RĂZBOIUL DIN UCRAINA, FAZA „CARE PE CARE”

Forțele ucrainene „creează condiții pentru un avans „rapid” spre sud, în direcțiile Berdiansk și Melitopol, în timp ce continuă să avanseze pe flancurile orașului Bahmut, fapt ce i-a obligat pe ruși să desfășoare două regimente de parașutiști în regiune, a declarat adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Mailar, citată de Kyiv Independent. În același timp, forțele ruse au lansat o ofensivă în regiunile Avdiivka, Marinka și Liman, în sud-estul Ucrainei.

 

„Lupte grele” între ucraineni și ruși în zona podului Antonovski

Trupele ucrainene sînt angajate în „lupte grele” în zona podului Antonovski, regiunea Herson.

„Ucraina atacă forțele ruse pe direcțiile Berdiansk și Melitopol în regiunea sud-estică Zaporojie, „creînd condiții pentru un avans rapid”, a declarat Hanna Mailar, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării.

Pe frontul de sud-est forțele ucrainene se confruntă „cu o puternică rezistență inamică”. Astfel, rușii minează de la distanță (cu ajutorul lansatoarelor de rachete) rutele de avans ucrainene și își redesfășoară rezervele.

Ucrainenii mai fac progese pe flancul sudic al Bahmutului, unde au fost înregistrate „succese parțiale”. Pe flancul nordic, rușii au desfășurat două regimente de asalt aerian (parașutiști), în încercarea de a-i opri pe ucraineni.

În schimb, forțele ruse se află în atac în zona localităților Avdiivka și Marinka, în regiunea Donețk, precum și în Liman, oraș eliberat de ucraineni în aceeași regiune. Rușii mai avansează în apropiere de Svatove, regiunea Luhansk.

 

Kremlinul: Nu va exista o nouă mobilizre pentru a înlocui mercenarii Wagner

Un înalt responsabil parlamentar rus a respins ideea unei noi mobilizări pentru a-i înlocui pe membrii grupului paramilitar Wagner care nu mai luptă în Ucraina, informează luni AFP şi TASS, preluate de Agerpres.

„Preşedintele Federaţiei Ruse (Vladimir Putin) a spus clar, într-un mod uşor de înţeles şi precis, că nu va exista o nouă mobilizare”, a declarat Andrei Kartapalov, şeful Comitetului pentru Apărare din cadrul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

„Nu este nicio nevoie de mobilizare în prezent şi (nici) într-un viitor apropiat”, a asigurat Kartapolov, într-un interviu pentru TASS.

Potrivit fostului comandant militar, „nu există cîtuşi de puţin vreo ameninţare de diminuare a potenţialului de luptă” pe termen mediu şi lung, iar Moscova dispune de efective în cadrul forţelor armate ruse pentru a le înlocui.

„În momentul rebeliunii (eşuate), nu existau angajaţi ai grupului Wagner în prima linie, ei erau toţi la baze”, a adăugat Kartapolov.

După revolta sa eşuată din iunie în Rusia, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a acceptat să se exileze în Belarus în urma unei medieri conduse de Minsk, aliat al Moscovei.

În conformitate cu termenii acestui acord, combatanţii Wagner au de ales între a pleca în Belarus, a se angaja în armata rusă regulată sau a se întoarce la viaţa civilă.

Evgheni Prigojin a dat asigurări că revolta lui nu viza răsturnarea puterii de la Moscova, ci salvarea grupului Wagner de la dezmembrare în favoarea statului major rus, pe care el îl acuză de incompetenţă în conflictul din Ucraina.

Pe 13 iunie, cu cîteva zile înainte de revolta grupului paramilitar, Vladimir Putin declarase într-o discuţie cu jurnalişti că „deciziile privind mobilizarea” sînt luate „în funcţie de obiectivele pe care ni le fixăm, însă la ora actuală nu există o astfel de necesitate” (de mobilizare), potrivit site-ului Kremlinului.

 

Scriitoarea Victoria Amelina a murit în urma bombardamentului de la Kramatorsk

Victoria Amelina, scriitoare ucraineană care s-a ocupat de documentarea crimelor de război şi a fost rănită săptămîna trecută în atacul cu rachete ruseşti asupra unui restaurant din Kramatorsk, a încetat din viaţă, a anunţat grupul pentru libertatea de exprimare PEN.

Victoria Amelina, în vîrstă de 37 de ani, a fost rănită atunci cînd o rachetă rusească a distrus marţi restaurantul Ria Pizza din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, ucigînd 12 persoane, inclusiv patru copii, şi rănind zeci de oameni. "Cu cea mai mare durere, vă informăm că scriitoarea ucraineană Victoria Amelina a decedat la 1 iulie la spitalul Mechnikov din Dnipro", a anunţat PEN Ucraina într-un comunicat publicat duminică pe pagina sa de Facebook. Amelina se afla în oraş împreună cu o delegaţie de jurnalişti şi scriitori columbieni, a precizat PEN. Ea a fost spitalizată cu "multiple fracturi craniene", potrivit unui chirurg care a tratat răniţii. Romanul ei, Dom's Dream Kingdom, a fost publicat în 2017 şi a fost preselectat pentru premiul Unesco pentru oraşele literaturii şi pentru premiul Uniunii Europene pentru literatură, potrivit PEN.

Ria Pizza din Kramatorsk, unul dintre cele mai mari oraşe din estul Ucrainei aflate încă sub control ucrainean, era un local popular printre soldaţi, jurnalişti şi lucrători umanitari. Moartea Victoriei Amelina ridică la 13 numărul victimelor atacului cu rachete de săptămîna trecută.

 

Televiziunea rusă anunță că „Prigojin și-a pierdut mințile” din cauza banilor

Televiziunea de stat rusă l-a acuzat duminică pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, că şi-a ieşit din minţi după ce a primit miliarde din banii publici, ilustrînd noua naraţiune a puterii asupra grupului paramilitar de la revolta sa eşuată, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza unor sume mari de bani”, a afirmat Dmitri Kisilov, una dintre principalele voci ale aparatului mediatic al Kremlinului, în emisiunea sa săptămînală.

„Sentimentul de a crede că totul este permis a apărut cu mult timp în urmă, din cursul operaţiunilor (Wagner) în Siria şi Africa”, a continuat el. În opinia sa, acest sentiment a fost „întărit" după capturarea, anul acesta, a oraşelor Soledar şi Bahmut din Ucraina de către mercenarii lui Prigojin.

„El a crezut că se poate opune atît Ministerului rus al Apărării, cît şi statului şi preşedintelui în persoană”, a spus Dmitri Kisilov.

Pentru a ilustra această presupusă amăgire de grandoare a lui Prigojin, prezentatorul a afirmat, fără a furniza dovezi, că grupul Wagner a primit 858 de miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro) din banii publici.

Potrivit lui Kisiliov, „unul dintre factorii majori” în revolta grupului Wagner este refuzul Ministerului rus al Apărării de a prelungi contractele suculente semnate cu grupul de catering Concord al lui Evgheni Prigojin. Revolta grupului Wagner, care a avut loc în weekendul precedent, a zguduit puterea rusă, în plin conflict în Ucraina.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31