Rusia nu vede cu ochi buni o eventuala misiune militara UE in Ucraina

Rusia a solicitat Joi Uniunii Europene să renunţe la ideea de a trimite o misiune de instruire militară în Ucraina, întrucît consideră că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas, unde forţele ucrainene şi separatiştii proruşi se confruntă din 2014, relatează EFE şi Lenta.ru., potrivit agerpres.

„Ne preocupă, fireşte, examinarea de către Bruxelles a planurilor de desfăşurare a unei misiuni UE militare de instruire în Ucraina”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, calificînd această iniţiativă drept un „pas necugetat”.

În opinia Moscovei, materializarea „acestei iniţiative contravine” acordurilor de pace de la Minsk şi va „contribui la militarizarea Ucrainei şi la o escaladare a tensiunilor în Donbas”, Estul ţării.

Aceste planuri, a declarat Zaharova, încurajează de asemenea Kievul „să saboteze şi mai mult” aplicarea măsurilor prevăzute în acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din Donbas.

UE a confirmat Marţi, la cel de-al XXIII-lea summit al său cu Ucraina, că are în vedere trimiterea unei misiuni militare de instruire a forţelor ucrainene.

„În privinţa cooperării militare, considerăm într-adevăr că ar fi bine dacă ar fi posibil să ne consolidăm cooperarea şi în acest domeniu”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă, Marţi, la Kiev.

Michel a indicat că s-a decis „trimiterea unei misiuni de experţi europeni, care au sosit aici (la Kiev) cu cîteva zile înainte, cu scopul de a se întîlni cu partea ucraineană pentru a înţelege mai bine ce proiecte concrete putem dezvolta, în special în sfera educaţiei, a instruirii militare”.

Părţile discută astfel de măsuri în contextul activităţii sporite a trupelor ruse în regiunile de frontieră cu Ucraina, a explicat purtătorul de cuvînt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, citat de Lenta.ru, care aminteşte că, pentru prima oară, publicaţia germană Welt am Sonntag a făcut dezvăluiri despre planurile UE de a trimite o misiune militară în Ucraina.

În acest context, Rusia ar fi trimis în Belarus o subunitate de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, a informat Joi portalul Avia.pro – apropiat Armatei şi serviciilor secrete ruseşti. Potrivit acestuia, un avion-cargo al Armatei ruse, An-124, care decolase de pe aeroportul Vnukovo, din Moscova, a aterizat deja pe aeroportul militar din Baranovici, în Vestul Belarus.

În pofida absenţei unor comentarii oficiale, o sursă, citată de Avia.pro, a afirmat că Belarus a solicitat în regim de urgenţă Moscovei furnizarea unor sisteme de rachete S-400 Triumf pentru instalarea lor în apropiere de frontiera cu Ucraina, invocînd posibile ameninţări din partea acesteia la adresa Belarus. Această informaţie nu a putut fi confirmată însă din surse oficiale, conform portalului citat.