RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI
Rusia continuă să bombardeze zonele inundate din Herson, inclusiv punctele de evacuare, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit CNN. De asemenea, AIEA susține că centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să pompeze apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul.
Zelenski salută „rezultatele” în luptele grele din Donețk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi ceea ce a descris ca fiind „rezultate” în luptele grele purtate în regiunea Donețk din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.
„Se duc lupte grele în regiunea Donețk”, a spus Zelenski în mesajul său video publicat zilnic, aflat într-un tren după ce a vizitat zonele afectate de breșa din barajul hidrocentralei Kahovka.
„Însă există rezultate și sînt recunoscător celor care le-au reușit. Bună treabă în Bahmut. Pas cu pas”, a spus acesta.
Zelenski s-a referit la alte zone unde sînt în desfășurare lupte, însă a spus că nu va oferi detalii. Imaginile publicate pe contul său de Telegram îl arată la o întîlnire pe teren cu o parte dintre generalii de la vîrful statului.
O persoană a fost ucisă și trei rănite în loviturile rusești din timpul nopții
Ministerul ucrainean de Interne a declarat că o persoană a fost ucisă, trei au fost rănite, iar patru clădiri au fost distruse după ultimul atac al Rusiei, potrivit The Guardian.
Ucraina a doborît patru rachete de croazieră și 10 drone de atac
Armata ucraineană a doborît patru rachete de croazieră și 10 drone de atac în timpul unui atac aerian rusesc desfășurat în cursul nopții, au anunțat forțele aeriene într-un comunicat la începutul zilei de vineri, potrivit The Guardian.
Potrivit comunicatului, forțele ruse au lansat 16 drone și șase rachete de croazieră în timpul atacului și alte două rachete de croazieră au lovit un obiect civil în centrul Ucrainei în timpul unui atac anterior, joi seara.
Ucraina lucrează non-stop pentru a evacua oamenii din zonele inundate după prăbușirea barajului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, a declarat că toate autorităție s-au mobilizat și au lucrat fără încetare pentru a salva cît mai multe persoane din zonele inundate în urma prăbușirii barajului, potrivit CNN.
„Evacuarea este în curs de desfășurare. Ori de cîte ori putem scoate oamenii din zonă, o facem. Serviciul de stat pentru situații de urgență, poliția și armata fac o treabă excelentă. Vreau să le mulțumesc fiecăruia dintre cei care sînt implicați", a declarat Zelenski în timpul discursului său în noaptea de joi spre vineri.
El a mulțumit, de asemenea, organizațiilor internaționale „care sînt prezente pe teritoriul nostru liber și oferă asistență specifică”, deși și-a exprimat îngrijorarea că niciunul dintre aceste grupuri nu a accesat zonele ocupate de Rusia din zona dezastrului.
SUA anunță un nou ajutor de două miliarde de dolari pentru Ucraina
SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolari, relatează Bloomberg, alocată prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, potrivit kyivindependent.com.
Fondurile din cadrul vor fi concentrate în mare măsură pe munițiile de apărare aeriană și vor ajuta Ucraina să achiziționeze lansatoare de rachete Hawk și două tipuri de rachete avansate de apărare aeriană Patriot.
La ONU, Ucraina şi aliaţii săi condamnă „atacurile” împotriva evacuărilor
Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat „atacurile” împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerînd Rusiei să permită accesul „nestingherit” pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citată de Agerpres.
„Condamnăm cu fermitate bombardarea zonelor de evacuare şi lansăm un apel autorităţilor ruse să înceteze astfel de atacuri şi să permită echipelor de evacuare să ajute nestingherite populaţiile afectate. De asemenea, solicităm Federaţiei Ruse să permită accesul deplin, sigur şi nestingherit la zonele afectate de pe malul stîng al fluviului Nipru care se află sub controlul armatei sale, astfel încît actorii umanitari, în special Naţiunile Unite şi CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii) să îi poată ajuta pe locuitori”, a declarat presei ambasadorul ucrainean la ONU, Sergii Kisliţia, înconjurat de omologii săi din mai mulţi state membre ale Consiliului de Securitate (Statele Unite ale Americii, Franţa, Regatul Unit, Japonia, Malta, Albania) şi din state membre ale Uniunii Europene.
Ucrainenii au acuzat în ultimele zile armata rusă că a lovit Hersonul, în momentul în care mii de civili sînt evacuaţi din zonele inundate în urma distrugerii barajului Kahovka situat în amonte pe fluviul Nipru.
Potrivit Kievului, o persoană a fost ucisă şi 18 rănite, printre care membri ai serviciilor de urgenţă, în loviturile ruseşti asupra centrului oraşului Herson şi zonei înconjurătoare.
Opt persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în orașul Uman
Cel puţin opt persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, a declarat un oficial militar, potrivit CNN.
Oraşul Uman a fost lovit de un atac cu rachete joi, potrivit lui Igor Taburets, şeful administraţiei militare a regiunii Cherkasy.
”Avem două lovituri: la un centru industrial şi la o spălătorie de maşini. În al doilea caz, a izbucnit un incendiu în urma loviturii”, a spus el.
Opt oameni au fost răniţi, dintre care doi grav, a afirmat Taburets, citînd informaţiile preliminare.
Apa barajului continuă să răcească centrala nucleară Zaporojie
Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să pompeze apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul şi a evita un accident, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), notează AFP, potrivit Agerpres.
Distrugerea barajului de pe fluviul Nipru a determinat evacuarea a mii de civili din zonele inundate şi a stîrnit îngrijorare pentru situl centralei atomoelectrice, ocupat de ruşi, care se află la 150 de kilometri în amonte.
În urma examinării, s-a dovedit că operaţiunile de pompare ar trebui „să poată continua chiar dacă nivelul scade sub pragul actual de 12,7 metri”, considerat anterior critic, a explicat organismul ONU într-un comunicat, care stabileşte în prezent limita la „11 metri sau chiar mai jos”.
„În aceste circumstanţe dificile, acest lucru ne oferă puţin mai mult timp înainte de a putea trece eventual la alte surse de aprovizionare”, a subliniat şeful AIEA, Rafael Grossi, aşteptat săptămîna viitoare la faţa locului.
Cînd barajul nu va mai putea fi utilizat, centrala electrică va recurge la „un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi la rezervoare mai mici şi puţuri la faţa locului care pot furniza apă de răcire timp de cîteva luni”.
„Este vital ca acest rezervor să rămînă intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea”, a avertizat Grossi la începutul acestei săptămîni, în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor agenţiei la Viena.
Situaţia rămîne „foarte precară şi potenţial periculoasă”, a insistat el joi.
Este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita un accident nuclear.
Personalul a introdus deja măsuri de restricţionare a consumului de apă, folosindu-l doar pentru „activităţi esenţiale legate de securitatea nucleară”.
AIEA, care are o echipă de experţi la faţa locului, a cerut acces la locul unde se măsoară nivelul apei din rezervor, „pentru a putea efectua verificări independente”.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, survenită marţi.
Centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: a fost vizată de mai multe ori de focuri de armă şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori de cînd a fost ocupată de armata rusă la 4 martie 2022, la zece zile de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.
Sursa: digi24.ro