Reuters.

”Acesta este un cuvînt tare (…), dar este greşit”, le-a spus Scholz ziariştilor, după întîlnirea sa cu Putin, care a durat trei ore la Kremlin. ”Este impropriu”, a insistat Scholz, care în urmă cu o zi a efectuat o vizită la Kiev, în cadrul eforturilor diplomatice întreprinse de cancelariile occidentale pentru dezamorsarea tensiunilor legate de Ucraina.

Declaraţia făcută de Putin a intervenit în urma schimbului verbal aprins cu Scholz în conferinţa de presă comună după întîlnirea lor de la Kremlin.

Preşedintele rus a declarat că NATO a bombardat Belgradul la sfîrşitul anilor 1990 fără mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU. Scholz a reacţionat la aceasta spunînd că un genocid a fost împiedicat în acel moment.

Putin a replicat că astăzi are loc un genocid în Estul Ucrainei. Iniţial, Scholz nu a răspuns la această afirmaţie a liderului rus.

Rusia se consideră protectorul populaţiei de limbă rusă din Estul Ucrainei, notează DPA.

Potrivit estimărilor ONU, peste 14.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflictul din Donbas pînă în prezent, dintre care cei mai mulţi în zonele controlate de separatişti proruşi.

Kievul acuză Rusia de orchestrarea conflictului cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, care a început la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în 2014, conform media ucrainene.

Cancelarul german a apreciat după întîlnirea sa cu Putin că există ”suficiente baze de discuţii” cu Rusia în criza acutizată dintre Occident şi Moscova şi că aceste baze trebuie utilizate, potrivit AFP.

”Există suficiente baze de discuţii pentru ca lucrurile să evolueze pozitiv şi trebuie să folosim aceste baze pentru discuţii”, a subliniat Scholz, la Moscova, în cadrul unei conferinţe de presă înainte de întoarcerea sa la Berlin, estimînd că aceasta este ”o veste bună pentru a continua să vorbim şi să căutăm să ne înţelegem”.

Deşi a admis că Berlinul şi Moscova nu sunt de acord în toate punctele, el a asigurat că a discutat toate temele cu Putin, pe care l-a întîlnit pentru prima dată de la preluarea mandatului în fruntea Guvernului german.

”Nu am omis nici un subiect, nici întrebările dificile, nici pe cele simple, (…) şi, evident, numeroasele teme care gravitează în jurul problemei securităţii europene şi a Ucrainei”, a subliniat Scholz. ”Faptul că am discutat atît de mult împreună este un semnal bun”, a remarcat el.