RĂZBOIUL DE LÎNGĂ NOI

Ucraina a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut

Ucraina a anunţat că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de cîteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi (duminică - n.r.), unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut”, a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram.

„Lupte aprige” încă au loc în acest oraş devastat. „Soldaţi inamici au fost capturaţi”, a adăugat ministrul.

Kievul afirmă de cîteva zile că a progresat în jurul Bahmut, o premieră în ultimele cîteva luni, în timp ce Moscova susţine că trupele sale avansează chiar în oraş, pe care îl controlează deja în mare măsură.

 

Rusia, peste 100 de atacuri terestre și aeriene într-o zi

Forțele ruse au bombardat două localități din regiunea Sumî, trăgînd peste 100 de proiectile de diferite tipuri, a anunțat administrația militară din regiune, potrivit Kyiv Independent.

În total, Rusia a lansat 11 atacuri cu rachete duminică, avînd ca ținte localitățile Harkov, Kostiantinivka și Zolociv.

Pe lîngă aceasta, au au lansat 41 de atacuri aeriene și 74 de lovituri cu lansatoare multiple de rachete, care au provocat victime incluvi în rîndul civililor, potrivit ultimului raport al Statului Major Ucrainean, publicat luni dimineață.

 

Noi explozii la Lugansk

Orașul Lugansk din estul Ucrainei, aflar sub ocupație rusească, a fost lovit din nou de rachete, scrie canalul ucrainean Nexta, citînd media rusești.

„Este posibil ca ținta loviturilor să fi fost fosta școală de aviație”, potrivit unei surse citate de Nexta.

 

Franţa va echipa mai multe batalioane ucrainene

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.

„În următoarele săptămîni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC”, se arată într-un comunicat comun.

Parisul s-a angajat la începutul anului să ofere Ucrainei tancuri uşoare şi rapide AMX-10 RC. Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii.

Franţa îşi concentrează de asemenea „eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei”, subliniază declaraţia comună.

Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puţin prematură", a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întîi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex.

„Pe lîngă contribuţia sa naţională, Franţa participă activ la măsurile Uniunii Europene şi ale NATO în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi pregătirea soldaţilor ucraineni”, conform declaraţiei comune.

Pe parcursul anului 2023, se are în plan antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franţa şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldaţi în acest scop.

Pe plan diplomatic, cei doi preşedinţi s-au pronunţat duminică seara în favoarea unor noi sancţiuni şi pentru continuarea întăririi legăturilor între Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană.

„Ucraina şi Franţa sînt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune”.

„Viitorul Ucrainei şi al poporului său se află în cadrul familiei europene. Uniunea Europeană a recunoscut deja perspectiva europeană a Ucrainei şi i-a acordat statutul de ţară candidată”, se arată în comunicatul în care se adaugă că Franţa „aşteaptă cu interes raportul Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare”.

Franţa reafirmă, în acest text, dreptul Ucrainei de a-şi alege aranjamentele de securitate şi doreşte să ajute „Ucraina să îşi continue drumul către familia euro-atlantică”.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a oprit la Paris duminică seara în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.

Sursa: digi24.ro