RUSIA, CUM NU AM MAI STIUT-O…

…Chiar dacă ne pare că ştim foarte multe despre statul care ocupă a şaptea parte din tot uscatul de pe Pămînt, mai există încă multe lucruri curioase, pe care nici nu le bănuim.

Bunăoară, în Sankt-Petersburg sînt de trei ori mai multe poduri, decît în Veneţia. După numărul canalelor şi al podurilor, ar fi mai potrivit să numim Petersburgul ca Veneţia de Nord, iar Veneţia – Petersburgul de Sud.

Rusia este singura ţară din lume pe care o scaldă 13 mări. Iar munţii Urali sînt cei mai vechi munţi de pe planetă. Lîngă satul Aleksandrovka se află muntele Karandaş, vîrsta căruia e de 4 miliarde de ani!

Kremlinul din Moscova este cea mai mare cetate din evul mediu, care s-a păstrat pînă acum. Lungimea tuturor zidurilor Kremlinului e de 2.234 metri.

Suprafaţa Siberiei e de 9 milioane 734 kilometri pătraţi, cea ce reprezintă 9% din toată suprafaţa uscatului de pe planetă.

În pofida miturilor, Ioan ce Groaznic (Ivan Groznîi) a fost departe de a fi atît de sîngeros cum se crede. În perioada domniei lui, suveranii din Europa au executat de 300 de ori mai mulţi oameni decît ţarul rus. Pe timpurile lui Groznîi, în Rusia alcoolul din diferite băuturi era în proporţie de la 1% la 6 %. Vinul, după obiceiul grec, era diluat cu apă.

În Rusia există cel puţin 15 oraşe secrete. Ele nu figurează nici pe hărţi, nici pe indicatoarele de drumuri.

Un exemplu pentru manageri: fiecare monarh din dinastia Romanovilor lăsa succesorului un teritoriu mai mare decît a moştenit.

În Rusia există 103 de rezervaţii naturale şi 43 de parcuri gigante. Suprafaţa lor totală e de 600 mii kilometri pătraţi, ceea ce constituie 4% din teritoriul ţării.

Celebra „Matrioşkă” rusească a fost inventată de Vasili Zviozdocikin, în anul 1900. În acelaşi an ea a fost prezentată la Expoziţia internaţională din Paris, unde a obţinut medalia de bronz.

Rusia niciodată nu a cunoscut robia în sensul clasic al cuvîntului. Perioada cea mai expresivă a feudalismului în Rusia a fost mai scurtă ca în majoritatea statelor europene. Rusia a abolit sclavia în anul 1861, SUA - în 1865.

După anub.ru