RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Institutul pentru Studiul Războiului a transmis că imagini verificate arată că vehicule blindate ale armatei Kievului au trecut de ultima linie de apărare a forțelor rusești de pe frontul din Zaporojie și duc lupte la vest de Verbove. Este prima breșă de acest fel, în care forțele ucrainene trec de apărarea în trei linii a Rusiei. De asemenea, ucrainenii au reușit o lovitură spectaculoasă, distrugînd cu rachete sediul Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, situat în centrul oraşului Sevastopol, în Crimeea. Prezent la Washington, președintele Volodimir Zelenski a lansat o promisiune, în fața jurnaliștilor, spunînd că Ucraina va elibera Bahmut și alte două orașe importante. De asemenea, liderul de la Kiev a anunțat că există un „acord pe termen lung” între SUA și Ucraina pentru a produce arme împreună.

 

Ucraina a lovit Statul Major al Flotei Rusiei din Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea

Ucraina a efectuat vineri o lovitură cu rachetă asupra Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, situat în centrul oraşului Sevastopol, în Crimeea, a indicat un responsabil local, citat de AFP, EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu sediul Statului Major din care se ridică colane groase de fum.

„Inamicul a efectuat un atac cu rachetă asupra cartierului general al flotei”, a scris pe Telegram guvernatorul instalat de Moscova în oraşul Sevastopol, Mihail Razvojaiev, precizînd că un bilanţ al victimelor potenţiale "este în curs de stabilire" şi că fragmente au căzut lîngă un teatru din apropiere.

La cîteva minute după ce anunţase lovirea Statului Major al Flotei ruse din Marea Neagră, Razvojaiev a declarat că se aşteaptă la un al doilea atac cu rachetă asupra Sevastopolului.

„Un nou atac este posibil. Nu veniţi în centrul oraşului, rămîneţi în interiorul clădirilor. Pentru cei care se află în apropierea cartierului general al flotei, în cazul activării sirenelor, mergeţi în adăposturi!”, a scris pe Telegram Mihail Razvojaiev.

Din imagini se poate vedea că sediul Statului Major a fost serios avariat.

De asemenea, traficul pe podul peste Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, a fost blocat, iar transportul maritim de pasageri a fost şi el suspendat, anunţă media ucrainene, între postul tv Kanal 24.

Anterior, agenţia de presă Unian a transmis că în cursul dimineţii ocupanţii ruşi din Crimeea au folosit perdele de fum pentru a învălui zona în care se află Podul Kerci.

Potrivit canalului de Telegram Crimean Wind, atît oraşul Sevastopol, cît şi golful din apropiere sînt acoperite de fum.

 

ISW: Ucraina avansează dincolo de ultima linie defensivă rusă în regiunea Zaporojie din vestul țării 

Imaginile geolocalizate distribuite pe 21 septembrie, și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), au indicat că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de tranșeele antitanc, trecînd peste obstacolele cunoscute drept „dinți de dragon” și deschizînd o breșă în apărarea în trei linii a Rusiei. Armata s-a angajat în lupte limitate la vest de Verbove, pe frontul din Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

Institutul a precizat că nu este clar dacă forțele ucrainene păstrează aceste poziții. Cu toate acestea, este primul caz observat de forțe ucrainene care operează vehicule blindate dincolo de apărarea rusă în trei linii. 

„Prezența vehiculelor blindate ucrainene dincolo de linia finală a actualului strat defensiv rusesc indică faptul că ucrainenii și-au securizat suficient de bine breșa din primele două linii pentru a opera vehicule prin breșă”, arată ISW.

Forțele ucrainene au suprimat probabil artileria rusă și alte sisteme antitanc din zonă suficient de mult pentru a-și aduce vehiculele în față, au adăugat experții.

„Capacitatea ucrainenilor de a duce vehicule blindate prin cele mai formidabile apărări rusești menite să le oprească și să le opereze în apropierea pozițiilor defensive rusești pregătite sînt semne importante de progres în contraofensiva ucraineană”, a concluzionat ISW.

 

Zelenski promite să elibereze Bahmut și alte două orașe cheie din Ucraina

Președintele Volodimir Zelenski a promis joi să elibereze de sub ocupația rusă orașul Bahmut din estul țării și alte două orașe ucrainene cheie, în timpul unei discuții cu editorii americani la Washington, potrivit CNN.

Bahmut, care a fost scena unora dintre cele mai aprige lupte din timpul războiului, a fost de mult timp o țintă pentru Ucraina după ce forțele rusești au revendicat controlul orașului în luna mai, după o luptă de luni de zile în care soldații au trebuit să se zbată pentru fiecare centimetru de teritoriu.

„Vom de-ocupa Bahmut”, a declarat Zelenski. „Cred că vom de-ocupa încă două orașe”, a adăugat el. „Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”.

 

Zelenski: Ucraina va produce arme împreună cu SUA

În discursul său de aseară, președintele ucrainean a anunțat că există un „acord pe termen lung” între SUA și Ucraina pentru a produce arme împreună, transmite Kyiv Independent.

„M-am întîlnit cu președintele Biden și cu echipa sa. Există un nou pachet de apărare: apărare antiaeriană, artilerie, obuze, echipamente de geniu”, a declarat președintele. „Există, de asemenea, un acord pe termen lung - vom lucra împreună pentru ca Ucraina să producă armele necesare împreună cu Statele Unite. Acesta este un nou nivel al unității noastre!”.

Președintele spune că aceastăr coproducție în industria de apărare cu SUA este „un lucru istoric”.

„O nouă bază industrială, noi locuri de muncă pentru ambele națiuni. În special Ucraina va putea produce sisteme de apărare antiaeriană”, a adăugat el. „Ne pregătim să creăm un nou ecosistem de apărare împreună cu Statele Unite pentru a produce arme care să consolideze în continuare libertatea și protecția vieții împreună. Acest lucru va avea rezultate pozitive la nivel global”.

La 21 septembrie, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat acordarea unei noi asistențe de securitate în valoare de 128 de milioane de dolari pentru Ucraina, precum și 197 de milioane de dolari pentru arme și echipamente.

Anunțul a fost făcut în timpul vizitei lui Zelenski la Casa Albă, unde s-a întîlnit cu președintele Joe Biden.

Sursa: digi24.ro

01.12.23 - 00:37
01.12.23 - 00:45
01.12.23 - 00:42
01.12.23 - 00:40
01.12.23 - 00:43
01.12.23 - 17:13
01.12.23 - 17:12
01.12.23 - 17:12
02.12.23 - 00:43
02.12.23 - 01:02
02.12.23 - 01:00
02.12.23 - 00:52
02.12.23 - 00:56
02.12.23 - 00:58