RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Sîntem în ziua 562 a războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina. Forţele aeriene ucrainene au doborît 16 din cele 20 de drone „Shahed”, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia în cursul nopţii în cel de-al cincilea atac din această săptămînă asupra regiunii sudice Odesa, unde sînt porturile de la Dunăre, aflate în imediata apropiere de graniţa cu România, relatează Reuters. De asemenea, un atac rusesc cu rachete a ucis o persoană în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski. Între timp, SUA au anunțat un nou ajutor militar american de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

 

Forţele aeriene ucrainene au doborît 16 din cele 20 de drone „Shahed” lansate de Rusia în cursul nopţii

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii ucrainene pentru exportul de cereale de pe Dunăre şi din portul Odesa de la jumătatea lunii iulie, cînd Moscova a renunţat la acordul mediat de ONU care permitea transportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

„În timpul nopţii, teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa pentru a cincea oară în această săptămînă”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Comandamentul militar din Sud a precizat că 14 drone au fost doborîte deasupra regiunii Odesa şi alte două deasupra regiunii Mikolaiv. Acesta a precizat că dronele au fost lansate din Rusia şi din Crimeea.

Kiper a spus că o clădire nerezidenţială a fost avariată de resturi de la o dronă, dar nu a oferit alte detalii. El a raportat că nu au existat victime în regiunea Odesa.

Oficialii regionali au declarat că Rusia a atacat cu rachete şi regiunea sud-estică Zaporojie şi regiunea nord-estică Sumî, rănind mai multe persoane.

Serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că două persoane au fost rănite în regiunea Sumî şi au postat o înregistrare video care arată salvatorii scoţînd o femeie rănită dintr-un crater provocat de o explozie. Femeia de 65 de ani şi un bărbat de 70 de ani au fost salvaţi după ce o clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată.

 

Un atac rusesc cu rachete a ucis o persoană în Krivoi Rog

Un atac cu rachete ruseşti a ucis o persoană şi a rănit alte nouă în Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat guvernatorul regional, potrivit The Guardian.

Oleh Lîsak a declarat pe Telegram că racheta a lovit vineri dimineaţă o clădire administrativă din oraşul din sudul Ucrainei.

Anterior, autorităţile ucrainene anunţaseră că au doborît 16 din cele 20 de drone lansate de Rusia în cursul nopţii asupra regiunii sudice Odesa, unde se află porturile ucrainene de la Dunăre.

De asemenea, au fost raportate atacuri şi în regiunea Zaporojie, din sud-est, precum şi în regiunea Sumî, din nord-est, unde două persoane au fost rănite.

 

Rusia a interceptat două drone deasupra regiunii Briansk, afirmă un oficial local

Sistemele de apărare anti-aeriană ale Rusiei au interceptat, joi, două drone deasupra regiunii Briansk din sud-vestul ţării, potrivit CNN.

Una dintre drone, care avea ca ţintă o „clădire industrială” din oraşul Briansk, „a fost suprimată de războiul electronic”, a afirmat, într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz.

Totuşi, drona a lovit o clădire administrativă în timpul căderii şi a provocat un incendiu, a spus el. Nu au fost victime, iar incendiul a fost stins, a arătat Bogomaz.

O altă dronă a fost doborîtă de forţele de apărare anti-aeriană ale Rusiei în timp ce se apropia de un district din regiunea Briansk.

Atacul nu a provocat victime sau pagube, a spus guvernatorul, adăugînd că „serviciile operative şi de urgenţă se aflau la locul incidentului”.

Regiunea Briansk se învecinează cu nordul Ucrainei şi cu estul Belarusului, aliatul apropiat al Moscovei care a ajutat la facilitarea invadării pe scară largă a Ucranei de către Rusia, anul trecut. Zona a mai fost vizată de forţele ucrainene.

 

Antony Blinken a fost la o şcoală din Yahidne unde rușii îi torturau pe ucraineni

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a văzut cu ochii lui unul dintre locurile unde soldaţii ruşi care au ocupat Ucraina au comis atrocităţi, scrie CNN. El a vizitat o şcoală din Yahidne, la circa două ore de Kiev, unde soldaţii ruşi au ţinut prizonieri localnici ucraineni, i-au torturat şi i-au lăsat pe mai mulţi să moară.

Valeri Polhui, un supravieţuitor, a descris cum 127 de persoane au fost ţinute într-o încăpere mică, rece şi umedă de la subsol timp de aproape o lună. Zece oameni au murit în acea încăpere, i-a spus el lui Blinken, arătînd că au fost forţaţi să scoată cadavrele „peste capetele copiilor”.

Polhui a afirmat că dacă o persoană murea înainte de prînz ruşii „permiteau ca trupul să fie scosdin încăpere”.

„Dacă o persoană murea după-amiaza, seara, nu lăsau să fie scos cadavrul”, a spus el.

 

Cuba a arestat 17 persoane în cazul reţelei de trafic care ducea tineri să lupte pentru Rusia în Ucraina

Autorităţile cubaneze au anunţat că au arestat 17 persoane care ar fi implicate într-o reţea de traficanţi de persoane ce ar fi ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina, relatează Reuters.

Cuba a dezvăluit la începutul acestei săptămîni că autorităţile lucrează pentru a „neutraliza şi dezmembra” reţeaua, despre care a spus că opera atît pe teritoriul cubanez, cît şi în Rusia.

„În urma investigaţiilor, 17 persoane au fost arestate pînă în prezent, printre care şi organizatorul intern al acestor activităţi”, a declarat joi seara Cesar Rodriguez, colonel din cadrul Ministerului cubanez de Interne, într-o emisiune televizată.

Rodriguez nu a dat numele celor acuzaţi de participare la această reţea, dar a declarat că liderul grupului se baza pe două persoane care locuiesc pe insulă pentru a recruta cubanezi care să lupte contra cost în numele Rusiei în Ucraina.

Procurorul Jose Luis Reyes a declarat că cei implicaţi în scandal ar putea fi pedepsiţi cu pînă la 30 de ani de închisoare, cu închisoare pe viaţă sau chiar cu pedeapsa cu moartea, în funcţie de gravitatea şi tipul infracţiunilor, care variază de la trafic de persoane, luptă ca mercenari şi acţiuni ostile împotriva unui stat străin.

Tatăl a doi tineri recrutaţi de această celulă a apărut la televiziunea de stat şi a declarat că unul dintre fiii săi a reuşit să părăsească insula în iulie, iar celălalt se află în custodia autorităţilor din Cuba.

Presa americană a relatat cazul a doi tineri de 19 ani care au declarat că au fost recrutaţi pe Facebook şi înşelaţi de cei care i-au recrutat. Aceştia au spus că le oferă slujbe de zidari în Ucraina, în cadrul armatei ruse.

Alţi martori susţin că au fost recrutaţi direct de către forţele armate ruse.

Guvernul cubanez a negat orice complicitate cu Moscova.

Rusia, care are legături politice puternice cu liderii comunişti de la Havana, a fost mult timp o destinaţie importantă pentru migranţii cubanezi care încearcă să scape de stagnarea economică de acasă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat anul trecut un decret care permite străinilor care se înrolează pentru a servi în armata rusă să primească cetăţenia printr-o procedură rapidă.

Cuba afirmă că nu are nicio implicare în războiul din Ucraina şi respinge ideea de mercenariat.

 

Blocada rusă asupra porturilor ucrainene este scandaloasă, declară preşedintele Consiliului European

Blocada rusă asupra porturilor maritime ucrainene după retragerea Moscovei din acordul privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, încheiat sub egida ONU şi a Turciei, este „scandaloasă şi trebuie să înceteze”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la New Delhi, transmite AFP.

„Este pur şi simplu scandalos că Rusia, după ce a pus capăt iniţiativei privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, blochează şi atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Charles Michel în ajunul summitului G20 din capitala indiană.

Rusia s-a retras din acest acord după ce afirmase că el nu şi-a atins obiectivul de a ajuta la diminuarea foametei din Africa. Ulterior, Kremlinul i-a cerut Turciei să ajute Rusia să-şi exporte cerealele către ţările africane fără intervenţia Ucrainei.

„Oferta de un milion de tone de cereale către Africa, făcută de Kremlin, este absolut cinică”, a adăugat Michel.

Ucraina şi Rusia sînt mari exportatoare de cereale la nivel mondial. Acordul privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, încheiat anul trecut, a contribuit la scăderea preţurilor mondiale ale produselor alimentare şi i-a oferit Ucrainei o sursă importantă de venituri.

„Navele ce transportă cereale trebuie să poată avea acces în deplină securitate la Marea Neagră”, a subliniat Charles Michel, precizînd că iniţiativa ONU prevedea iniţial autorizarea livrării a 32 de milioane de tone de cereale pe piaţă, în special ţărilor în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a estimat că este dificil de prezis că liderii ţărilor din G20 vor ajunge la un consens asupra declaraţiei finale a summitului de la New Delhi, ce are loc sîmbătă şi duminică.

Charles Michel a spus că ar dori ca la reuniunea din capitala indiană liderii principalelor 20 de economii ale lumii să se concentreze pe provocările globale la adresa alimentaţiei şi securităţii energetice.

El a adăugat că Uniunea Europeană vrea ca G20 să-şi accelereze eforturile pentru dezvoltare durabilă şi să trimită un mesaj clar referitor la problemele climatice şi reducerea sărăciei.

 

SUA anunţă un nou ajutor militar american de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat joi un nou ajutor militar în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv echipamente de deminare şi diferite tipuri de muniţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest ajutor vizează să acopere „nevoile Ucrainei pe cîmpul de luptă” şi demonstrează „sprijinul neclintit” al Statelor Unite, a declarat Pentagonul într-un comunicat.

Cu toate acestea, acest nou ajutor nu va fi disponibil imediat pe teren, deoarece se încadrează în Programul de asistenţă pentru securitate destinat Ucrainei, prin care Washingtonul furnizează echipamente acestei ţări prin intermediul industriei sale de apărare sau a partenerilor săi.

Acest anunţ al SUA survine la o zi după cel privind un program de un miliard de dolari, care include muniţie antitanc cu uraniu sărăcit, pentru a da "un nou impuls" contraofensivei ucrainene împotriva forţelor ruse.

Acest ajutor a fost anunţat în Ucraina de secretarul de stat american Antony Blinken în cadrul unei vizite surpriză în această ţară.

Este pentru prima dată cînd Statele Unite intenţionează să livreze Ucrainei astfel de muniţii cu uraniu sărăcit, care sînt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31