RUSIA SI SUA ISI CREEAZA PROPRIILE COALITII PENTRU LUPTA CU STATUL ISLAMIC

Siria a devenit teritoriul în care Putin şi Obama luptă pentru influenţă

Războiul civil din Siria, care a cauzat moartea a peste 310 mii de oameni, a devenit acel spaţiu în care Putin şi Obama luptă pentru influenţă. După cum a arătat Adunarea Generală a ONU, situaţia din Siria e mult mai complicată decît pare. Washington-ul şi Moscova şi-au creat coaliţii paralele. În acelaşi timp, Rusia şi SUA sînt nevoite să colaboreze, pentru a învinge islamiştii.

Însă divergenţele între cei doi lideri rămîn mari. SUA consideră că vinovat de războiul din Siria este dictatorul Bashar al-Assad şi manifestările provocate de „primăvara arabă”. Iar Rusia consideră că anume intervenţia Occidentului, începînd de la invadarea Iraq-ului în 2003, precum şi „primăvara arabă” sînt cauzele haosului din regiune.

Obama şi Putin au păreri diferite şi asupra modului în care războiul poate fi oprit. Stăpînul Casei Albe insistă că doar împreună cu un nou preşedinte al Siriei poate fi distrus statul islamic, adică Assad trebuie să plece. Putin însă spune că Assad reprezintă o garanţie a stabilităţii, subliniind în acelaşi timp că anume adepţii lui luptă cu islamismul radical.

Obama a creat o coaliţie pentru lupta cu statul islamic şi a trimis în Iraq circa 3 mii de consilieri militari care instruiesc opoziţia moderată din Siria. Rusia nu intră în coaliţia respectivă. Potrivit Moscovei, creînd o astfel de coaliţie, SUA şi-a asumat rolul ONU.

Trimiţîndu-şi avioanele şi militarii săi în Siria, înţelegîndu-se cu Iran-ul şi Iraq-ul în privinţa schimbului de informaţii, Rusia a creat propria coaliţie. În alocuţiunea sa la Adunarea Generală ONU, Putin a comparat coaliţia respectivă cu cea antihitleristă.

Aşadar, în pofida sancţiunilor introduse de Washington şi aliaţii săi împotriva Rusiei, Putin iarăşi se află în centrul unui joc geopolitic. Doar că jocul nu mai e în Europa, ci în Orientul apropiat.

Oferindu-i ajutor militar lui Assad, preşedinte Rusiei a devenit figura-cheie în evitarea unui masacru, ceea ce nu-i nici în puterile SUA, nici ale Europei.

Sursa: "El Pais", Spania