Refacerea oligarhatului

Omul lui Plahotniuc, şeful sindicatelor din Moldova???!!!

Acuzat în mod public că a sărăcit sindicatele de miliarde de lei ca urmare a vînzărilor  ilegale ale patrimoniului sindicatelor şi a acordării în condiţii dubioase a creditelor în valoare de zeci de milioane de euro firmelor lui Ilan Şor, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), şi-a dat demisia. Acum se caută o persoană care l-ar înlocui pe Budza. Sursele noastre din casa sindicatelor mi-au şoptit la ureche că această persoană ar putea fi Sergiu Sainciuc, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai CNSM, despre care se vorbeşte că a fost plasat la cîrma sindicatelor din  Moldova de către însuși redutabilul fugar Vladimir Plahotniuc.

Despre Sergiu Sainciuc se ştie că a fost timp de 16 ani viceministru responsabil de probleme sociale în guvernele Sturza, Braghiş, Tarlev, Greceanîi, Filat, Leancă, Gaburici.

În februarie 2014, Consiliul National de Integritate (CNI), Agenţia Naţională de Integritate de azi, a pornit un control pe numele lui Sergiu Sainciuc, acesta bănuit fiind că a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, pentru că ocupînd  funcția de  viceministru, a exercitat concomitent şi funcţia de membru în consiliul de administrare al Societăţii pe Acţiuni „Sanfarm-prim” şi preşedinte al consiliului de administrare al Întreprinderii de Stat „Centrul de Instruire în Domeniul Relaţiilor de Muncă”, creată pe lîngă Inspectoratul de Stat al Muncii, subordonat Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale si Familiei, al cărui viceminstru era dumnealui. Potrivit CNI, urmare a exercitării acestor 2 funcţii, în 2012, Sergiu Sainciuc a beneficiat de indemnizaţii de peste 15 mii de lei.

Cît de adevarată este  suspiciunea că Sergiu Sanciuc a fost plantat în conducerea sindicatelor de către Plahotniuc? Un argument ar fi modul dubios în care a ajuns această persoană vicepreşedinte al CNSM. Sergiu Sainciuc a fost votat în funcţia respectivă în luna decembrie 2015 de către Consiliul General al CNSM, deşi nu era membru de sindicat, iar locul de vicepreşedinte al CNSM nu era vacant. Special a fost creată o unitate de vicepreşedinte CNSM pentru longevivul Sergiu Sainciuc  Este clar că el a fost băgat cu sila conducerii CNSM de către „stăpînul” de atunci al Moldovei, Vladimir Plahotniuc.

Mai mult decît atît, pe surse am aflat că la Congresul ordinar al sindicatelor din 2017, Sergiu Sainciuc urma să-i ia locul lui Oleg Budza din fotoliul de preşedinte al CNSM. Însă, Oleg Budza s-ar fi plîns prietenului său Ilan Şor, care l-ar fi rugat la rîndul său pe Plahotniuc să nu-l dea jos pe Oleg Budza. Plahotniuc s-ar fi lăsat înduplecat, corb la corb nu scoate ochii, însă a insistat ca şefii sindicatelor din Moldova să nu facă nicio mişcare fără aprobarea lui Sergiu Sainciuc. Drept consecinţă, din 2015, Budza ar fi devenit liderul formal al sindicatelor, iar bossul adevărat Sergiu Sainciuc.

  L-am rugat pe Sergiu Sainciuc să comenteze aceste suspiciuni, supozitii. El a  spus că  nu ştie nimic că anume el va fi promovat în funcţia de preşedinte al Confederaţiei Nationale a Sindicatelor din Moldova. În schimb, a confirmat că nu era membru de sindicat în decembrie 2015, cînd a fost instalat în funcţia de vicepreşedinte al CNSM.

Cît priveşte faptul că ar fi omul lui Plahotniuc la cîrma sindicatelor, Sergiu Sainciuc mai că nu  a jurat că nu are nimic cu acest oligarh, că nici nu-l cunoaşte la modul real. Vorba mai veche, nici usturoi n-a mîncat, nici gura nu-i miroase. Însă, sînt dovezi ce ar indica că Sergiu Sainciuc încearcă să trişeze. Dovadă de netăgăduit e că acest om a deţinut funcţii de conducere, a finanţat Partidul Democrat din Moldova, care era controlat de Vladimir Plahotniuc. Astfel, o perioadă de timp, Sergiu Sainciuc a fost conducătorul unei structuri municipale a PDM, iar, potrivit Registrului donaţiilor de la persoane fizice  al acestei formaţiuni politice, doar în anul 2015 Sergiu Sainciuc a dăruit mii de lei PDM.

Din cele arătate mai sus ar rezulta că chiar dacă de multă vreme umblă fugar prin străinătate, în cazul înşurubării lui Sergiu Sainciuc în fotoliul de preşedinte al CNSM, Plahotniuc şi-ar consolida controlul asupra sindicatelor din Moldova.

Vlad LOGHIN