RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Patru răniți în urma unui bombardament în Belgorod

Patru persoane au fost rănite într-un atac asupra orașului Shebekino din regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram, potrivit CNN.

„Doi au fost duși repede la un spital din Belgorod”, a spus Gladkov. „Bărbatul are răni la gît și la spate, starea este gravă, femeia are răni la brațe. Medicii efectuează acum toate examinările necesare.”

Opt blocuri de apartamente, patru case, o școală și două clădiri administrative au fost avariate în urma bombardamentelor, a mai spus Gladkov.

CNN nu poate verifica independent afirmațiile guvernatorului.

 

Moscova: cinci morți și 16 răniți într-un bombardament ucrainean asupra regiunii Lugansk

Cinci persoane au fost ucise şi 16 rănite într-un bombardament ucrainean asupra satului Karpatî din regiunea Lugansk, a anunţat miercuri centrul de coordonare locală instalat de Moscova.

Centrul a declarat pe canalul său de mesagerie Telegram că bombardamentul a lovit o fermă de păsări.

Moscova controlează aproape toată regiunea Lugansk din Ucraina.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ucrainei, dar Kievul nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi de pe teritoriul controlat de ruşi în Ucraina, notează Reuters, potrivit Agerpres. Ambele părţi neagă că vizează civili în războiul de 15 luni lansat de Rusia în februarie 2022.

Printre altele, agenţia France Presse transmite că o persoană a fost ucisă şi alte două rănite marţi într-un bombardament ucrainean asupra unui centru pentru persoane strămutate din regiunea de graniţă Belgorod, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

„Forţele armate ucrainene au tras cu artilerie într-un centru pentru persoane strămutate care găzduieşte civili în vîrstă şi copii (...). Un agent de securitate a fost ucis şi două persoane rănite”, a declarat Gladkov pe Telegram.

Potrivit acestuia, cei doi răniţi sînt „în stare gravă la terapie intensivă„, unul cu leziuni penetrante la abdomen”, celălalt la torace. Gladkov a adăugat la mesaj fotografii cu o clădire avariată cu ferestre distruse, o groapă provocată de un impact în apropierea cabinei agentului de pază, precum şi adulţi şi copii pe punctul de a fi evacuaţi în autobuze.

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a fost vizată în mod repetat de bombardamente ucrainene, precum şi de tentative de incursiuni ale unor grupuri armate venite din Ucraina, aminteşte AFP.

 

Incendiu la o rafinărie de petrol din Rusia, posibil provocat de un atac cu drone

Un incendiu la o rafinărie de petrol din teritoriul rusesc Krasnodar a fost stins după un posibil atac cu drone, potrivit guvernatorului din Krasnodar, Veniamin Kondratiev. 

Incendiul a fost semnalat la rafinăria Afipsky din districtul Seversky şi nu au fost raportate victime, a declarat Kondratiev pe Telegram, miercuri dimineaţa devreme.

Una dintre unităţile de distilare a păcurii a luat foc, a adăugat el. Guvernatorul a precizat că „pompierii, MES şi serviciile de urgenţă” lucrează pentru a stinge incendiul. Una dintre ipotezele luate în calcul este că incendiul este posibil să fi fost provocat de un atac cu drone.

 

Zelenski vrea să deschică o fabrică de muniţii şi reparaţii în Ucraina

Kievul este în discuţii cu reprezentanţii companiei britanice de armament BAE Systems pentru a deschide în Ucraina o fabrică pentru producţia şi reparaţia unei game diverse de armament, de la tancuri la artilerie, a anunţat marţi seara preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit News.ro. El a mai spus că a discutat în cursul zilei cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, despre apărarea aeriană a Ucrainei, dar şi despre coordonarea unor poziţii înainte de evenimente internaţionale importante unde vocea Berlinului poate fi „determinantă”.

„Am vorbit cu reprezentanţii puternicei companii britanice de apărare BAE Systems. Acesta este un producător de arme cu adevărat de mare anvergură - armele de care avem nevoie acum şi de care vom avea nevoie în viitor pentru a asigura securitatea ţării noastre şi a întregii regiuni”, a anunţat Volodimir Zelenski în discursul său de marţi seară adresat naţiunii.

„Lucrăm pentru a crea o bază adecvată pentru producţie şi reparaţii în Ucraina. Vorbim despre o gamă largă de arme: de la tancuri la artilerie. Vom oferi Ucrainei, şi, prin urmare, întregii Europe, această nouă bază de putere”, le-a spus compatrioţilor preşedintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că Ucraina urmăreşte în discuţiile cu partenerii internaţionali în special o consolidare a apărării aeriene. „Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Atunci cînd fiecare atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru terorişti, înfrîngerile lor vor deveni o sursă a securităţii noastre - securitate pe termen lung”, a punctat liderul de la Kiev.

El a anunţat că a vorbit despre apărarea aeriană şi cu Olaf Scholz, cancelarul german. „I-am mulţumit pentru sistemele de apărare aeriană deja furnizate Ucrainei, adică pentru vieţile oamenilor noştri deja salvate de Germania. Am discutat despre situaţia apărării în general şi despre cooperarea noastră în domeniul securităţii”, a explicat Zelenski la capătul unei zile în care Rusia a atacat din nou, masiv, cu rachete şi drone Kievul, pentru a treia zi consecutiv.

„Înaintea unor evenimente internaţionale importante, care vor avea loc foarte curînd, ajungem la poziţii comune şi la decizii comune”, a arătat Zelenski referindu-se cel mai probabil la summiturile UE şi NATO din această vară, de la care Ucraina aşteaptă decizii favorabile pentru ambiţiile ei de integrare euroatlantică. „Îi mulţumesc lui Olaf, domnului cancelar, pentru determinarea sa personală, care în multe feluri devine determinarea întregii Europe”, a punctat Zelenski, subliniind rolul Germaniei de „motor” al Europei.

 

Rusia acuză Washingtonul în cazul atacului cu drone de la Moscova

Washingtonul încurajează Kievul prin ignorarea atacului cu drone care a lovit marţi mai multe cartiere ale Moscovei, a declarat marţi ambasadorul Rusiei în Statele Unite, informează miercuri Reuters. Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina pentru loviturile aeriene de marți, însă Kievul a negat că a stat în spatele loviturilor, precizînd însă că „privește cu plăcere”.

Casa Albă a declarat că nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei şi că încă culege informaţii despre incident, pe care Putin l-a numit o încercare de a speria şi provoca Moscova. „Ce sînt aceste încercări de a se ascunde în spatele frazei că ei «culeg informaţii»?”, a întrebat ambasadorul Anatoli Antonov, într-o postare publicată pe canalul de mesagerie Telegram, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Aceasta este o încurajare pentru teroriştii ucraineni”, a adăugat el. Putin a calificat marţi atacul, care a adus războiul de 15 luni din Ucraina pînă în inima Rusiei, drept un act terorist. Ucraina acuză de asemenea Rusia de terorism pentru bombardarea civililor ucraineni, acuzaţii respinse de Moscova.

Sursa: digi24.ro