Rusia este furioasa pe decizia CIO privind sportivii sai

Ministrul Sporturilor din Rusia, Oleg Matîţin, a calificat drept „inadmisibilă” decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a recomanda reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale doar sub drapel neutru şi dacă îndeplinesc o serie de condiţii, printre care „nesusţinerea activă a războiului din Ucraina”, informează agenţia EFE, potrivit agerpres.

„Considerăm inadmisibilă stabilirea unor condiţii speciale pentru sportivii noştri care nu corespund Cartei Olimpice, principiilor de egalitate şi dreptate”, a transmis ministrul rus într-un comunicat dat publicităţii.

Demnitarul rus a explicat că „politica nu trebuie amestecată cu sportul” şi că „nu există loc pentru speculaţii cu privire la operaţiunea militară specială”, aşa cum denumeşte Rusia războiul din Ucraina.

„Pentru sportivii noştri, a reprezenta patria este o onoare şi o mîndrie. Întotdeauna a fost aşa”, a mai adăugat ministrul.

„Suntem o naţiune mare, cu mari tradiţii sportive, care a demonstrat capacitatea sa de a organiza evenimente sportive internaţionale majore, care au fost apreciat pozitiv şi de CIO”, se mai arată în comunicatul părţii ruse.

Comitetul Executiv al CIO a cerut, Miercuri, ”studierea posibilităţilor” prin care sportivii vizaţi pot fi reintegraţi în evenimentele sportive în condiţii stricte, trasînd pentru prima dată o linie de parcurs federaţiilor.

În detaliu, ruşii şi belaruşii ar putea concura „în calitate de sportivi neutri”, cu condiţia să nu fi „susţinut activ războiul din Ucraina” şi să se conformeze „în totalitate Codului mondial antidopaj”.

Dacă un sportiv nu se conformează cu stricteţe, ”Federaţia Internaţională şi/sau organizatorii competiţiei sportive în cauză vor trebui să-l excludă imediat şi să semnaleze incidentul la CIO, pentru ca forul internaţional să adopte măsuri sau sancţiuni”, se mai arată în comunicat.