RUSIA A TRANSFORMAT CRIMEEA INTR-O BAZA A OPERATIUNILOR SALE MILITARE IMPOTRIVA OCCIDENTULUI

Rusia a transformat peninsula Crimeea - pe care a anexat-o ilegal în martie 2014 - într-o bază a operaţiunilor sale militare împotriva Occidentului, a declarat, vineri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Kiev, informează agenţia de presă Unian.

«Crimeea s-a transformat într-o bază a operaţiunilor militare ale Rusiei, în cadrul eforturilor sale continue de a destabiliza situaţia de la Marea Neagră şi Marea Mediterană, într-o confruntare globală cu Occidentul», a declarat Poroşenko.

Preşedintele ucrainean a subliniat necesitatea ca Ucraina să-şi restabilească suveranitatea asupra Crimeii şi controlul asupra frontierei sale estice.

În opinia liderului ucrainean, prezenţa de militari ruşi în Siria determină creşterea nivelului de violenţă în Orientul Mijlociu. «În aceste zile, sute de «omuleţi verzi» debarcă în Siria, determinînd escaladarea violenţei în Orientul Mijlociu şi majorarea numărului de refugiaţi în UE», a declarat Petro Poroşenko.

În data de 9 septembrie, Ministerul de Externe al Rusiei a subliniat că prezenţa de specialişti militari ruşi în Siria «nu constituie un secret», la fel ca livrările de tehnică şi arme ruseşti în această ţară. Tot în această zi, mass-media anunţau că militari ruşi participă deja la lupte în Siria, de partea forţelor guvernamentale.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Poroşenko a declarat că «niciun tanc şi niciun soldat rus nu au părăsit teritoriul Ucrainei».

Aproape 8.000 de persoane au fost ucise şi în jur de 17.000 au fost rănite de la începutul conflictului din estul Ucrainei, conform unui nou bilanţ dat publicităţii săptămîna aceasta de ONU. În acelaşi raport, ONU a denunţat încălcările asupra drepturilor omului în Crimeea.

În ceea ce priveşte Acordul de Asociere UE-Ucraina, liderul ucrainean şi-a exprimat convingerea că acesta va intra pe deplin în vigoare începînd cu 1 ianuarie 2016.

«Nu am nicio îndoială că Acordul de Asociere UE-Ucraina, care este o atotcuprinzătoare foaie de parcurs pentru reforme interne, va intra în vigoare în viitorul apropiat, iar la capitolul privind zona de liber va intra în mod ferm în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Încercările perfide ale Rusiei de a zădărnici acest eveniment istoric sînt condamnate la eşec», şi-a exprimat convingerea şeful statului ucrainean.

Sursa: Agerpres