RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Forțele armate ucrainene au anunțat luni că au reușit să respingă mai multe atacuri declanșate de trupele ruse în regiunile Liman, Avdiivka, Marinka și Zaporojie. 38 de astfel de lupte au fost înregistrate de-a lungul zilei de duminică, se arată într-un comunicat transmis de Statul Major al armatei ucrainene. De asemenea, imagini din satelit arată că rușii au apelat la o tactică neobișnuită: au „pictat” avioane pe pistele aeroporturilor militare, în încercarea de a păcăli sateliții de observație sau chiar pe operatorii de drone kamikaze. Bombardierele strategice ruse au fost recent ținta unor astfel de atacuri.

 

Peste 150 de localități din Ucraina au fost bombardate de armata rusă într-o singură zi

Armata rusă a atacat cu drone Kamikaze mai multe zone și localități din Ucraina, anunță statul major al armatei ucrainene. De asemenea, peste 150 de localități din regiunile ucrainene Cernihiv, Sumî, Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson au fost bombardate de aviația ori artileria rusă.

În Herson, o mamă și două fiice ale acesteia, de 12 și 13 ani, au fost rănite în urma unui bombardament rusesc, a anunțat biroul procuraturii din regiune.

Hersonul este capitala regiunii cu acelaşi nume, una dintre cele patru a căror anexare a fost revendicată de Rusia în urmă cu un an.

Acest oraş aflat pe linia frontului a fost cucerit de armata rusă în primele zile ale invaziei şi este atacat intensiv de ruşi după ce a fost eliberat de către ucraineni în noiembrie.

 

Reuniune „istorică” a miniştrilor de Externe din UE la Kiev

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se întîlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit AFP şi Reuters.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a salutat luni prima reuniune a omologilor săi europeni la Kiev, desfăşurată „în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, relatează AFP.

„Acesta este un eveniment istoric, pentru că pentru prima dată ne întîlnim în afara graniţelor Uniunii Europene, însă în interiorul viitoarelor graniţe ale Uniunii Europene”, a declarat Kuleba, la sosirea omologilor săi la Kiev.

„Avem o reuniune istorică a miniştrilor de Externe din UE aici, în Ucraina, ţară candidată şi viitoare membră a UE. Sîntem aici pentru a ne exprima solidaritatea şi sprijinul pentru poporul ucrainean”, a scris Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate pe X (fostă Twitter).

Unul dintre subiectele de pe agenda reuniunii miniştrilor europeni de la Kiev este propunerea lui Borrell de a se lua angajamente pe termen lung de finanţare a ajutorului militar pentru Ucraina şi, de asemenea, utilizarea bugetului UE pentru a ajuta la furnizarea de avioane de luptă moderne şi rachete Kievului, a mai spus el, relatează dpa.

Borrell doreşte mobilizarea a cinci miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) anual în perioada 2024-2027, deşi nu se aşteaptă ca miniştrii să ia această decizie cu ocazia reuniunii de la Kiev, a mai declarat el, avînd în vedere că astfel de reuniuni ministeriale informale tind să se concentreze mai mult pe discuţii politice.

 

Rușii desenează avioane pe pistele aeroporturilor, pentru a păcăli dronele ucrainene

Imaginile, furnizate de Planet Labs, arată cel puțin un „desen” făcut de ruși pe pista aeroportului Engels, care imită silueta unui bombardier strategic Tupolev Tu-95 „Ursul” („Bear”).

Luna trecută, ucrainenii au reușit să distrugă la sol mai multe avioane de bombardament și de transport ale Rusiei, situate la baze aeriene rusești aflate la sute de kilometri de linia frontului.

Aceste desene nu ar putea „păcăli” sateliții moderni - inclusiv civili - care folosesc așa-numitul „radar de apertură sintetică” (SAR - Synthetic Aperture Radar), care pot oferi imagini 3D. În schimb, într-un articol publicat recent de publicația de specialitate The War Zone, se arată că o astfel de tactică ar putea fi utilă pentru păcălirea senzorilor unor rachete de croazieră, care folosesc o bază de date - așa-numita „bibliotecă de ținte”, care include imaginile și amprenta termică a țintei presetate anterior.

Totodată, în analiza de luni a ministerului britanic al Apărării se arată că „în ultimele săptămîni, aviația navală a Flotei ruse a Mării Negre și-a asumat un rol important în operațiunile militare ale flotei, în încercarea de a face față amenințărilor multiple de pe flancul sudic al războiului din Ucraina”.

„Aviația navală se concentrează pe operațiuni de patrulare aeriană maritimă, care foarte probabil au ca misiune principală identificarea timpurie a dronelor navale (ucrainene)”, se arată în analiza ministerului britanic.

Rușii dispun de un „atu” în aceste operațiuni de avioanul de patrulare Be-12 MAIL, proiectat în anii 1950 și care operează de la bazele aeriene rusești din Crimeea. De asemenea, flota rusă a Mării Negre dispune de avioane de luptă Suhoi Sy-24 „Fencer” și Suhoi Su-27 „Flanker”, folosite în misiuni de atac de pe mare, se mai arată în analiza legată de situația războiului din Ucraina.

Sursa: digi24.ro