RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Flota rusă a Mării Negre și-a sporit măsurile de securitate în portul Sevastopol, principala bază navală a forțelor ruse din peninsula Crimeea, se arată într-un raport publicat vineri de ministerul britanic al Apărării. Printre acestea se numără inclusiv „dublarea” numărului de delfini de luptă, antrenați special pentru diverse misiuni navale. Pe de altă parte, forțele armate ucrainene susțin că au oprit ofensiva rusă spre Kupiansk și Lîman, în estul țării, și avansează către sud, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt din domeniul apărării.

 

Armata ucraineană a oprit ofensiva rusă spre oraşele Kupiansk şi Liman, din estul ţării, şi avansează în sud

"Am avut bătălii foarte aprige în direcţiile Kupiansk şi Liman, dar soldaţii noştri au oprit inamicul acolo", a declarat ministrul adjunct al apărării Hanna Maliar la televiziunea ucraineană, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Ucraina se află în primele etape ale celui mai ambiţios contraatac al său de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022 şi afirmă că a recucerit opt sate, primele sale cîştiguri substanţiale pe cîmpul de luptă din ultimele şapte luni.

Însă Rusia încă deţine întinderi mari de teritoriu în estul şi sudul Ucrainei, iar forţele ucrainene nu au reuşit încă să împingă forţele Moscovei spre principalele linii defensive, pe care Rusia a avut la dispoziţie luni de zile să le pregătească.

"Într-adevăr, avem încă principalele evenimente în faţa noastră. Iar lovitura principală încă nu a venit. Într-adevăr, unele dintre rezerve - acestea sînt lucruri etapizate - vor fi activate mai tîrziu", a declarat Maliar.

Ea a spus că forţele ruseşti încă urmăresc să obţină controlul asupra întregii regiuni Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

Operaţiunea militară ucraineană din sud se desfăşoară conform planului şi forţele Kievului avansează, chiar dacă cîmpurile minate le încetinesc, a dat asigurări Maliar.

"Pe plan militar, conform rapoartelor şi poziţiilor lor, totul se întîmplă conform planului. Nu trebuie să ne aşteptăm ca ofensiva să fie ceva foarte rapid", a punctat Maliar.
"În fiecare zi avansăm, în fiecare zi. Da, este treptat, dar forţele noastre cîştigă un punct de sprijin la aceste frontiere şi avansează în mod constant", susţine adjunctul ministrului apărării.

Reuters precizează că nu poate să verifice situaţia de pe cîmpul de luptă. Fiecare parte spune că cealaltă a suferit pierderi grele de cînd Ucraina şi-a început contraofensiva, iar Moscova nu a recunoscut recentele cîştiguri militare ale Ucrainei.

 

Două persoane au murit în urma unor atacuri rusești în Zaporojie

Cel puțin două persoane au murit în urma atacurilor rusești asupra regiunii Zaporojie, a declarat vineri un oficial ucrainean, transmite CNN.

Iurii Malashko, șeful administrației militare din regiunea Zaporojie, a declarat că victimele sînt un bărbat în vîrstă de 55 de ani din Mala Tokmachka și un locuitor de 70 de ani din Huliaipole.

Cele două sate se află în apropierea liniei de front din sud, unde forțele ucrainene desfășoară o contraofensivă pentru a recupera teritoriul de la forțele rusești care ocupă părți din regiune.

El a precizat că atacurile au implicat un avion, vehicule aeriene fără pilot (UAV), cinci sisteme de rachete MLRS și 88 de lovituri de artilerie asupra satelor de pe linia frontului.

Mai multestructuri civile au fost distruse sau avariate, inclusiv case, anexe și alte proprietăți, a adăugat el.

 

Forţele Aeriene ucrainene au anunţat că au doborît 13 rachete de croazieră ruse în vestul Ucrainei

Forţele Aeriene ale Ucrainei au anunţat vineri că au doborît în timpul nopţii 13 rachete de croazieră ruse ce vizau un aerodrom militar în vestul ţării, informează AFP, citată de Agerpres.

„Toate cele 13 rachete Kh-101/Kh-555 au fost distruse de apărarea antiaeriană. De această dată, atacul viza un aerodrom militar în regiunea Hmelniţki”, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene pe Telegram. 

Rusia şi-a intensificat începînd cu luna mai bombardamentele nocturne împotriva Ucrainei, cu drone explozive şi rachete, în timp ce Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată în zone din estul şi sudul ţării, ocupate de trupele ruse.

„Lansările de rachete au fost întreprinse în jurul miezului nopţii dinspre Marea Caspică, de pe patru bombardiere Tu-95MS”, au precizat Forţele Aeriene ale Ucrainei.

Primarul din Hmelniţki, Oleksandr Simcişin, a raportat explozii în acest oraş ce avea 275.000 de locuitori înainte de declanşarea invaziei ruse la sfîrşitul lui februarie 2022, mulţumind apărării antiaeriene ucrainene pentru munca sa.

Ucraina a mai anunţat vineri unele progrese în sud, unde trupele sale au înregistrat un „succes parţial”, potrivit unui purtător de cuvînt militar ucrainean, Andrii Kovaliov.

În est, armata ucraineană „continuă să contracareze ofensiva trupelor ruse” şi „lupte extrem de grele continuă”.

„Forţele noastre ale Apărării au oprit ofensiva inamicului în zona Kupiansk şi Liman”, a afirmat la rîndul său, pe Telegram, vineri dimineaţa, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

 

Zelenski acuză Rusia că ascunde cadavrele oamenilor uciși după ruperea barajului Kahovka 

Rusia a format grupuri speciale pentru a colecta şi ascunde cadavrele persoanelor ucise luna aceasta în urma ruperii barajului Kahovka din sudul Ucrainei, a declarat joi preşedintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. 

„Răul rus a format grupuri speciale acolo pentru a înlătura şi, evident, a ascunde cadavrele victimelor”, a declarat Zelenski în discursul său video de joi seara. 

El a descris situaţia din părţile ocupate de Rusia în regiune ca fiind „catastrofală, ca să nu spunem altfel”. 

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că se află în spatele breşei. 

Distrugerea barajului a făcut ca apele mari să curgă în cascadă în părţi din sudul Ucrainei aflate în aval de baraj, în special în regiunea Herson, ocupată parţial de trupele ruseşti. 

Mulţi oameni au fost nevoiţi să se urce pe acoperişuri pentru a aştepta să fie salvaţi, iar Ucraina a acuzat forţele de ocupaţie ruseşti de inacţiune în ceea ce priveşte ajutorarea celor afectaţi. Locuitorii au rămas fără canalizare şi apă potabilă. 

Oficialii ucraineni au stabilit un bilanţ oficial de 21 de morţi, inclusiv cinci persoane care au murit din cauza a ceea ce au descris ca fiind bombardamente ruseşti în timpul operaţiunilor de evacuare. Oficialii ruşi au comunicat un bilanţ de 46 de morţi. 

Armata ucraineană a declarat joi că situaţia epidemiologică din zonele afectate s-a înrăutăţit brusc, în special în ceea ce priveşte răspîndirea hepatitei A. Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileţ, a estimat la peste 1,5 miliarde de dolari costul de pînă acum al pagubelor provocate de catastrofă.

 

Flota rusă a Mării Negre și-a dublat numărul „delfinilor de luptă”

Flota rusă a Mării Negre a făcut, încă din vara anului trecut, investiții majore în sporirea securității la principala sa bază navale din portul Sevastopol, peninsula Crimeea.

„Acestea includ cel puțin patru straturi de plase antisubmarin și antitorpilă desfășurate la intrarea în port. În ultimele săptămîni, acestor sisteme defensive li s-a adăugat un număr sporit de mamifere marine. Din imaginile analizate se observă aproape o dublare a numărului de astfel de animale marine aflate în rada portului, cel mai probabil fiind vorba despre delfini”, se arată în raportul ministerului britanic al Apărării.

„Rusia obișnuiește să antreneze delfini de luptă pentru o serie de misiuni, dar ce din baza navală de la Sevastopol sînt folosiți cel mai probabil în misiuni de contracarare a scafandrilor inamici”, se mai arată în comunicatul ministerului britanic.

 

Noi imagini filmate din dronă cu ruinele din Bahmut

Pe rețelele sociale a fost publicat un clip video cu cele mai recente imagini, filmate din dronă, cu orașul Bahmut în ruine

Bahmut a fost epicentrul celei mai mari bătălii de pînă acum în războiul din Ucraina: timp de aproape 10 luni forțele ruse au încercat să ocupe acest oraș. Trupele ucrainene au părăsit, în cele din urmă, localitatea în luna mai, după ce au provocat însă pierderi grele în rîndul forțelor Moscovei.

Pierderile armatei ucrainene în bătălia de la Bahmut au fost astfel cu mult mai mici comparativ cu cele ale rușilor. Raportul pierderilor este, astfel, de 1:7,5 în „favoarea” forțelor Kievului. Mai exact pentru fiecare militar ucrainean ucis în această bătălie, au murit 7 ruși, conform șefululi Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Conform lui Danilov, Rusia a pierdut 22.816 militari doar în Bahmut, din 1 septembrie 2022 și pînă în prezent. Data de 1 septembrie a fost aleasă ca reper deoarece a coincis cu momentul în care primii deținuți recrutați din închisori pentru a fi înrolați în trupele de mercenari Wagner au început să ajungă în unitățile rusești din prima linie a frontului.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31