RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Sirenele antiaeriene au răsunat, vineri, la Odesa, pentru a patra noapte la rînd, însă forţele aeriene ucrainene au anunţat că alerta s-a încheiat, potrivit CNN. Volodimir Zelenski a declarat că în primele patru zile ale acestei săptămîni rușii au folosit peste 150 de rachete și de drone. De asemenea, un consilier francez de politică externă susține că China livrează echipamente militare pentru a sprijini Rusia.

 

Rachete rusești au lovit depozite de cereale din Odesa

Rachete rusești au lovit depozite de cereale din Odesa în cursul nopții, distrugînd tone de recolte depozitate, în timp ce forțele Moscovei au vizat orașul portuar din sudul țării pentru a patra noapte consecutivă, a declarat un oficial militar ucrainean.

Într-o postare pe Telegram, vineri, Oleg Kiper, șeful administrației militare regionale din Odesa, a declarat că atacurile au fost efectuate cu rachete Kalibr lansate din Marea Neagră.

„Din păcate, există lovituri asupra terminalelor de cereale ale unei întreprinderi agricole din regiunea Odesa. Inamicul a distrus 100 de tone de mazăre și 20 de tone de orz”, a declarat el, potrivit CNN.

Două persoane au fost rănite în urma atacurilor, a adăugat el.

 

„Teroarea este, fără îndoială, legată de afacerea cu cereale”

Atacurile susținute ale Rusiei asupra orașului Odesa fac parte din eforturile Moscovei de a distruge capacitatea Ucrainei de a exporta alimente, a susținut vineri un purtător de cuvînt al armatei ucrainene.

„Inamicul continuă teroarea, iar teroarea este, fără îndoială, legată de afacerea cu cereale”, a declarat Natalia Humeniuk, purtător de cuvînt al forțelor armate ucrainene din sudul țării.

Humeniuk a declarat că a fost foarte dificil pentru Ucraina să distrugă rachetele de croazieră avansate ale Rusiei care au vizat Odesa, reluînd comentariile făcute joi de Forțele Aeriene ucrainene. Vorbind la televiziunea ucraineană, Humeniuk a declarat că o mulțime de echipamente agricole și de salvare au fost avariate în barajul de atacuri rusești din această săptămînă.

 

În primele patru zile ale acestei săptămînii ruşii au folosit peste 150 de rachete şi drone

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat că în primele patru zile ale acestei săptămînii ruşii au folosit peste 150 de rachete şi drone.

„În doar patru zile din această săptămînă, începînd de luni, teroriştii ruşi au folosit deja aproape 70 de rachete de diferite tipuri, aproape 90 de „Shaheduri” împotriva statului nostru şi, într-o proporţie semnificativă, împotriva oraşului Odesa şi a regiunii Odesa, a oraşului Nikolaev, a altor oraşe şi comunităţi din sudul ţării. Desigur, luptătorii noştri au reuşit să doboare o parte din rachetele şi dronele inamice, iar pentru aceasta mulţumesc fiecărui apărător al cerului... Dar, din păcate, capacitatea apărării aeriene ucrainene nu este încă suficientă pentru a proteja întregul cer ucrainean... Colaborăm cu partenerii noştri cît mai activ posibil pentru a obţine sisteme suplimentare de apărare aeriană care pot asigura pacea şi securitatea în Odesa noastră şi în toate celelalte oraşe şi comunităţi din ţara noastră”, a afirmat el.

Zelenski a mulţumit pentru înăsprirea de către mai multe state a sancţiunilor care vizează Rusia.

„Astăzi aş dori să mulţumesc mai multor state care au înăsprit sancţiunile împotriva entităţilor ruseşti, diverse entităţi care, într-un fel sau altul, ajută Rusia să desfăşoare această agresiune inumană. Mulţumesc Statelor Unite, Canadei şi Uniunii Europene. Sute de noi obiective de sancţiuni au fost implementate cu succes. Rusia şi toţi cei din această lume care îndrăznesc să ajute teroriştii trebuie să simtă presiunea din ce în ce mai mare a sancţiunilor - fie că sînt persoane fizice, companii sau ţări. Astăzi, Banca Naţională a Ucrainei a luat o decizie importantă în ceea ce priveşte instituţia financiară care operează în ţara noastră şi care este deţinută de oligarhi ruşi - se află sub sancţiuni în diferite jurisdicţii... Au fost aplicate sancţiunile NSDC. Iar acum va fi corect ca Guvernul Ucrainei să examineze imediat propunerile relevante ale Băncii Naţionale a Ucrainei şi să le sprijine în relaţie cu această instituţie financiară. În interesul deponenţilor, de dragul stabilităţii financiare şi al justiţiei de bază”, a mai spus liderul de la Kiev.

 

Un consilier francez susține că China livrează echipamente militare pentru a sprijini Rusia

Emmanuel Bonne, un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron, a făcut această afirmație la Forumul de securitate Aspen, potrivit CNN.

„Da, există indicii că fac lucruri pe care am prefera să nu le facă”, a răspuns Bonne.

Cînd a fost presat să spună dacă China livrează arme, Bonne a spus: „Ei bine... echipamente militare... din cîte știm noi livrează masiv capacități militare Rusiei”.

Oficialii francezi au declarat pentru CNN că Bonne s-a referit la tehnologii civile care pot fi folosite și în scop militar și asistență „nonletală”: căști și veste antiglonț.

„Ceea ce avem nevoie cel mai mult este abținerea Chinei. Avem nevoie ca ei să înțeleagă că Ucraina este un conflict de amploare globală și că nu putem oferi Ucrainei să piardă din motive de principiu, dar și din motive care sînt foarte operaționale. Și ceea ce este în joc pentru noi în Ucraina este mult mai mult decît, știți, suveranitatea Ucrainei. Este foarte mult despre stabilitatea lumii”. a declarat Bonne. 

China susține că este o parte neutră în ceea ce privește războiul din Ucraina și a încercat să se prezinte ca un potențial mediator de pace în conflict.

Potrivit unui reportaj anterior al CNN, firmele chinezești de stat din domeniul apărării au menținut relații comerciale cu companiile rusești de apărare sancționate de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina. Experții spun că astfel de rețele bine stabilite ar putea fi valorificate dacă Beijingul ar oferi un ajutor direct și letal pentru efortul de război al Kremlinului.

La începutul acestui an, liderii occidentali au avertizat că China ia în considerare acest pas. Beijingul a negat în repetate rînduri acest lucru, ridiculizînd avertismentul ca fiind o „defăimare”, și și-a apărat în mod repetat comerțul „normal” cu Rusia și a respins ceea ce numește sancțiuni „unilaterale” împotriva Moscovei.

Luna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că China a asigurat SUA și alte țări că nu va oferi ajutor letal Rusiei.

„Nu am văzut nicio dovadă care să contrazică acest lucru. Ceea ce ne îngrijorează în permanență, totuși, sînt firmele chineze, companii care ar putea furniza tehnologie pe care Rusia o poate folosi pentru a-și avansa agresiunea în Ucraina. Și am cerut guvernului chinez să fie foarte vigilent în această privință”, a declarat Blinken.

 

Ucraina a început să folosească muniţie cu dispersie în contraofensivă

Militarii ucraineni au început să folosească muniţie cu dispersie în cadrul contraofensivei împotriva Rusiei, anunţă doi oficiali americani şi o persoană la curent cu dosarul, care confirmă dezvăluiri în acest sens ale cotidianului american The Washington Post (WP), relatează CNN. Statele Unite aşteaptă în continuare să primească informaţii actualizate de la armata ucraineană despre cît de eficient este acest armament cu submuniţie - controversat - pe cîmpul de luptă, potrivit unuia dintre oficiali.

Cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit că Ucraina foloseşte în lupte muniţie cu dispersie. Statele Unite au anunţat pe 8 iulie că trimit acest armament Ucrainei, pe care l-au livrat o săptămînă mai tîrziu.

Acest tip de armament este controversat din cauză că împrăştie numeroase „bombe” mici într-o zonă largă şi reprezintă astfel o ameninţare pe termen lung la adresa civililor în cazul în care nu explodează. Rusia a ameninţat să răspundă cu aceeaşi monedă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică că Moscova dispune de stocuri de armament cu submuniţie şi analizează dacă să le folosească împotriva Ucrainei. Însă atît Rusia, cît şi Ucraina sînt acuzate de folosirea acestui tip de armament în război, inclusiv în zone dens populate. ONU anunţa în martie că a compilat informaţii credibile despre faptul că forţe ruse au folosit muniţie cu dispersie în zone populate de cel puţin 24 de ori.

CNN dezvăluia anul trecut, în urma unei anchete jurnalistice, că Kremlinul a tras 11 rachete cu submuniţie către Harkov, al doilea cel mai mare oraş ucrainean, în primele zile ale invaziei ruse. Ucraina a folosit la rîndul său armament cu dispersie inclusiv în zone populate, acuză Cluster Munition Monitor, o asociaţie a societăţăii civile, parteneră a ONU.

Armata ucraineană vrea să ţintească cu acest tip de armament cele mai mari concentrări de trupe şi echipament militar ruseşti. Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) întîmpină dificultăţi în a furniza Ucrainei cantităţi mari de muniţie de care are nevoie în cadrul contraofensivei prelungite, iar Occidentul depune eforturi să crească producţia de muniţie. Este neclar dacă muniţia de artilerie grea pe care ucrainenii o folosesc zilnic ar fi suficientă pe termen lung, fără muniţia cu dispersie, potrivit unor analişti militari.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski declara CNN, săptămîna trecută, în centrul Ucrainei, că acest tip de muniţie „poate schimba în mod radical” cîmpul de luptă. „Inamicul înţelege, de asemenea, că, prin obţinerea acestei muniţii, vom avea un avantaj”, declara el.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31