RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI
Apărarea antiaeriană de la baza militară rusă Pskov, situată la circa 700 de kilometri de granița cu Ucraina, a avut din nou de lucru noaptea trecută. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu tiruri intense de artilerie antiaeriană, deși de această dată nu s-au auzit zgomote de explozii. Mai multe canale media vorbesc de un nou atac ucrainean, la doar două zile după cel de marți noapte. Între timp, apar noi imagini cu avioanele rusești de transport IL-76 transformate în scrum în urma atacului de acum cîteva zile.
Focuri de artilerie antiaeriană la aeroportul Pskov
Imaginile cu artileria antiaeriană trăgînd spre cer au apărut întîi pe canale media rusești și au fost apoi preluate pe rețelele sociale. Deși se vorbește de un nou atac ucrainean, de această dată nu au fost raportate explozii.
Imagini noi cu avioanele rusești distruse în primul atac
Între timp, apar noi imagini cu daunele provocate de primul atac cu drone la Pskov, marți noapte. Serviciile ucrainene de informații au afirmat că atacul s-a soldat cu distrugerea a patru avioane rusești IL-76 și avariarea altora. Imagini din satelit au surprins două astfel de avioane transformate într-un morman de scrum în urma atacurilor.
Ucraina atacă din nou cu drone pe teritoriul Rusiei
O dronă ucraineană a lovit vineri dimineaţă oraşul Kurceatov din vestul Rusiei, în apropierea căruia se află una din cele mai mari centrale nucleare din ţară, a anunţat un oficial rus citat de Reuters.
Guvernatorul regional Roman Starovoit a afirmat că a fost deteriorată faţada unei clădiri, însă nimeni nu a fost rănit.
El anunţase anterior că în atac au fost implicate două drone, însă ulterior şi-a corectat declaraţia.
Oficialul nu a menţionat nicio eventuală distrugere la centrala nucleară de la Kursk, una din cele mai mari din Rusia, situată la numai cîţiva kilometri.
La centrală sînt în funcţiune trei reactoare de tip RBMK-1000, similare celor de la Cernobîl, cu moderator din grafit, iar al patrulea este oprit, conform companiei nucleare de stat din Rusia. Explozia din 1986 a unui astfel de reactor, urmată de un incendiu, la Cernobîl, în Ucraina - la acea vreme componentă a Uniunii Sovietice - a fost cel mai mare accident nuclear din istorie.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat că şi capitala rusă a fost ţinta unui atac cu dronă, tot vineri dimineaţa.
Incidentul a perturbat temporar zborurile către aeroportul Vnukovo. Drona a fost doborîtă înainte de a-şi atinge obiectivul.
O altă dronă a fost distrusă în regiunea Belgorod din vestul Rusiei, conform guvernatorului Viaceslav Gladkov.
Primele tancuri Abrams ajung luna aceasta în Ucraina
Primele tancuri americane Abrams vor ajunge în Ucraina la mijlocul lunii septembrie, scrie presa de la Kiev. Tancurile se află acum în Germania, unde se fac ultimele reparații, și vor fi transportate în Ucraina. Soldații ucraineni și-au încheiat pregătirea pentru a folosi acest tip de vehicul.
Kievul identifică peste 3.500 de colaboratori ai autorităţilor impuse de Moscova la scrutinele din regiunile ocupate
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a identificat peste 3.500 de persoane, printre care emisari din Rusia şi colaboratorii lor ucraineni, care lucrează cu autorităţile impuse de Moscova la organizarea alegerilor în regiunile ucrainene aflate sub ocupaţia Rusiei, transmite vineri EFE.
Printre persoanele identificate, care, potrivit legii ucrainene, sînt suspectate de infracţiuni de colaboraţionism şi conspiraţie împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei, se numără membri ai comisiilor de organizare a alegerilor în regiunile ucrainene ocupate şi, de asemenea, candidaţi la aceste alegeri.
Rusia a convocat alegeri pentru 10 septembrie în zonele aflate sub controlul său din Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, regiuni ucrainene pe care Moscova le-a declarat parte din Rusia pe 30 septembrie anul trecut, după ce le-a luat cu forţa.
Potrivit SBU, Rusia oferă bani cetăţenilor ucraineni care sînt implicaţi în procesul electoral şi chiar îi obligă pe unii dintre ei să participe la acesta.
Sursa: digi24.ro